foto: Edvīns Rakickis/Jauns.lv
VIDEO: pie Saeimas piketē izglītības satura reformas atbalstam
Tava izglītība
2018. gada 7. jūnijs, 08:30

VIDEO: pie Saeimas piketē izglītības satura reformas atbalstam

Jauns.lv / LETA

Pie Saeimas ēkas šodien notikuši divi piketi izglītības satura reformas atbalstam. Kā novēroja portāls Jauns.lv, pie Saeimas pulcējies visai prāvs cilvēku skaits.

Piketi pie Saeimas izglītības satura reformas atbalstam

Pie Saeimas ēkas šodien notika divi piketi izglītības satura reformas atbalstam. Vienu piketu rīkoja partiju apvienība "Attīstībai/Par!", bet otru - ...

gallery icon
43

Vienu piketu rīkoja partiju apvienība "Attīstībai/Par!", bet otru - iniciatīvas grupa "Vecāki par labāku izglītību".

Kā aģentūru LETA informēja "Attīstībai/Par!" kampaņas preses sekretāre Laila Spaliņa, apvienība uzskata, ka bērnu un valsts nākotnes interesēs vispārējās izglītības mācību satura reforma ir pilnībā atbalstāma un akūti nepieciešama. "Atstāt šā jautājuma izlemšanu nākamajai Saeimai nozīmē nolemt Latviju atpalicībai. Kvalitatīva, mūsdienīga izglītība ir valsts konkurētspējas atslēga. Kvalificēta darbaspēka trūkums jau ir Latvijas realitāte. Šī tāpat ir izšķiršanās, vai ļaut cilvēkiem turpināt aizbraukt, vai arī dot iemeslu atgriezties," norāda politiskā spēka pārstāvji.

Tomēr vienlaikus "Apvienībai/Par!" nav apmierināta ar izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska (V) rīcību, nesniedzot nepieciešamo atbalstu reformas gaitai un tās galvenajiem ieviesējiem - skolotājiem. "Centieni vienlaikus skolās risināt mācību saturu, sešgadnieku apmācību, skolu tīkla optimizāciju u.c. liecina par atbildīgā ministra absolūtu nekompetenci," pauž partiju apvienības pārstāvji.

Otra piketa organizētāji - iniciatīvas grupa "Vecāki par labāku izglītību" - norāda, ka "mūsu paaudzes pienākums un atbildība ir vadīt bērnu izglītošanās procesu tā, lai skolā viņi mācītos ar prieku un patiesu interesi, lai viņi uzdrīkstētos meklēt un radīt inovatīvus risinājumus, kā arī patstāvīgi mācītos visa mūža garumā, tādējādi nodrošinot savu spēju reaģēt uz pārmaiņām dzīvē". Pēc iniciatīvas grupas domām, tieši to nodrošinātu "Skola 2030" principu ieviešana.

Vecāki norāda, ka neļaus uz bērnu rēķina veidot "politisku tirgu". Atbalsta vēstuli grozījumiem likumos esot parakstījuši vairāk nekā 150 vecāki un vēstule nosūtīta Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS), izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim (V), tiesībsargam Jurim Jansonam, Valsts izglītības satura centra vadītājam Guntaram Catlakam un visām 12.Saeimas partiju frakcijām.

Kā novēroja Jauns.lv, piketos pie Saeimas kopumā pulcējās ap 100 cilvēkiem.

Piketa laikā tika izkliegti dažādi saukļi, tostarp: "Ko mēs gribam? Reformu! Kad mēs gribam? Tagad!" un "Izglītībai par! Stagnācijai - nē!".

Pie klātesošajiem, lai diskutētu par reformu, klāt piegāja deputāti Artis Pabriks (V), Lolita Čigāne (V), Hosams Abu Meri (V), kā arī izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) un citi.

Ar skaļiem izsaucieniem un kritiku tika sagaidīta politiķe Ingūna Sudraba (No sirds Latvijai!).

Piketētāju aktivitātes daļēji koordinēja "Kustība Par!" vadītājs, bijušais Latvijas ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Ar īsu uzrunu, veltot kritiku politiķiem, kuri izglītības jautājumu izmanto "politiskām spēlēm", uzstājās arī "Kustība Par!" biedrs, Latvijas universitātes asociētais profesors Vjačeslavs Kaščejevs.

Kā ziņots, Saeima šodien parlamenta sēdē otrajā lasījumā skatīs likumprojektu, kurā iekļauts regulējums saistībā ar izglītības jaunā kompetenču satura ieviešanu skolās.

Izglītības komisija iepriekš izskatīja visus priekšlikumus Vispārējās izglītības likumam. Komisijas vairākums konceptuāli noraidīja ieceri par skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma.

Taču deputāti atbalstīja izglītības jaunā kompetenču satura ieviešanu par gadu vēlāk, nekā sākotnēji bija piedāvājusi Izglītības un zinātnes ministrija.