foto: LETA
Aldis Gobzems palūgts ierasties KNAB telpās
Gobzems aicināts sniegt liecības lietā par partijas "KPV.LV" finansēšanu.
Politika
2018. gada 17. jūlijs, 17:35

Aldis Gobzems palūgts ierasties KNAB telpās

Jauns.lv / LETA

Advokāts un partijas "KPV.LV" premjerministra amata kandidāts Aldis Gobzems ir aicināts sniegt liecības Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) saistībā ar "KPV.LV", iespējams, nelikumīgu finansēšanu, apstiprināja Gobzems.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Gobzems savā sociālā tīkla "Facebook" lapā publicējis vēstuli no Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurora Māra Urtāna, kurā norādīts, ka Gobzemam jāierodas sniegt liecības KNAB. Vēstulē norādīts, ka neierašanās gadījumā Ģenerālprokuratūra var lemt par advokāta piespiedu atvešanu. Vēstule saņemta kā atbilde uz Gobzema iesniegumu KNAB, kurā viņš argumentēja, ka viņš nevar liecināt, jo ir bijis gan Artusa Kaimiņa (KPV.LV), gan Ata Zakatistova (KPV.LV) advokāts, tādēļ atbilstoši Advokatūras likuma un Kriminālprocesa likuma normām viņš nevar sniegt liecības, nepārkāpjot advokāta imunitāti.

Gobzems norādīja, ka viņš šo lēmumu nepārsūdzēs. Gobzems uzsvēra, ka Ģenerālprokuratūras lēmumā norādīts, ka viņš liecības aicināts sniegt kā privātpersona, nevis advokāts, taču Gobzema ieskatā tas nemaina lietas būtību. Advokāts pauda: "Lai viņi pārkāpj visu, ko var pārkāpt, ja tiks pārkāpta mana advokāta imunitāte, es vērsīšos Eiropas Cilvēktiesību tiesā".

Kā ziņots, KNAB norādījis, ka pagājušā gada jūnijā sāktajā kriminālprocesā divas personas atzītas par aizdomās turētām par politiskās organizācijas nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, kas izdarīta personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, kā arī par krāpšanu, kas izdarīta personu grupā un lielā apmērā.

Tāpat vēl viena persona atzīta par aizdomās turēto par politiskās organizācijas nelikumīga finansējuma pieņemšanu lielā apmērā un par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā.

Balstoties uz KNAB preses paziņojumā un aģentūras LETA rīcībā esošo informāciju, no kriminālprocesa materiāliem izriet, ka 2016.gada pavasarī uzņēmējs, "Eco Baltia" padomes priekšsēdētājs Viesturs Tamužs vienojās ar politiskās organizācijas valdes locekli, ka personu grupā izkrāps finanšu līdzekļus lielā apmērā no kāda uzņēmuma, ko KNAB apzīmējis ar burtu "B", nolūkā tos novirzīt politiskās organizācijas nelikumīgai finansēšanai.

Uzņēmuma padomes priekšsēdētājs paziņojis uzņēmuma "B" valdes priekšsēdētājam, ka vēlas nolīgt kādu personu stratēģisku konsultāciju sniegšanai personīgi viņam kā padomes priekšsēdētājam. 2016. gada 1.jūnijā tika noslēgts līgums starp uzņēmumu "B" un uzņēmumu "Per capita" par konsultāciju sniegšanu. "Firmas.lv" dati liecina, ka "Per capita" pilnībā pieder Zakatistovam.

Analoģisks līgums par konsultāciju pakalpojumu sniegšanu tika noslēgts arī 2016.gada 30.decembrī. Saskaņā ar līgumu, ik mēnesi uzņēmums "B" pārskaitīja naudas līdzekļus 2000 eiro apmērā un pievienotās vērtības nodokli uz "Per capita" bankas kontu.

Tas turpinājās līdz 2017.gada jūnijam, kad plašsaziņas līdzekļos parādījās ziņas par Saeimas deputāta, Zakatistova un Tamuža sarunām. Sarunās Zakatistovs paziņojis, ka saņem no uzņēmēja 2000 eiro mēnesī. Savukārt uzņēmējs jautājis par viņam iegūstamo nosacīto labumu, vai tā būs nauda, vai vara, vai ekonomikas ministra postenis.

KNAB uzskata, ka minētie finanšu līdzekļi tika novirzīti maksājumu veikšanai, kuru rezultātā, pamatojoties uz noslēgtiem līgumiem, politiskajai organizācijai bija iespējams bez maksas izmantot partijas biroja telpas. Krāpšanas rezultātā iegūtie finanšu līdzekļi lielā apmērā tika izmantoti "KPV LV" finansēšanai.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kaimiņš un Zakatistovs noraida sev izvirzītos pārmetumus šai lietā. Tamužs KNAB aktivitātes saista ar tiesībsargājošās iestādēs saņemtu sūdzību, kas iesniegta ar mērķi pārņemt ietekmi uzņēmumā "Eco Baltia".