foto: ludza.lv / Paula Čurkste/LETA
Raimondam Paulam nākas taisnoties par runāšanu krieviski Ludzas svētkos
Kāds tvitera lietotājs centies uztaisīt skandālu no fakta, ka Pauls Ludzā krieviski nolasījis sveicienu no Allas Pugačovas. Latvijas krievu medijii šo jautājumu tūdaļ metās apspriest.
Sabiedrība
2017. gada 17. augusts, 06:37

Raimondam Paulam nākas taisnoties par runāšanu krieviski Ludzas svētkos

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Blogeris Ēriks Daliba tviterī nosunījis maestro Raimondu Paulu par to, ka viņš Ludzas pilsētas svētkos atļāvies viesus uzrunāt ne tikai latviešu, bet arī krievu valodā. Tas Kremļa plašsaziņas līdzekļiem kārtējo reizi devis iemeslu runāt par Latvijā plaukstošo rusofobiju.

Sestdienas, 12. augusta, vakarā Ludzas parka estrādē notika koncerts „Veltījums Ludzai” ar maestro Raimonda Paula piedalīšanos. Koncertā uzstājās arī Žoržs Siksna, Dainis Skutelis, Ginta Krievkalna, Anmary, Mārtiņš Ruskis, bigbends Kristapa Krievkalna vadībā. Raimonds Pauls ludzāniešus svētkos sveica latviešu valodā, bet Latvijas senākās pilsētas iedzīvotājiem sveicienus no Krievijas estrādes zelta pāra – Allas Pugačovas un Maksima Galkina nodeva krievu valodā. Tas saniknoja Dalibu, kurš savā tviterkontā ierakstīja: „Raimonds Pauls uzrunu Ludzas 840. gadu jubilejā saka krievu valodā. Esam tik tālu?”

Jāteic, ka uzrunas Ludzas svētkos izskanēja ne tikai valsts valodā, bet arī latgaliski un krieviski, jo Ludzā dzīvo arī tūkstošiem cilvēku, kuri ikdienā izmanto latgaliešu vai krievu valodu.
 

foto: ludza.lv / Paula Čurkste/LETA
Kāds tvitera lietotājs centies uztaisīt skandālu no fakta, ka Pauls Ludzā krieviski nolasījis sveicienu no Allas Pugačovas. Latvijas krievu medijii šo jautājumu tūdaļ metās apspriest.

Dalibas ieraksts tviterī izpelnījies Kremļa kontrolēto plašsaziņas līdzekļu uzmanību, kas tagad to gluži vai pārvērtis par frontes ziņojumu no naidīgās, rusofobijas pārņemtā karalauka. Paulam tagad draudot 50 līdz 300 eiro liels naudas sods, ziņo Krievijas federālā televīzija. Kaut gan maestro nekāds sods patiesībā nedraud, jo neviena oficiāla sūdzība nav saņemta, ir tikai viens pēc būtības maznozīmīgs ieraksts tviterī.

Pats Pauls Krievijas televīzijai paziņojis, ka taisnoties viņam nav par ko, kā arī apšaubījis sūdzmaņa psihiskās veselības stāvokli.

„Es neuzskatu, ka man par kaut ko būtu jātaisnojas. Es piedalījos koncertā, kur mēs dažas dziesmas izpildījām krievu valodā. Vēl es krievu valodā nodevu sveicienus no Allas Pugačovas, jo pirms dienas satikos ar viņu Rīgā. Kāpēc jūs pievēršat uzmanību šādiem muļķiem? Nu un tad, kaut kāds slims cilvēks. Es vispār nemaz ar nekādu runu neuzstājos, tikai apsveicu. Jā, mēs uz skatuves jokojāmies, dziedājām populāras dziesmas, dažas no tām arī krievu valodā. Kas gan tur slikts?” Paula teikto citē Krievijas plašsaziņas līdzekļi.

Koncerta producents Jānis Kļaviņš tviterī raksta, ka izbazūnētais sašutums par Paula krievmīlestību ir vairāk nekā pārspīlēts: „Nevajag izraut no konteksta atsevišķas frāzes un no tā uzburt konfliktu”.

Tikmēr Ludzas novada pašvaldība ir sajūsmā par Raimonda Paula viesošanos pilsētā un svētku norisi. Ludzas novada domes mājas lapā rakstīts: „Protams, visvairāk gaidīta bija tikšanās ar Raimondu Paulu. Un šī uzstāšanās Ludzā būs kā leģenda, par ko stāstīs vēl nākamajām paaudzēm. Svētki pagāja pozitīvā un draudzīgā gaisotnē. Lai mums izdodas šo noskaņu saglabāt arī turpmāk!”

Ludzas novada domes priekšsēdētājs Edgars Mekšs pateicies visiem pilsētas iedzīvotājiem un viesiem, kas ar savu piedalīšanos svētku pasākumos apliecināja cieņu arī Raimondam Paulam un visiem māksliniekiem, kuri piedalījās koncertā.

Ludzas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Ērika Bondarenko Kasjauns.lv pavēstīja: “Ludzas novada pašvaldībā nav saņemta oficiāla sūdzība, kurā izteikta neapmierinātība ar Raimonda Paula uzrunu arī krievu valodā”.