foto: Publicitātes foto
Drīz 2,5 miljonus eiro vērtās filmas “Nameja gredzens” pirmizrāde! Ieskats filmēšanas laukumā
Filmas “Nameja gredzens” pirmizrāde notiks vienlaikus visos lielākajos kinoteātros Latvijā: Rīgā, Daugavpilī, Siguldā, Valmierā, Smiltenē, Cēsīs, Ventspilī, Liepājā un Kuldīgā.
Sabiedrība
2018. gada 11. janvāris, 13:50

Drīz 2,5 miljonus eiro vērtās filmas “Nameja gredzens” pirmizrāde! Ieskats filmēšanas laukumā

Kasjauns.lv

Noslēdzot vienu no Latvijas vērienīgākajiem kino projektiem, nākamnedēļ, 17. janvārī plkst. 19.00 pirmizrādi vienlaikus visā Latvijā piedzīvos režisora Aigara Graubas filma – leģenda “Nameja gredzens”. Gaidot filmas parādīšanos uz kinoekrāniem, piedāvājam ielūkoties filmēšanas procesu aizkulisēs, kur rosījās gan pašmāju teātra un kino aktieri, gan arī ārvalstu mākslinieki, tostarp populārā TV seriāla “Vikingi” zvaigzne Edvīns Endre.

“Nameja gredzena” scenārija autori ir Aigars Grauba un Makss Kinnings no Lielbritānijas.

Zviedru aktieris Edvīns Endre filmā atveido galvenā varoņa Nameja lomu, taču galvenajās lomās redzēsim arī lietuviešu uzlecošo zvaigzni Aisti Dirziuti un Džeimsu Blūru no Lielbritānijas. 

Tāpat arī filmā spēlē latviešu aktieri Andris Keišs, Artūrs Skrastiņš, Dainis Grūbe, Lauris Dzelzītis, Ivo Martinsons, Elīna Vāne un citi.

Filmas galvenais operators ir Valdis Celmiņš, bet tērpi tapuši mākslinieces Sandras Silas vadībā. “Nameja gredzena” oriģinālā skaņu celiņa autors ir komponists Rihards Zaļupe.

Filmas "Nameja gredzens" tapšanas aizkulises

2016. gada septembrī kinopilsētiņā „Cinevilla” notiek filmas „Nameja gredzens” uzņemšana. Aktieru vidū ir pasaules kino zvaigznes un daudzi Latvijas aktieri ...

gallery icon
169

Filma ieskaņota angliski, ar subtitriem latviešu valodā

“Filma ir unikāls, Latvijā tapis projekts gan tās vēriena, gan kvalitātes un starptautiskās radošās komandas dēļ. “Nameja gredzena” stāstu iedzīvina aktieri no Baltijas valstīm, Skandināvijas un Lielbritānijas, katrs ieliekot savu sajūtu par latviešiem tik nozīmīgo leģendu. Mums ir svarīgi šo 13. gadsimta brīvības cīņu stāstu pastāstīt pēc iespējas plašāk un tālāk, tāpēc tas likumsakarīgi pārtapis filmā angļu valodā ar subtitriem latviešu valodā. Tā ceram piesaistīt arī plašāku jauniešu auditoriju tepat, Latvijā. Būs arī pieejami filmas seansi ar tulkojumu latviešu valodā, tāpēc aicinām skatītājus kinoteātrī rūpīgi izvēlēties sev atbilstošāko seansu,” 11. janvārī, preses konferencē pauda “Nameja gredzens” producents Andrejs Ēķis.

foto: Paula Čurkste/LETA
SIA "Latvijas mobilais telefons" prezidents Juris Binde (no kreisās), producents Andrejs Ēķis un režisors Aigars Grauba piedalās preses konferencē par filmu "Nameja Gredzens".

“Mums katram ir sava leģenda par Nameja gredzenu – par brīvību, drosmi un izvēli cīnīties par to, kas svarīgs un svēts. Filma būs mūsu stāsts, mūsu leģenda par Zemgales karali Nameju – jaunu, cilvēcīgu, pat mūsdienīgu varoni. Šis stāsts par brīvību ir aktuāls gan Latvijas iedzīvotājiem, svinot mūsu valsts simtgadi, gan tajā sev svarīgas vērtības saskatīs kino cienītāji visā pasaulē,” stāstīja filmas režisors Aigars Grauba.

Aizraujoši skati. Vēsturiskās filmas "Nameja gredzens" gavenās kaujas filmēšanas aizkulises

2017. gada jūlija beigās pie Lielupes ietekas jūrā notika Aigara Graubas vēsturiskās filmas "Nameja gredzens" galvenās kaujas filmēšana. Cīņu ainās ...

gallery icon
123

Filmas budžets vērtējams kā “niecīgs”

“Nameja gredzens” tapis ar Nacionālā Kino centra atbalstu. Tā vadītāja Dita Rietuma konferencē uzsvēra, ka sava vēriena un ambīciju dēļ, "Nameja gredzens" ir unikāls sniegums Latvijas kino.

Viņa pauda, ka kopējais filmas budžets – 2,5 miljonu eiro – Eiropas kino kontekstā ir vērtējams kā niecīgs, jo parasti šāda veida leģendu atspoguļošanas projektiem uz lielajiem ekrāniem tiek atvēlēti vairāki desmiti miljoni eiro.

foto: Rojs Maizītis
Populārā TV seriāla "Vikingi" zvaigzne, zviedru aktieris Edvīns Endre filmas "Nameja Gredzens" filmēšanas laukumā.

Pats NKC filmu līdzfinansējis, trīs gadu periodā piešķirot tai 700 000 eiro.

"Filma savā veidā saskaņojās ar pasaules "trendu" jeb strāvojumu. Viens no mērķiem ir iekarot pasaules arēnu, piesaistot starptautiskos skatītājus. Varam sapņot, ka esam vareni, bet konkursos izsisties ir grūti. Eiropā ik gadu top aptuveni 2000 spēlfilmām. Konkurence par skatītajiem ir liela," uzsvēra Rietuma.

foto: Rojs Maizītis
Britu aktieris Džeimss Blūrs, kurš filmā atveido Nameja (Edvīna Endres) ienaidnieku, Romas pāvesta ārlaulības dēlu.

Savukārt projekta kostīmu māksliniece Sandra Sila, sacīja, ka lielākā daļa filmā redzamo kostīmu veidoti specifiski tās uzņemšanai.

Daļa no tiem būs aplūkojami izstādē Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kas tiks eksponēta no 25. janvāra.

Svinīgā ceremonija Aizsardzības ministrijā, kurā godināja topošās filmas „Nameja Gredzens” veidotājus un galveno aktieri

Latviešu kalēja Jāņa Nīmaņa darināto zobenu zviedru aktierim, „Nameja” lomas atveidotājam Edvīnam Endrem pasniedza aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

gallery icon
64

Par godu filmai tapis īpašs alus

Par godu filmas tapšanai “Valmiermuižas alus” darītavā ir izbrūvēts īpašs jaunums – tumšais medalus “Namejs”, kas darīts ar Latvijā ievāktu bišu medu.

“Valmiermuižas alus” saimnieks Aigars Ruņģis: “Medalus ir seno latviešu godu dzēriens, tāpēc to esam veltījuši “Nameja gredzenam” un Latvijas kultūras vērtībām. “Valmiermuižas alus” turpmāk ziedos trīs centus no katras iegādātās “Nameja” pudeles, lai atbalstītu Latvijas kino un palīdzētu māksliniekiem radīt jaunus un spēcīgus stāstus”.

foto: Rojs Maizītis
Aigars Grauba ar Nameja lomas atveidotāju Edvīnu Endri filmēšanas laukumā, kinopilsētiņas Cinevilla teritorijā filmas vajadzībām izbūvētajā zemgaļu ciematā.

Kur varēs redzēt?

Filmas “Nameja gredzens” pirmizrāde notiks vienlaikus visos lielākajos kinoteātros Latvijā: Rīgā, Daugavpilī, Siguldā, Valmierā, Smiltenē, Cēsīs, Ventspilī, Liepājā un Kuldīgā.

Biļetes uz filmas pirmizrādi un turpmākajiem seansiem ir pieejamas iepriekšpārdošanā lielāko Latvijas kinoteātru kasēs un interneta vietnēs.

Ar Latvijas Mobilais Telefons (LMT) atbalstu pirmizrādes apmeklētājiem visās pilsētās būs iespēja pirms filmas, no plkst. 18.00 redzēt LMT Viedtelevīzijas tiešraidi no svinīgās prezentācijas Rīgā ar radošās komandas un aktieru līdzdalību.

LMT prezidents Juris Binde: “Filmas pirmizrāde ir vēsturisks un ilgi gaidīts notikums, ko vēlamies parādīt skatītājiem visā Latvijā. LMT Viedtelevīzijas tiešraide uz vienu vakaru plašā kultūras tīklā saslēgs visus lielākos Latvijas kinoteātrus. Tas būs vēl nebijis notikums, kas iezīmēs “Nameja gredzena” ceļa sākumu pie skatītājiem visā pasaulē”.