foto: ekrānuzņēmums no video
"Nākamā pietura..." Kas ir sieviete, kuras balsi pazīst vai visi rīdzinieki?
Māra Krontāle.
Sabiedrība
2018. gada 1. februāris, 06:28

"Nākamā pietura..." Kas ir sieviete, kuras balsi pazīst vai visi rīdzinieki?

Jauns.lv

„Nākamā pietura...” – sievietes balss, kas autobusos izziņo pieturas, ir pazīstama teju katram rīdziniekam. Šī balss pieder Mārai Krontālei, kura 40 gadus strādājusi Latvijas radio kā ziņu diktore. Pašlaik viņa ir pensijā, rūpējas par savu mammu, ada šalles un cepures, lutina divus kaķus, vasarā pavada laiku dārzā. Taču arī šī nodarbošanās – Rīgas pieturu nosaukumu ielasīšana, neļauj Mārai garlaikoties.

„Pirms 16 gadiem pie radio vērsās „Rīgas satiksme” – viņi meklēja cilvēkus, kas varētu ielasīt pieturu nosaukumus. Ar kolēģi atsaucāmies, bet galu galā viņa pārdomāja un paliku tikai es,” stāsta Māra.

Pie savas balss katrā pieturā Māra jau ir pieradusi.

„Braucu, klausos, un zinu, ka šo nosaukumu ierakstīju ar sāpošu kaklu, bet citu – neizgulējusies. Taču to pamanu tikai es,” smejas Māra.

Visgrūtāk gājis ar Nacionālās bibliotēkas pieturu

Draugi uz viņas darbu reaģē ļoti pozitīvi. „Zvana un saka – mēs tevi reti redzam, taču katru rītu autobusā sasveicināmies,” stāsta Māra.

„Pienāk īsziņa, mani izsauc un gadās, ka steidzami jāielasa vienas pieturas nosaukums, tikai divi vārdi, piemēram, Merķeļa iela. Pati pie sevis pasaku vārdus „nākamā pietura” – lai pateiktu pareizajā intonācijā,” stāsta Māra.

Visgrūtāk Mārai gājis ar „Nacionālās bibliotēkas” pieturas nosaukumu, kas bijis jāieraksta ne tik sen.

„Nekā nevarēju pareizi izrunāt vārdu „bibliotēka”. Vārds izrunājās vai nu krieviski vai pārāk maigi... Bet nosaukumi jāielasa atturīgā un neitrālā tonī. Es centos ierunāt vēlreiz un nesteidzīgi – lai arī veci cilvēki sadzirdētu,” – par savas profesijas detaļām stāsta Māra.

Māras balss dzirdama tikai autobusos

Starp citu, Māra ielasa nosaukumus tikai autobusiem. Tramvajos un trolejbusos dzirdama vīrieša balss. Tas darīts tāpēc, lai cilvēki ar redzes problēmām nesajauktu, kādā transporta veidā viņi iekāpuši.

Tramvajs dodas pa sliedēm un ar īpašu skaņu, un, lai tajā iekāptu, nepieciešams iziet uz ielas. Savukārt trolejbusi un autobusi parasti apstājas vienās un tajās pašās pieturās.

Pateicoties atšķirīgajām balsīm, neredzīgajiem ir vieglāk atšķirt, vai viņi ir iekāpuši trolejbusā vai autobusā.

(Materiāls tapis sadarbībā ar portālu Riga.lv.)