foto: Rīgas pilsētbūvnieks
Pēc gada Bolderājas centru nevarēs ne pazīt: Rīgas dome pošas iespaidīgām necilā rajona pārmaiņām
Lūk, šādi izskatīsies Rīgas pilsētbūvnieka plānotais ēku komplekss.
Sabiedrība
2018. gada 20. jūlijs, 05:26

Pēc gada Bolderājas centru nevarēs ne pazīt: Rīgas dome pošas iespaidīgām necilā rajona pārmaiņām

Jauns.lv

Latvijas valsts simtgades zīmē vērā ņemamas pozitīvas pārmaiņas piedzīvos arī viens no Rīgas necilākajiem rajoniem – Bolderāja. Rīgas pašvaldības uzņēmuma "Rīgas pilsētbūvnieks" vadībā tur uzbūvēs trīs jaunas sociālās dzīvojamās mājas un beidzot tiks atrisināta arī ieilgusī problēma ar novecojušo Rīgas veselības centra filiāli. Tam iecerēts uzbūvēt pavisam jaunu, modernu ēku, kura atradīsies iepriekšminēto dzīvojamo namu ieskāvumā.

Ēku kompleksu ieplānots uzcelt Mežrozīšu ielā, Bolderājas ziemeļu daļā. Līdz šim konkrētā teritorija bija nesakopts, izstaigāts un krūmājiem apaudzis laukums.

Vērienīgo darbu sākšanai nepieciešamo būvprojektu Ozola & Bula arhitektu birojs saskaņoja šī gada 18. maijā, un šobrīd būvlaukumā jau rosās strādnieki.

Paredzēts, ka projekts tiks īstenots divās kārtās un pašlaik tiek realizēta pirmā kārta – trīs savstarpēji saistītu sociālo dzīvojamo māju projektēšana un būvniecība, kurās kopējais dzīvokļu skaits būs 281.

Otrajā kārtā ieplānota sociālo dzīvojamo māju būvniecība ar kopējo dzīvokļu skaitu ne mazāku kā 391, ar neapdzīvojamām telpām Rīgas Sociālā dienesta teritoriālajam un dienas aprūpes centriem un ne mazāk kā 32 grupu dzīvokļiem. Saskaņā ar Rīgas pilsētbūvnieka plāniem jaunās ēkas tiks nodotas ekspluatācijā 2019. gada rudenī.

Kā izskatās šobrīd?

Paviesojoties pašreizējā Rīgas veselības centra filiālē "Bolderāja", atklājas nepārāk tīkama aina. Kapteiņu ielā 7, blakus autoceļam un tiltam esošā novecojuša tipa namā iekārtotā ārstniecības iestāde no ārienes drīzāk atgādina vecas armijas kazarmas ar atjaunotu fasādi.

foto: Rīgas pilsētbūvnieks
Pašreizējā Rīgas veselības centra filiāle Bolderāja. Ēka ir novecojusi un apgrūtina ārstniecības iestādes darbu.

Centra iekšienē gaisotne ir vēl drūmāka –šauri, pelēcīgi, nomācoši gaiteņi ar apskrambātām durvīm. Mēģinājumi to labiekārtot, tostarp arī lifta izbūve, savulaik sagādājuši projektētājiem un renovētājiem pamatīgas galvassāpes.

foto: Rīgas pilsētbūvnieks
Ēkai, kurā šobrīd atrodas Rīgas veselības centra filiāle, ir vides pieejamības problēmas. Centra iekšienē aina ir vēl drūmāka.

“Šī ēka nav būvēta, lai tajā varētu pilnvērtīgi darboties ārstnieciskā iestāde. Tā ir tikusi pārbūvēta šādam mērķim, kā rezultātā ir būtiskas ar vides pieejamību saistītas problēmas. Ēka ir diezgan bēdīgā stāvoklī. Tā sagādā neērtības cilvēkiem ar invaliditāti un tās durvis, kā arī telpas ir par šauru. Arī apmeklētāju skaits ir ievērojams – centru izmanto gan Bolderājas, gan arī citu pilsētas rajonu iedzīvotāji, kas, protams, ļoti noslogo šo iestādi,” atklāja Rīgas pilsētbūvnieka sabiedrisko attiecību vadītājs Ivo Kiršblats.

Būs ērtāk, drošāk un vairāk rehabilitācijas iespēju

Pašvaldības uzņēmuma pārstāvis skaidroja, ka, izvērtējot reālo situāciju Rīgas veselības centra filiālē Bolderāja, pieņemts lēmums uz pašvaldības zemes topošajā sociālo dzīvojamo māju kvartālā atvēlēt telpas arī veselības centram.

Sociālā dienesta teritoriālajā un dienesta centros, kuri arīdzan tiks iekārtoti jaunajā ēku kompleksā Mežrozīšu ielā, būs divas ģimeniska tipa telpas, kurās būs iespējams nodrošināt sociālos pakalpojumus ar izmitināšanu 16 personām – bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem.

Būs arī speciāla telpa, kurā varēs nodrošināt sociālos pakalpojumus ģimenēm, kurās vecāki un bērni cieš no garīgās attīstības traucējumiem. Plānots arī, ka jaunajā centrā būs pieejamas plašākas rehabilitācijas iespējas un baseins.

foto: Rīgas pilsētbūvnieks
Iecerētais ēku komplekss tiks būvēts uz pašvaldībai piederošas zemes.

"Rīgas pilsētbūvniekā" arī informēja, ka jaunās ēkas būs gan modernas, gan arī drošas. Konkrētajā teritorijā, tāpat kā arī blakus un citos Rīgas rajonos izbūvētajos pašvaldības uzņēmuma namos, tiks izvietotas novērošanas kameras.

Kā paskaidroja Kiršblats, projektējot topošās mājas, tas bijis viens no galvenajiem priekšnosacījumiem.

Rīgas pilsētbūvnieka valdes loceklis Jānis Kosītis skaidroja, ka katra jaunā sociālā dzīvojamā ēka, kuru uzbūvē uzņēmums, dod iespēju tikt pie mitekļa tiem rīdziniekiem, kuriem šajā sakarā ir nepieciešama pašvaldības palīdzība un tādējādi saīsina garo rindu uz sociālajiem dzīvokļiem.

Pašvaldība negrasās aizmirst Bolderāju

Spriežot pēc citiem plāniem attiecībā uz Bolderāju, Rīgas pašvaldība nebūt negrasās padoties un aizmirst šo galvaspilsētas rajonu un tā iedzīvotājus.

Apjomīgais dzīvojamo namu komplekss, un jaunās telpas ārstniecības iestādēm ir tikai daļa no projektiem, pie kuriem šobrīd notiek aktīvs darbs.

foto: Rīgas pilsētbūvnieks
Bolderājas karjerā nu ir iekārtota vasaras atpūtas vieta.

Papildus šiem darbiem ir arī plāni savienot Bolderāju ar Rīgas centru, izbūvējot visām prasībām un pilsētas infrastruktūrai, satiksmes mezgliem atbilstošu veloceliņu. Tā kopējais garums būs 12 kilometri.

Pie Bolderājas karjera jau pirms kāda laika izveidota arī labiekārtota atpūtas zona. Lai arī karstajās vasaras dienās šeit brauc arī Iļģuciema, kā arī citu rajonu iedzīvotāji un brīvdienās apmeklētāju nebūt netrūkst, liela daļa rīdzinieku par šo peldvietu ar dzidro, teju okeāna krāsas ūdeni, nemaz nezina.

Jau šobrīd Bolderājas karjerā ir pludmales un sporta zona, pieejamas labierīcības un pavisam netālu ir arī Bumbu kalniņa skatu tornis.

Nākotnē šeit plānots ierīkot vasaras kafejnīcu, glābēju staciju un sakārtot ceļus, kas ved uz atpūtas vietu.

Darbi tikšot veikti, saglabājot šo dabas teritoriju un maksimāli netraucējot putniem, kuri iecienījuši karjera ūdeņus.

Publikācija tapusi sadarbībā ar SIA "Rīgas pilsētbūvnieks".