foto: LETA
Uz nezināmu laiku tiek slēgta izstāde "Izstaigā Stūra māju"
Izstādes "Čekas vēsture Latvijā" ekspozīcija bijušajā Valsts Drošības komitejas jeb "Stūra mājas" ēkā.
Kultūra
2018. gada 30. septembris, 17:15

Uz nezināmu laiku tiek slēgta izstāde "Izstaigā Stūra māju"

Jauns.lv / LETA

No šodienas uz nenoteiktu laiku apmeklētājiem tiek slēgta izstāde "Izstaigā Stūra māju", kas līdz šim bija pieejama Tetera namā, Rīgā, liecina paziņojums izstādes uzturētāju ieraksts sociālajā tīklā "Facebook".

Izstāde tiek slēgta, jo apsaimniekotājs VAS "Valsts nekustāmie īpašumi" (VNĪ) plāno veikt remontdarbus. Vēl nav zināms, kad tieši tiks sākti ēkas remontdarbi, kā arī laiks, kad izstāde apmeklētājiem būs pieejama.

Kā ziņots, Latvijas Okupācijas muzeja direktora vietniece Līga Strazda un VAS "Valsts nekustamie īpašumi" valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis iepriekš pauda, ka Stūra mājā pēc tās renovācijas līdzās muzeja ekspozīcijai jāstrādā kādai no valsts pārvaldes iestādēm.

Strazda norādīja, ka vairāku gadu laikā Okupācijas muzeja vadība konstatējusi, ka interesi par Stūra māju nav izrādījis neviens potenciāls komerciāls īrnieks, un šis faktors ir jāņem vērā, plānojot ēkas turpmāko nākotni. Muzeja pārstāve uzsvēra, ka Igaunijas valsts pārvalde šādā pašā veidā rīkojusies ar kādreizējo Valsts drošības komitejas (VDK) ēku Tallinā - pašlaik līdzās muzeja ekspozīcijai tajā strādā tiesu varas struktūras.

Viņa uzskata, ka par ēkas turpmāko izmantošanu lēmumi būtu jāpieņem tuvāko mēnešu laikā.

Stūra mājas baisās telpas

gallery icon
37

Arī Neimanis pauda nostāju, ka Stūra māju, kuras platība ir aptuveni 8500 kvadrātmetri, prātīgi būtu izmantot kādas valsts pārvaldes iestādes vajadzībām, paralēli ļaujot darboties pašreizējai Okupācijas muzeja ekspozīcijai. Viņš skaidroja, ka pašlaik kopā ar Okupācijas muzeja vadību tiek gatavoti iespējamie Stūra mājas attīstības scenāriji, potenciālās būvdarbu izmaksas un nomas izmaksas.

VNĪ rosinājuši ēku dalīt divās daļās - Stūra mājas daļā saglabājot vēstures liecības un piemiņu par politiski represētajiem un Latvijas vēstures drūmo periodu, bet atlikušajā Tetera nama daļā atjaunojot iepriekšējo spozmi un dzīvību.

Izskatot šo scenāriju, VNĪ ņēma vērā gan arhitektoniski mākslinieciskās inventarizācijas un kultūrvēsturiskās izpētes rezultātus, gan ētiskos aspektus, skaidroja Neimanis.

Stūra mājai ir piešķirts Valsts nozīmes vēstures notikumu "Komunistiskā režīma represīvo iestāžu darbības vieta - Stūra māja" statuss, kā arī tas ir Valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs" daļa, UNESCO Pasaules kultūras mantojuma objekta "Rīgas vēsturiskais centrs" daļa un vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis "Īres nams ar veikaliem".

VNĪ iepriekš informēja, ka Stūra mājas rekonstrukcijas būvprojekta izstrādi plānots sākt pēc priekšizpētes un projektēšanas uzdevuma izstrādes 2018.gadā. Ēkas iekštelpu iespējamās rekonstrukcijas izmaksas tiek lēstas apmēram 8,7 miljonu eiro apmērā.

Tāpat ziņots, ka izpētes projekta rezultātā Stūra mājas telpā atrastas pēckara laika lodes un to caurumi sienās, kas rada jaunus jautājumus par ēkas vēsturi.

Stūra māja plašākai publikai pirmo reizi tika atvērta 2014.gada maijā, un tajā bija skatāms Eiropas kultūras galvaspilsētas projekts "Stūra māja. Lieta Nr.1914/2014". Tas ar piecām tematiskajām izstādēm, ekskursijām gida pavadībā, konferencēm, diskusijām, koncertiem, semināriem bijis viens no vērienīgākajiem Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas notikumiem. Neilgi pēc ēkas atvēršanas tā izpelnījās lielu interesi apmeklētāju vidū - tika izpirktas visas biļetes un pie Stūra mājas veidojās dzīvā rinda. Arī vēlāk Stūra mājas izstādes bija plaši apmeklētas.

Stūra māju saglabāt aicinājusi Latvijas Okupācijas muzeja biedrība. Ēkas atbalstam tiek vākti paraksti arī sabiedrības iniciatīvu portālā "ManaBalss.lv". Iniciatīvā valdība aicināta veidot ilgtermiņa plānu Stūra mājas saglabāšanai Rīgā. Līdz šim iniciatīvu parakstījuši 1507 iedzīvotāji.