foto: LETA
Sestdien notiks kārtējais krievu skolu aizstāvju protesta mītiņš
Krievu skolu aizstāvji dodas protesta gājienā pa Brīvibas ielu pret pāreju uz latviešu valodu skolās.
Tava izglītība
2018. gada 13. septembris, 23:49

Sestdien notiks kārtējais krievu skolu aizstāvju protesta mītiņš

Jauns.lv / LETA

Sestdien, 15.septembrī, Rīgā notiks kārtējais krievu skolu aizstāvju protesta pasākums, liecina ieraksts Latvijas Krievu savienības (LKS) sociālā tīkla "Facebook" lapā.

Protesta gājiens ar nosaukumu "Mūsu izvēle" sāksies plkst.12 pie Dailes teātra un noslēgsies pie Rīgas domes. Plānots, ka gājiens notiks pa Brīvības ielu.

Aicinot apmeklēt protesta akciju, LKS biedē ar "katastrofālām izglītības valodas reformas sekām". LKS ieskatā, šāda reforma ne tikai būtiski pazeminās zināšanu līmeni un palielinās stresa līmeni, bet arī pazeminās skolēnu ieinteresētību mācībās, kas savukārt novestu pie bērna nokļūšanas "sliktā kompānijā".

LKS uzskata, ka Saeimā jau apstiprinātās reformas patiesais mērķis esot "krievu sabiedrības pilnīga degradācija un asimilācija", turklāt reforma veicinot nacionālo un etnisko konfliktu sabiedrībā.

To, ka šāds pasākums notiks, apstiprināja arī Rīgas dome. Tā pieteicējs ir privātpersona un mītiņa mērķis ir "iestāties par izglītību dzimtajā valodā visām Eiropas tautām". Pieteikto cilvēku skaits pasākumā ir 1000.

LKS savā vēlēšanu programmā kā vienīgo mērķi izglītības jomā ir noteikusi atjaunot Saeimā frakciju, kuras uzdevums būtu cīņa par krievu izglītības saglabāšanu. Savā programmā viņi sola turpināt "arvien stiprākas masu akcijas valsts pilsētu ielās".

Krievu skolu aizstāvju protesta gājiens pa Brīvības ielu

Pēc policijas aplēsēm gājienā un pasākumā Esplanādē piedalījās ap 5000 cilvēkiem.

gallery icon
22

Jau ziņots, ka 18.aprīlī Drošības policijā (DP) sākts kriminālprocess, jo policijai ir aizdomas par iespējamām prettiesiskām darbībām 31.martā notikušajā "Vislatvijas vecāku sapulces" laikā. Šīs sanāksmes deklarētais mērķis bija vērsties pret plānoto pakāpenisko pāreju uz latviešu mācību valodu vispārējās izglītības iestādēs, un to faktiski organizēja LKS, iepriekš informēja DP.

Kriminālprocess sākts pēc noziedzīgu nodarījumu pazīmēm, par kuriem kriminālatbildība paredzēta Krimināllikuma desmitajā nodaļā "Par noziegumiem pret valsti", kā arī citu noziedzīgu nodarījumu pazīmēm.

Kriminālprocess sākts, "lai novērstu iespējamu mēģinājumu šķietami leģitīmu darbību aizsegā veikt prettiesiskas darbības vai sasniegt prettiesisku mērķi, kā arī ievērojot apstākli, ka DP iegūtās ziņas iespējams pārbaudīt tikai ar kriminālprocesa līdzekļiem un metodēm", iepriekš paskaidroja DP.

Lietā figurē arī LKS līdere Tatjana Ždanoka, prokrieviskais aktīvists Vladimirs Lindermans un prokremliskais aktīvists Aleksandrs Gapoņenko.