Dagnija: "Nav ne mazākās atvieglojuma sajūtas!" Kā dienu pēc traģēdijas jūtas Briseles latvieši?
Briseles latviešu dejotāju kopas vadītāja Dagnija Martinsone: "Trešdiena Briselē iesākusies smagi – šausmīgie sprādzieni lidostā un metro vēl ilgi neizgaisīs no ļaužu atmiņas."
Sabiedrība
2016. gada 23. marts, 20:02

Dagnija: "Nav ne mazākās atvieglojuma sajūtas!" Kā dienu pēc traģēdijas jūtas Briseles latvieši?

Jauns.lv

Briseles latvieši vēl ilgi nespēs atgūties pēc otrdien piedzīvotajiem sprādzieniem. Vietējās latviešu deju kopas vadītāja Dagnija Martinsone saka: „Domas ir tik dažādas, nopietnas, smagas... Vispār - šoks par notiekošo”. Lieldienu dievkalpojumā vietējie latvieši aizlūgs par teroraktu upuriem un mieru.

Briseles latviešu dejotāju kopas vadītāja Dagnija Martinsone trešdien, dienu pēc notikušajiem sprādzieniem, Kasjauns.lv teica:

„Ir sākusies jauna diena, bet nav ne mazākās atvieglojuma sajūtas. Domas ir tik dažādas, nopietnas, smagas... Vispār - šoks par notiekošo. Esam savā starpā sazinājušies un izskatās, ka visi Briseles latviešu dejotāji un mūsu tuvinieki vakar ir bijuši drošībā. Un sirsnīgs paldies visiem par zvaniem, e-pastiem, vaicājumiem par mums! Telefona sakari vakar galīgi nebija ideāli...”

„Mēs sastapāmies ar pilnīgu ļaunumu savās mājās”

Beļģijas latvieši uz Lieldienu dievkalpojumu Briseles Zviedru baznīcā pulcēsies pirmdien, 28. martā pulksten 15.00. Vietējo latviešu luterāņu draudzes mācītājs Rinalds Gulbis raksta:

„Šī diena mums visiem nesa lielu pārbaudījumu, mēs sastapāmies ar pilnīgu ļaunumu savās mājās.

Ļaunums mūs ir izaicinājis un sagaida, ka mēs atbildēsim ar tādu pašu vai vēl lielāku ļaunumu un naidu. Starptautiskais terorisms ir ienācis mūsu ikdienā un šis ir laiks, kad mums visiem jāturas kopā kā vēl nekad iepriekš. Terorisms ir ļaunums, kas uzbrūk nešķirojot, ne pēc sociālā statusa, reliģijas vai piederības. Šis ļaunums vēlas, lai mēs nocietinātu savas sirdis un atdarītu ar ļaunumu.

Atcerēsimies Jēzus vārdus - mīliet savus ienaidniekus, dariet labu tiem, kas jūs ienīst, svētījiet tos, kas jūs nolād, lūdziet par tiem, kas jūs apvaino (Lk. 6,27).

Lūdziet par visiem tiem, kas ar kara zobenu ir ienākuši mūsu mājās. Lūdziet par viņu saprātu, lūdziet par viņu sirdīm, ka tās tiktu atdarītas un naidu tajās ieņemtu mīlestība. Lūdziet par viņu nožēlu. Lūdziet, lai mums visiem pietiek spēka sniegt roku saviem pāridarītājiem.

Lūdziet par visiem tiem, kas aizgājuši viņsaulē, lai ceļš uz Dieva valstību viņiem ir viegls. Lūdziet par cietušajiem, ka viņi atveseļotos un spētu nest pasaulē prieku. Lūdziet par palicējiem, kuriem šobrīd ir visgrūtāk.

Lūdziet par sevi. Lūdziet, lai pēc visa šī posta mēs kļūtu par vēl labākiem un sirsnīgākiem cilvēkiem, lai ļaunums neuzvar, bet ar mīlestību tiek iznīdēts saknē. Mums jākļūst par mīlestības, prieka un draudzības vēstnešiem.

Esiet stipri savā spēkā! Aicinu visus Otrajās Lieldienās tikties dievkalpojumā, kur aizlūgsim arī par šodienas upuriem un lūgsim par mieru”.

Beļģijas Latviešu biedrība izsaka visdziļāko līdzjūtību

Latviešu biedrības Beļģijā valde izplatījusi paziņojumu:

„Mīļie tautieši Beļģijā un citur pasaulē!

Esam aizvadījuši traģisku dienu Briseles un Eiropas vēsturē. Sirsnīgi pateicamies visiem par līdzi jušanu un atbalstu!

Tāpat kā visi, esam šokā par šausminošajiem terora aktiem un izsakām visdziļāko līdzjūtību cietušajiem un viņu tuviniekiem!”

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka otrdien no rīta teroristi Briselē veica trīs sprādzienus - Zaventemas starptautiskajā lidostā un Mālbēkas metro stacijā. Sprādzienos nogalināti vairāk nekā 30 cilvēki, bet vairāk nekā 260 guvuši ievainojumus; daudzu stāvoklis ir kritisks. Atbildību par notikušo uzņēmies teroristiskais grupējums „Islāma valsts”.

Žurnāliste Ina Strazdiņa par situāciju Briselē: „Traģēdija un spožā saule ir nesavienojamas lietas”


Elmārs Barkāns/ Foto: publicitātes foto, Ieva Lūka/LETA, AFP/LETA, EPA/LETA/Video: Latvijas Radio