foto: Zane Bitere/LETA
Lauksaimnieki sašutuši par vegānu aģitbrigādi skolās
"Dzīvnieku brīvības" aktīviste dodas uz piketu.
Sabiedrība
2018. gada 4. marts, 06:23

Lauksaimnieki sašutuši par vegānu aģitbrigādi skolās

Kas Jauns Avīze

Lauksaimnieki ceļ trauksmi par biedrības "Dzīvnieku brīvība" aģitāciju skolās, pēc kuras bērni atsakoties ēst gaļu, olas un piena produktus.

“Esam saņēmuši ziņas no bērnu vecākiem, kuri satraucas par biedrības pasniegtajām nodarbībām skolās, maskējoties aiz lozunga par dzīvnieku un vides aizsardzību, tā aicina bērnus un jauniešus pievērsties vegānismam,” norāda Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome (LOSP), uzskatot to par sabiedrības vismazāk aizsargātās grupas “klaji demagoģisku ietekmēšanu”.

Uzrunāts 1500 skolēnu

Šī ir Latvijas lielākā un nozīmīgākā lauksaimnieku konsultatīvā padome, kas apvieno 60 nevalstiskās organizācijas un pārstāv vairāk nekā 14 200 ražojošo lauksaimnieku.
Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju, pērn "Dzīvnieku brīvības" biedri mācību iestādēs uzrunājuši apmēram 1500 nepilngadīgu skolēnu, nereti šādas nodarbības nosaucot par “veselības nodarbībām”.

LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs stāsta, ka liela daļa vecāku izteikuši sašutumu, jo "Dzīvnieku brīvības" ietekmē bērni kategoriski atsakās ēst gaļu, olas, pienu un citus dzīvnieku izcelsmes produktus, kuri augoša organisma pilnvērtīgai attīstībai Latvijas klimatiskajos apstākļos ir nepieciešami.
“Neiedziļinoties katra bērna veselības stāvoklī un ikdienā uzņemtās pārtikas sabalansētībā, kā arī iespējā mainīt uztura paradumus, nedrīkst padarīt bērna ēdienkarti uztura ziņā nabadzīgu,” uzskata Treibergs.

Vēršas pat pie premjera

Organizācija ir vērsusies ar lūgumu pie Ministru prezidenta, tiesībsarga, Izglītības un zinātnes ministrijas, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas, lai šī situācija tiktu nekavējoties izvērtēta, apzinot visas izglītības iestādes, kurās šādas nodarbības varētu būt notikušas vai ir plānotas. LOSP lūdz arī izvērtēt izglītības iestāžu atbildīgo personu rīcību, pieprasot sniegt rakstiskus paskaidrojumus.

“Vegānisms nav piemērots visu bērnu veselības un emocionālajam stāvoklim, dzīves stilam un dzīves pārliecībai. Papildus uzsveram, ka bērnam kā fiziski un intelektuāli nenobriedušai personai vajadzīga īpaša aizsardzība un gādība,” pausts LOSP paziņojumā.

Nekas neesot uzspiests

Dzīvnieku brīvības valdes locekle Maija Krastiņa apstiprina, ka biedrības aktīvisti ir devušies uz skolām un uzrunājuši skolēnus par dzīvnieku un vides aizsardzību. Tomēr, pēc viņas teiktā, bērniem un jauniešiem nav uzspiests tikai augu valsts uzturs.
“Nevienā no prezentācijām netika rādīti grafiski attēli vai stāstīts par procesiem lopkopības fermās vai kautuvēs. Bērniem nevienā lekcijā netika uzspiests atteikties no dzīvnieku valsts produktu patēriņa,” teic Krastiņa.

Pēc viņas sacītā, LOSP pārmetumus var skatīt kā apsūdzību jebkurai vides aizsardzības organizācijai, kura izglīto sabiedrību un vēlas panākt pārmaiņas vides jautājumos vai globālās sasilšanas mazināšanā.

Runājuši par vidi, sirdi, diabētu

Pēc Krastiņas teiktā, biedrības aktīvisti skolās jaunāko klašu bērniem stāstīja par dzīvnieku intelektu un vides pārmaiņām, vecākajās klasēs piedāvāta informācija arī par pārtikas nozīmi vides un veselības aspektos.

“Neuzspiežot noteiktu dzīvesveidu un neaicinot kategoriski pievērsties vegānismam, jaunieši tika izglītoti par dzīvnieku valsts produktu ražošanas negatīvo ietekmi uz vidi, it īpaši ogļskābās gāzes (CO2), metāna un citu gāzu emisijām, izmantotās sauszemes platībām, fosilo kurināmo un ūdens nesamērīgo izmantošanu,” klāsta Krastiņa.

"Dzīvnieku brīvības" pārstāvji skolēniem gan vēstījuši, ka pārlieku liels dzīvnieku valsts produktu patēriņš var negatīvi ietekmēt veselību, piemēram, veicināt sirds un asinsvadu slimību vai diabēta attīstību. Ar vecākiem jauniešiem runāts arī par ētiku un dzīvnieku aizsardzību.

Aizbraukuši uz Indiju

Ministru kabineta noteikumi paredz, ka skolēnu ēdienkartē katru dienu jāiekļauj noteikts daudzums olbaltumvielām bagātas pārtikas, gan liesa gaļa, gan zivis, olas un piena produkti.
Izglītības kvalitātes valsts dienests nolēmis pieprasīt "Dzīvnieku brīvībai" paskaidrojumus, taču ar atbildi būs jāpagaida –  organizācijas līderi Aivars Andersons un Katrīna Krīgere aizceļojuši garīgos meklējumos uz Indiju.