foto: AP/Scanpix
Prezidenta kanceleja atklāj, ko Latvija pasniegs pāvestam kā oficiālo dāvanu un ko dāvās Vējonis privāti
2018. gada 23. septembris, 08:20

Prezidenta kanceleja atklāj, ko Latvija pasniegs pāvestam kā oficiālo dāvanu un ko dāvās Vējonis privāti

Jauns.lv / LETA

Valsts prezidenta kanceleja pastāstījusi, kāda būs Latvijas valsts oficiālā dāvana pāvestam Franciskam, kurš Rīgā ierodas pirmdien.

Pāvestam Franciskam vizītes laikā Latvijā tiks dāvināts īpašs Indriķa Hronikas sējums. Kancelejā skaidroja, ka atbilstoši protokolam, pāvestam tiekoties ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, notiks oficiālo dāvanu apmaiņa.

Par Latvijas Republikas oficiālo dāvanu pāvestam Franciskam ir izvēlēts īpašs 1993.gada Indriķa Hronikas izdevums, kas izdots laikā pēc neatkarības atjaunošanas un skaidro mūsu tautas vēsturi - latviešu saknes. Šis Indriķa Hronikas izdevums kā saturiski, tā arī dizainā iemieso pārmaiņas gan sabiedrības vērtībās, gan arī tehnoloģijās, norādīja kancelejā.

Indriķa Hronika ir unikāls vēstures avots ne tikai Latvijai, bet visai kristīgajai pasaulei, jo atspoguļo laiku, kad tagadējās Latvijas un Igaunijas teritorijā ienāca kristietība - Livonijas pirmsākumu.

Šī dāvana īpaša ir arī ar to, ka tās sējumu darinājusi māksliniece Ilizane Grīnberga. Māksliniece grāmatas dizainu veidojusi, ietekmējoties no Romānikā un agrajos viduslaikos iedibinātā Kodeksa grāmatsējumu tradīcijas, kas aizstāja pergamenta ruļļus un vaska plāksnītes.

Iesiešanai izmantots Latvijas ozolkoks un nekrāsota, dabīgas mieces teļāda. Grāmatas muguriņas raksta vadmotīvs ir koncentrisks aplis, kas Romānikā apzīmēja iekšupvērstu skatienu.

Vējonis pāvestam Franciskam ir sarūpējis arī privātu dāvanu. Zinot to, ka pāvests jaunībā bija iemīļojis komponista Sergeja Prokofjeva mūziku, Valsts prezidents pāvestam pasniegs ierakstu CD formātā ar latviešu diriģenta Marisa Jansona interpretāciju par Prokofjeva daiļradi.

Jansons 2017.gadā tika nominēts "Grammy" balvai kategorijā "Labākais orķestra sniegums" par Prokofjeva Piektās simfonijas ierakstu kopā ar Karalisko "Concertgebouw" orķestri. Mūzikas ierakstam klāt ir pievienots arī slavenā latviešu diriģenta personisks, ar roku rakstīts novēlējums.

Pāvests Francisks ierodas Lietuvā

Pāvests Francisks sāk vizīti Baltijas valstīs, kuras laikā 22. un 23.septembrī apmeklēs Lietuvu, 24.septembrī viesosies Latvijā, bet 25.septembrī dosies uz ...

gallery icon
66

Jau ziņots, ka pāvests Francisks Rīgā ieradīsies 24.septembrī, viņa sagaidīšanas ceremonija notiks pie Rīgas pils.

Pēc tam pāvests tiksies ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, Latvijas augstākajām amatpersonām un sabiedrības pārstāvjiem. Tam sekos ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa un ekumēniska tikšanās Rīgas domā, kur paredzēta arī pāvesta Franciska uzruna.

Pāvests Francisks viesojas Lietuvas prezidenta pilī

Vizītes sākumā pāvests Viļņā prezidenta pilī tikās ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti.

gallery icon
15

Pāvests Rīgā apmeklēs arī Rīgas Svētā Jēkaba katedrāli. Pirms došanās uz Aglonu pāvests pusdienos ar bīskapiem. Aglonas bazilikā norisināsies svētā mise, kurā plānota Franciska homīlija. Pāvesta vizīti noslēgs atvadīšanās ceremonija.

Pāvests Francisks jaunībā un tagad

Jau nākamās nedēļas sākumā, 24. septembrī uz nedaudz vairāk nekā 10 stundām Latviju apmeklēs Romas katoļu baznīcas virspriesteris – Pāvests ...

gallery icon
41