Par sievas slepkavību notiesātais miljonārs Ivanovs vasarā varētu iznākt no cietuma
Viens no pēdējo gadu skaļākās pasūtījuma slepkavības organizētājiem – uzņēmējs Igors Ivanovs - pēc pāris mēnešiem varēs pretendēt uz pirmstermiņa atbrīvošanu.
112
2016. gada 11. aprīlis, 06:30

Par sievas slepkavību notiesātais miljonārs Ivanovs vasarā varētu iznākt no cietuma

Jauns.lv

Viena no Latvijas kriminālajām autoritātēm, miljonārs, bijušais „Arēna Rīga” līdzīpašnieks Igors Ivanovs, kurš izcieš sodu par savas sievas Ellas Ivanovas slepkavības pasūtīšanu, pēc trīs mēnešiem ar elektronisko aproci uz kājas varētu iznākt no cietuma, jo jau būs atsēdējis divas trešdaļas no piespriestā soda.

Ja tiesa nolems, ka Ivanovs var atstāt cietuma kameru, viņš vēl pilnībā nebūs uz brīvām kājām. Viņš var pretendēt uz pirmstermiņa atbrīvošanu vienīgi ar elektroniskās uzraudzības noteikšanu, proti – elektronisko aproci. Uz pilnīgu atbrīvošanu no soda viņš var cerēt no nākamā gada jūlija. Otrs par slepkavības organizēšanu notiesātais Vitālijs Mamedovs jau no pērnā gada atrodas brīvībā. Savukārt slepkavības izpildītājs Ludvigs Antonovs uz pirmstermiņa atbrīvošanu varēs cerēt tikai 2018. gadā.

Ivanovs iesniegumu par pirmstermiņa atbrīvošanu var iesniegt pēc pāris mēnešiem

Ieslodzījuma vietu pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Ināra Makārova Kasjauns.lv informēja: „Saskaņā ar Krimināllikuma 61. panta 3. daļas 3. punktu nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda var ierosināt, kad notiesātais faktiski ir izcietis ne mazāk kā trīs ceturtdaļas no noteiktā soda, ja tas piespriests par sevišķi smagu noziegumu. Igora Ivanova gadījumā tas ir pēc 2017. gada 18. jūlija. Savukārt saskaņā ar Krimināllikumu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda ar elektroniskās uzraudzības noteikšanu var ierosināt, kad notiesātais faktiski ir izcietis ne mazāk kā divas trešdaļas no noteiktā soda, ja tas piespriests par sevišķi smagu noziegumu. Igora Ivanova gadījumā tas ir pēc šī gada 3. jūlija.

Šobrīd Igors Ivanovs nav iesniedzis iesniegumu par viņa nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda ar elektroniskās uzraudzības noteikšanu.

Savukārt Ludvigs Antonovs var pretendēt uz pirmstermiņa atbrīvošanu 2018.gadā, bet Vitālijs Mamedovs atbrīvots nosacīti pirms termiņa 2015.gadā”.

Tāpēc LTV raidījumā „Deviņdesmitie” izskanējusī informācija, ka Ivanovs jau pēc četriem mēnešiem iznāks no cietuma, īsti patiesībai neatbilst. Tomēr var pieņemt, ka, ja Ivanovs par to uzrakstīs iesniegumu, tad viņu varētu izlaist ārpus cietuma mūriem.

Kriminālā autoritāte – Igors Ivanovs

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka 2008. gada janvārī Garkalnes pagastā, Baltezerā, notika viena no skaļākajām slepkavībām – tika nogalināta uzņēmēja, zobārstniecības klīnikas „Elladent” īpašniece Ella Ivanova. Par viņas slepkavības organizēšanu mantkārības nolūkos ar 12 gadu un sešu mēnešu ilgu cietumsodu tika notiesāts savulaik viens par vienu no lielākajām Latvijas kriminālajam autoritātēm uzskatītais viņas vīrs – Igors Ivanovs. Savukārt otram slepkavības organizētājam un atbalstītājam – Vitālijam Mamedovam tiesa piesprieda desmit gadus un sešus mēnešus aiz restēm. Slepkavības izpildītājam – Ludvigam Antonovam piesprieda 14 gadus un sešus mēnešus aiz restēm. Tiesas prāvas šajā lietā ilga vairākus gadus un apelācijas instance - Augstākā tiesa notiesātājiem sodu samazināja par pusgadu, nekā bija lēmusi zemākās instances tiesa.

Jāatgādina, ka Ivanovs pagājušā gadsimta „skarbajos deviņdesmitajos” kļuva par vienu no lielākajām kriminālām autoritātēm Latvijā. 1990. gadā viņš savu biznesu uzsāka ar mazuta piegādēm Latvijai un Baltkrievijai. 2007. gadā viņš kopā ar sievu Ellu Ivanovu kļuva par „Arēnas Rīga” īpašniekiem. Abu īpašumu vērtība tika lēsta uz aptuveni 23 miljoniem latu, dodot viņiem 30. vietu Latvijas bagātāko cilvēku sarakstā.

 

Ivanovs sevi par vainīgu neuzskata, viņš esot upuris

Tikmēr Ivanovs, esot cietumā, par sevi vairākkārtīgi atgādinājis, izsūtot vēstules valsts augstākajām amatpersonām, sūkstoties, ka viņu, nevainīgu cilvēku, cenšas nogalināt. Vienā no savām vēstulēm viņš vairāk satraucas nevis par sievas slepkavības apstākļiem, bet gan savu naudu un dzīvību, kas arī cietuma sienās esot apdraudēta, jo sliktajiem palīdzot tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji: „Cilvēkiem, kuri organizēja manas sievas slepkavību un palika „zem sitiena” mani, nepietiek ar to, ka es esmu ieslodzījuma vietā. Viņiem nepieciešams, lai es būtu miris un viņi mierīgi varētu pārņemt man līdz šim piederošos uzņēmumus, kuru aktīvu kopējā vērtība ir aptuveni 25 000 000 ASV dolāru. Daļēji viņiem tas jau izdevies”.

Pašlaik Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa aiz slēgtām izskata krimināllietu, kurā bijusī cietuma darbiniece - Rīgas Centrālcietuma Drošības daļas darbiniece Tatjana Smoļakova apsūdzēta saistībā ar notiesātā Igora Ivanova slepkavības organizēšanu. Ivanovs uzskata, ka viņu gribējuši nogalināt ar saindētu buljonu.

Tiesā Ellas Ivanovas slepkavas


Elmārs Barkāns/Foto: ekrānuzņēmums no video, Evija Trifanova/LETA, Ieva Čīka/LETA, Lita Krone/LETA/Video: LTV „Panorāma”