Prezidents joprojām nav pārcēlies uz atjaunoto Rīgas pili. Skaidrojam, kāpēc
Ieilgusi Valsts prezidenta pārcelšanās uz Rīgas pili.
Sabiedrība
2016. gada 18. marts, 09:23

Prezidents joprojām nav pārcēlies uz atjaunoto Rīgas pili. Skaidrojam, kāpēc

Jauns.lv

Lai gan Valsts prezidenta rīcībā Rīgas pils telpas varēja nodot jau pagājušā gada beigās, Prezidenta kancelejas vajadzībām aizvien tiek izmantots Melngalvju nams, un nav skaidrības, cik ilgi tas turpināsies, šodien vēsta laikraksts "Diena", piebilstot, ka netiek arī atklāts, cik pils noma varētu izmaksāt.

Rīgas pils daļa, kurā jāatrodas Valsts prezidenta rezidencei, pēc rekonstrukcijas ekspluatācijā tika nodota pagājušā gada 18.decembrī, un no 29.decembra to varēja pārņemt Valsts prezidenta kanceleja, tomēr joprojām nenotiek aktīvas darbības, lai atbrīvotu Melngalvju namu un pārceltos uz pili. Turklāt līgums par Melngalvju nama izmantošanu bija spēkā vien līdz 1.martam. To pagarināt gan neesot problēmu.

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārstāvis Arnis Blodons "Dienai" norādījis, ka šā gada 29.janvārī parakstīts Rīgas pils rekonstrukcijas darbu pieņemšanas un nodošanas akts ar būvniekiem - pilnsabiedrību "SBRE", bet 11.februārī ar šo pašu pilnsabiedrību parakstīts visu saistību izpildes pieņemšanas un nodošanas akts.

Kopš pagājušā gada 10.novembra notiekot precizēto nomas līguma projektu saskaņošana ar Valsts prezidenta kanceleju, kam pēdējo reizi līgums elektroniski nosūtīts 15.februārī, un Nacionālo bruņoto spēku Militāro policiju, kam savukārt tas nosūtīts 3.februārī. Līdz 16.februārim pils telpas tikušas pilnībā iztīrītas un sagatavotas nodošanai lietošanā Valsts prezidenta kancelejai un Militārajai policijai.

Prezidenta kancelejas pārstāve Kristīne Jaunzeme laikrakstam skaidrojusi, ka "notiek konstruktīva Valsts prezidenta kancelejas sadarbība ar VNĪ, lai saskaņotu nomas līgumu". "Kad būs noslēgts nomas līgums, varēsim saskaņot un parakstīt pieņemšanas un nodošanas aktus. Tas ir nepieciešams, lai no VNĪ pieņemtu Rīgas pils telpas un inventāru. Šobrīd nomas līgums ar "Rīgas namiem" par Melngalvju namu tiks pagarināts, un Valsts prezidenta kanceleja pagaidām turpinās strādāt Melngalvju nama telpās," apliecinājusi Jaunzeme.

SIA "Rīgas nami" pārstāve Zane Geida "Dienai" apstiprinājusi, ka nomas līgums bijis spēkā līdz 1.martam, taču neesot problēmu to pagarināt, ja nepieciešams.

Prezidenta kanceleja uzsver, ka Rīgas pils priekšpils un Austrumu piebūve ir ļoti liels objekts, kurā veikti ievērojami restaurācijas un atjaunošanas darbi ap 10 000 kvadrātmetru platībā. No tā prezidenta reprezentācijas un darbības, kā arī kancelejas darba vajadzībām paredzētas telpas 7000 kvadrātmetru platībā. Tādēļ "objektīvi ir nepieciešams laiks, lai Valsts prezidenta kanceleja saskaņotu visus nepieciešamos dokumentus un paveiktos darbus ar VNĪ," laikrakstam norādījusi Valsts prezidenta kanceleja.

Laikraksts secinājis, ka pilnībā Valsts prezidenta kanceleja Rīgas pilī varētu ievākties ne ātrāk par jūnija beigām. Pārējo pils telpu rekonstrukcija vēl turpināsies, un ticis pieļauts, ka pils komplekss kopumā būs rekonstruēts 2018.gadā.

Nomas maksa, ko Valsts prezidenta kanceleja maksā Rīgas namiem par Melngalvju namu, ir 9444,04 eiro. Jaunzeme norādījusi, ka par Rīgas pils telpu nomas maksu vēl notiek līguma noteikumu precizēšana, tāpēc šo summu nebūtu korekti minēt, kamēr līgums nav noslēgts.

Kā ziņots, pagājušā gada nogalē Valsts prezidenta kanceleja apgalvoja, ka no šā gada sākuma tā pakāpeniski sāks pārcelties no pagaidu mītnes vietas Melngalvju namā uz rekonstruēto Rīgas pili, lai pavasarī pilnībā sāktu darbu pils telpās. Savukārt pagājušās nedēļas beigās kļuva zināms, ka prezidents sācis apdzīvot Jūrmalas rezidenci.


LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA; Rojs Maizītis