foto: LETA
Deputāta firmā māca apiet nodokļu nomaksu - raidījums publicē reālas sarunas
Askolds Kļaviņš.
Sabiedrība
2018. gada 3. septembris, 20:05

Deputāta firmā māca apiet nodokļu nomaksu - raidījums publicē reālas sarunas

Jauns.lv

Zaļo Zemnieku savienības Saeimas deputātam Askoldam Kļaviņam piederošajā veikalā “Gandrs” potenciālajam darbiniekam ne tikai tiek piedāvāta dubultā samaksas sistēmu, kas liek domāt par aplokšņu algu esamību, bet arī veids, kā darbinieks var iegādāties visādas preces ārpus veikala savām vajadzībām, apejot pievienotās vērtības (PVN) nodokļa nomaksu, liecina LTV raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” vasaras sākumā veiktais eksperiments.    

Raidījums publicē potenciālā darbinieka sarunas fragmentu ar veikala “Gandrs” valdes locekli Lauru Klūgu, kad viņš jautā par darba samaksu. Oficiālais līgums 2,60 stundā, bet neoficiāli uz rokas 2,70 - 

Laura Klūga: Vēl viena lieta - mēs līgumā formējam citu līgumu - 2,60 bruto. Ir atšķirība.
Darbinieks: Bet cik reāli?
Laura Klūga: 2,70, ja nemaldos, bet uz rokas.
Darbinieks: Aaa tas ir neto. Mhm.
Laura Klūga: Līgumā būs 2,60 bruto. Šī atšķirība ir dēļ tā, ka mums ir īpašas attiecības ar valsti. Kā pareizi izstāstīt - ir tā, ka mēs šo… Ja skolā mācās, ekonomiku iemācījies, tad drošvien stāstīja, ka nodokļi jāmaksā tāpēc, lai tajā valstī tu justos labi, ērti, komfortabli.
Darbinieks: Mhm.
Laura Klūga: Lai nodrošina visu infrastruktūru utt. Ar mūsu valsti, mēs vēl mācamies. Un ar tiem nodokļiem mums ir tā, kā ir, kaut kā nav viņi izdomāti pareizi un mēs šobrīd esam pirmajā vietā arī starp Baltijas valstīm ar vislielākajiem nodokļiem, savukārt pretīm mēs paši zinam, cik mēs daudz saņemam pretim.
(..) 
Laura Klūga: Un meklējam citus veidus, kā šos darbiniekus sev piesaistīt, kā viņiem justies labi un ērti. Maksāt nodokļus ir pats dārgākais, pats neefektīvākais veids, ko es jau izstāstīju. 
(..) 
Laura Klūga: Es saprotu tādas telekomunikācijas, finanšu institūcijas - viņas normāli pelna, viņas var atļauties maksāt nodokļus pilnā apmērā. 

Un vēl ir kāds bonuss darbiniekiem... 

Laura Klūga: Caur uzņēmumu ir iespējams iegādāties lētāk visādas preces - tos pašus telefonus, būvniecības materiālus utt. Ja ir kaut kādas vajadzības, tad vienkārši ir jāsaka, sakoordinēsim, izdomāsim pareizo risinājumu. "Gandrā" strādā labākie juristi, ekonomisti, IT speciālisti utt. Jebkurā dzīves sfērā, ja ir kaut kas vajadzīgs…
Darbinieks: Kā to var dabūt lētāk? Es nesaprotu. Kā uz uzņēmumu?
Laura Klūga: Jā. 
Darbinieks: Aaa sapratu.
Laura Klūga: Ja mēs formējam uz uzņēmumu, pirmkārt ir tā, ka vairākām lietām ir šis te reversais PVN, kas nozīmē, ka ir bez PVN.. Var iegādāties preces, telefoni un būvmateriāli, piemēram.

Zīmīgi, ka šī uzņēmuma īpašnieka Askolda Kļaviņa ZZS biedri ir finanšu ministre Dana Reizniece Ozola un premjers Māris Kučinskis, kuri no šī gada sākuma panāca vērienīgas nodokļu izmaiņas, lai uzņēmēji kļūtu godīgi, turklāt lepojas, ka nodokļu slogs tagad ir pat ļoti konkurētspējīgs ar citām valstīm.      

“Gandrs” nebūt nav mazs Latvijas uzņēmums, 2017.gadā tam bijis gandrīz četru miljonu eiro liels apgrozījums 
Pats Askolds Kļaviņš šo sarunas fragmentu plaši nekomentē. 

A. Kļaviņš: Stipri šaubos, es domāju, ka tā nevarētu būt.
Žurnālists: Jūs vismaz neko nezinat, es saprotu?
A. Kļaviņš: Nē, es neko nezinu.
Žurnālists: Acīmredzot nekāds akcepts no jūsu puses, ja tā notiek, arī nav?
A. Kļaviņš: Nē. Nē.
Žurnālists: Jūs kā īpašnieku tas satrauc, ja tā būtu?
A. Kļaviņš: Nē, nu ziniet, šobrīd es domāju, ka ap manu personību ir tik daudz, tik daudz tādu mītu un visu ko, ka es vairs par neko nesatraucos, ja jūs lasat ziņas.
(..) 
Žurnālists: Tad jūs liekot roku uz sids sakat, ka jūs nemaksājat aplokšņu algas?
A. Kļaviņš: Man nav zināms tāds fakts. 

Jāatzīmē, ka Askolds Kļaviņš šobrīd uz nākamo Saeimas sasaukumu vairs nepretendē. Šogad jūnijā Saeimas deputāti deva atļauju Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam veikt kratīšanu viņa īpašumos, ar aizdomām, ka viņš krāpies ar kompensācijas par degvielu, un iespējams, Saeimas apmaksāto degvielu lējis savas veikalu firmas “Gandrs” automašīnās.