foto: Facebook
Dzejnieks Valdis Atāls atzīst, ka bijis čekas ziņotājs ar segvārdu Nominatīvs
Valdis Atāls.
2018. gada 19. septembris, 17:49

Dzejnieks Valdis Atāls atzīst, ka bijis čekas ziņotājs ar segvārdu Nominatīvs

Jauns.lv

Dzejnieks, dziesminieks un kamīnmeistars Valdis Atāls otrdien LTV raidījumā "1:1" žurnālistam Gundaram Rēderam atzina, ka savulaik bijis ziņotājs Valsts drošības dienestā (VDK) un čekas maisos ir atrodams ar segvārdu Nominatīvs.

Jāteic gan, ka pats fakts par Atāla sadarbošanos ar čeku nav nekas jauns, taču līdz šim nebija zināmas detaļas, piemēram, ka VDK darbinieks - Cēsu pilsētas čekas šefs Pētersons - viņam iedevis aģenta segvārdu "Nominatīvs". 

Padomju laikos Atāls bija notiesāts uz pieciem gadiem lēģerī par bandītismu. Dziesminieku tiesāja 70. gados kopā ar tā dēvēto Zilberta bandu – puišiem, kuri izdomāja savus veidus, kā cīnīties pret padomju varu. Mārtiņam Zilbertam piesprieda 15 gadus, Arnim Kanderam 13, Robertam Tintem deviņus un Atālam piecus gadus. 

Vaicāts, kāpēc viņš līdz šim nav prasījis reabilitāciju, Atāls TV raidījumā atbildēja izvairīgi, sakot, ka, iespējams, to vajadzētu izdarīt. 

Kā piespiests sadarboties

Sadarbība ar VDK sākusies jau pēc tam, kad viņš lēģerī ieslodzīts par bandītismu. Pētersons turp ieradies un licis atzīties, kurš iepriekšējā dienā aizdedzinājis cietuma rūpniecisko zonu. Tad viņam nolikts priekšā papīrs, kas jāparaksta ar pseidonīmu. "Es jutos šausmīgi aizvainots. Jūtu, ka mani tur pie intīmas vietas. Es saku – ļoti piemērots pseidonīms būtu stukačs. Viņš saka - nē, nederēs. Es tajā brīdī biju ļoti nikns uz sevi, ka nevaru izsprukt no nagiem. Beigās saku – jūs interesē, kas nodedzināja to rūpniecības zonu? Uz kas? atbild ar nominatīvs.” Vienlaikus Atāls pie sevis nodomājis, ka var sadarboties, atklājot noziegumu, taču nekad nenodotu savu valsti, viņš skaidroja LTV raidījumā.

Atāls stāsta, ka arī viņa laika biedri - dziesminieks Haralds Sīmanis un šobrīd Saeimas deputāts Arvīds Ulme bijuši ar VDK saistīti. Kāpēc Ulme šo faktu spītīgi slēpj vēl joprojām, Atāls nevar paskaidrot.