foto: AP/Scanpix/LETA
Vai fotogrāfijā ar Rimšēviču patiešām redzams Valērijs Maligins?
“Associated Press” (AP) publiskotā fotogrāfija, kurā Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs redzams atpūtā ar ietekmīgiem cilvēkiem Krievijā. Vai attēlā pa labi ir Valērijs Maligins?
2018. gada 20. februāris, 17:29

Vai fotogrāfijā ar Rimšēviču patiešām redzams Valērijs Maligins?

Kasjauns.lv

Kamēr tiek lauzti šķēpi, vai ir viltota vai īsta ziņu aģentūras “Associated Press” (AP) publiskotā fotogrāfija, kurā Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs redzams atpūtā ar ietekmīgiem cilvēkiem Krievijā, portāls kasjauns.lv pārliecinājies, ka viens no tajā redzamajiem cilvēkiem ir nu jau mirušais uzņēmējs Valērijs Maligins.

foto: Izdevniecības "Rīgas viļņi" kolāža no LETA un AP/SCANPIX/LETA fotoattēliem
Šīs pazīmes - dzimumzīmes - liecina, ka attēlos rezamais ir viens un tas pats cilvēks.

Attēlā, kas esot uzņemts 2010. gada 22. augustā, redzams Ilmārs Rimšēvičs kompānijā ar Dmitriju Pilsčikovu (attēlā trešais no kreisās puses), kurš tolaik bija ietekmīga figūra Krievijas ieroču tirgū un vadīja Krievijas Informācijas tehnoloģiju institūtu.


Ar šo kompromitējošo fotogrāfiju ziņu aģentūra AP ilustrēja rakstu, kurā teikts, ka “Norvik banka” iesniegusi Pasaules Bankas starptautiskajā arbitrāžā prasību pret Latvijas valsti, jo kāda augsta ranga Latvijas amatpersona esot centusies izspiest no bankas kukuļus, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli. Rakstā “Norvik banka” valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels apliecināja, ka prasībā minētā amatpersona esot tieši Ilmārs Rimšēvičs, savukārt “Norvik bankas” lielākais akcionārs, Lielbritānijā dzīvojošais krievu izcelsmes uzņēmējs Grigorijs Guseļņikovs AP apgalvoja, ka Latvijas Bankas prezidents un ar viņu saistītas personas esot prasījušas no “Norvik bankai” ne tikai kukuļus, bet arī atmazgāt no Krievijas nākušus līdzekļus.


Šis “Associated Press” raksts un publiskotā fotogrāfija izsauca plašu rezonansi pasaulē, jo Latvijas Bankas prezidents tiek vainots smagos noziegumos. Tiesa gan, daudzi apšauba minētās fotogrāfijas autentiskumu, uzskatot un mēģinot pierādīt, ka tā ir fotomontāža un Rimšēvičs attēlā redzamajā kompānijā ir “iemontēts”, tikmēr pats Rimšēvičs šodien sasauktajā preses konferencē sākumā paziņoja, ka fotogrāfiju nemaz nav redzējis.
Kad žurnālisti nodeva Rimšēviča atdokātam Saulvedim Vārpiņam mobilo tālruni, kurā šo fotogrāfiju var apskatīt, Rimšēvičs skaidroja, ka, dodoties tūrisma braucienā, vienlaikus brauc arī citi cilvēki, kuri nav pazīstami. 

Viņš uzsvēra, ka Dmitriju Pilsčikovu nepazīst, taču atzina, ka divas reizes bijis Kamčatkā, taču devies turp nevis medīt, bet makšķerēt lašus ar savu tā laika draugu, nesen mūžībā aizgājušo farmācijas jomas uzņēmēju Valēriju Maliginu - tas bijis vienu reizi, bet otrreiz uz Kamčatku viņš devās uzņēmēja Andra Kreislera kompānijā. Bet vaicāts, kāpēc tad fotogrāfijā redzams, sēžot pie viena galda ar šīm personām, Rimšēvičs atbildēja, ka fotogrāfijas autentiskums vēl ir jāpārbauda, un norādīja, ka viņa arhīvā šāda attēla nav. Savukārt Rimšēviča advokāts Saulvedis Vārpiņš norādīja, ka par šo fotogrāfiju ir sagatavots iesniegums Drošības policijai, jo "ir ļoti daudz pazīmju, ka tā ir falsifikācija."

Ilmāru Rimšēviču atbrīvo no ieslodzījuma

Likumsargi atbrīvojuši Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču.

gallery icon
12


To, vai ir vai nav minētā fotogrāfija viltojums, lai pārbauda Drošības policija, tikmēr kasjauns.lv pārliecinājās, ka šajā foto Rimšēvičs patiešām redzams vienā kompānijā ar Valēriju Maliginu. To var secināt, salīdzinot fotogrāfijā priekšplānā, labajā pusē redzamo personu ar Valērija Maligina fotogrāfijām – abiem cilvēkiem ir identiskas dzimumzīmes.

foto: LETA/Ieva Čīka
Ziņu aģentūras LETA fotogrāfija. Valērijs Maligins 2015. gadā piedalās festivāla "Summertime - aicina Inese Galante" preses konferencē.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.