foto: ekrānuzņēmums no video
Pasaules brīvo latviešu apvienības valdes priekšsēdes vietnieks būs ALA priekšsēdis Pēteris Blumbergs
Amerikas latviešu apvienības priekšsēdis Pēteris Blumbergs.
Sabiedrība
2018. gada 3. februāris, 20:56

Pasaules brīvo latviešu apvienības valdes priekšsēdes vietnieks būs ALA priekšsēdis Pēteris Blumbergs

LETA

Jaunās Pasaules brīvo latviešu apvienības (PBLA) valdes priekšsēdes Kristīnes Saulītes vietnieks būs Amerikas latviešu apvienības (ALA) priekšsēdis Pēteris Blumbergs, liecina PBLA mājaslapā publicētā informācija.

2017.gada un 2018.gadu mijā notikušajās vēlēšanās PBLA priekšsēža amatā uz diviem gadiem tika ievēlēta Latviešu apvienības Austrālijā un Jaunzēlandē prezidija vadītāja, sabiedriskā darbiniece Saulīte, bet valdes priekšsēdes vietnieka amatā - advokāts un ALA priekšsēdis Blumbergs.

PBLA vicepriekšsēdis dzimis un audzis Čikāgā, ASV. Latvisko izglītību ieguvis Krišjāņa Barona skolā Čikāgā un Garezera vasaras vidusskolā. Pirms vairāk nekā 20 gadiem viņš pārcēlies uz Vašingtonu, kur strādā par advokātu. No 1997.gada līdz 2003.gadam Blumbergs bijis aktīvs ALA valdē, kā arī bijis ALA Informācijas nozares vadītājs un priekšsēža vietnieks. Pildot šos amatus, Blumberga galvenā nodarbošanās bijusi strādāt, lai panāktu Latvijas uzņemšanu NATO aliansē.

Blumbergs vairākus gadus (no 1999. līdz 2003.gadam) bijis PBLA valdes loceklis, vadījis šīs apvienības informācijas darba grupu un bijis tās priekšsēdis svarīgajā NATO paplašināšanas laikā. Viņš arī apbalvots ar Latvijas valsts augstāko apbalvojumu - Atzinības krustu, ko saņēmis personīgi no prezidenta Andra Bērziņa.

Savukārt PBLA pārstāvniecību Rīgā turpinās vadīt Jānis Andersons. Viņš 1992.gadā beidzis Latvijas Universitātes Filoloģijas fakultāti, no 1993.gada līdz 2005.gadam strādājis par žurnālistu un redaktoru dažādos Latvijas preses izdevumos un apgādos. Kopš 2005.gada Andersons strādā PBLA pārstāvniecībā Rīgā un kopš 2006.gada ir šīs pārstāvniecības vadītājs. No 2010.gada līdz 2013.gadam viņš bijis viens no darba grupas locekļiem Saeimā, Pilsonības likuma grozījumu izstrādes komisijā, veicinot dubultpilsonības iegūšanas statusa atjaunošanu Latvijas Republikas Pilsonības likumā.

Pārstāvniecībai Rīgā šī gada vasarā pievienosies ilggadējais ALA ģenerālsekretārs Raits Eglītis, kuru PBLA valde apstiprinājusi izpilddirektora/ģenerālsekretāra amatam. Pēc 20 darba gadiem Amerikas latviešu apvienībā Eglītis pārcelsies uz Latviju, kur viņa galvenā atbildība būs pārstāvēt PBLA Latvijas valdības iestādēs, kā arī citi sabiedrisko attiecību projekti.

Eglītis beidzis Latvijas Universitātes Svešvalodu fakultāti un ieguvis maģistra grādu žurnālistikā Mičiganas pavalsts universitātē. Strādājot ALA birojā kopš 1998.gada, viņš izpelnījies Amerikas latviešu sabiedrības atzinību par darbu vēlēšanu iecirkņu organizēšanā ASV un pārvietojamās pasu stacijas projekta veicināšanā, atbalsta darbu Latvijas ārpolitisko mērķu sasniegšanā un gandrīz 20 ALA kongresu rīkošanā. Viņš arī apbalvots ar Valsts apbalvojumiem - Atzinības krustu un Aizsardzības ministrijas medaļu par Latvijas dalības NATO veicināšanu.

Tikmēr PBLA Izglītības padomes izpilldirekores darbu no 2018.gada 1.janvāra pārņēmusi Vita Tērauda - ASV dzimusi latviete, kas 27 gadus dzīvo un strādā Latvijā. Tērauda ir strādājusi Latvijas valsts pārvaldē gan ierēdņa amatos, gan kā Valsts reformu ministre. Viņa ir vadījusi Latvijas lielāko privāto filantropisko organizāciju "Sorosa fonds - Latvija", kā arī dibinājusi un desmit gadus vadījusi Latvijas pirmo domnīcu - sabiedriskās politikas centru "Providus".

PBLA norādīja, ka Latvijas brīvības fondu, kas visus tā pastāvēšanas gadus finansē PBLA darbu, līdz šim vadīja inženieris no Ņudžersijas Jānis Lucs. Viņam pensijā aizejot, šos amata pienākumus pārņem Roberts Kukainis, kurš ir bijis Amerikas latviešu jaunatnes apvienības priekšsēdis un "Daugavas Vanagu" apvienības Detroitā valdes sekretārs.

Jau ziņots, ka no šī gada PBLA valdes priekšsēdētāja amatā stājusies Saulīte. Līdzšinējais PBLA priekšsēdis Jānis Kukainis šo amatu ir pildījis atkārtoti. "Pēc priekšsēža teiktā katrai lietai ir savs laiks un viņa izvēle bija uz nākamo termiņu nekandidēt," skaidroja Saulīte.

Viņa uzsvēra, ka PBLA šogad atskatīsies uz 62 pastāvēšanas gadiem un, lai arī daudz kas pa šiem gadiem ir mainījies, organizācijas vērtības ir nemainīgas - PBLA vienmēr ir palikusi uzticīga tās nemainīgajām vērtībām un prioritātēm - latvietības saglabāšanai un uzturēšanai ārzemēs, latviskās izglītības un kultūras veicināšanai ārpus Latvijas, Latvijas valsts drošības stiprināšanai un sadarbībai ar Latviju, lai veicinātu tās demokrātisku attīstību.