Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Bēguļojošajam dumpiniekam Ansim Bērziņam piešķirta balva par prombūtnē sarakstītajām dziesmām
foto: LETA
13.janvāra grautiņos apsūdzētajam Ansim Ataolam Bērziņam dziesminieku saietā piešķirta Pāna balva.
Kultūra

Bēguļojošajam dumpiniekam Ansim Bērziņam piešķirta balva par prombūtnē sarakstītajām dziesmām

Kasjauns.lv/LETA

Astotajā "Latvijas Dziesminieku un tautas saietā" 13.janvāra grautiņos apsūdzētajam dziesminiekam Ansim Ataolam Bērziņam piešķirta Pāna balva, informēja Pāna un Pegaza balvu pārstāvis Aivars Lapšāns.

Bēguļojošajam dumpiniekam Ansim Bērziņam piešķirta...

Viņš skaidroja, ka Bērziņam balva piešķirta par dziesmām, kuras viņš sacerējis, atrodoties ārpus valsts.

Lapšāns sacīja, ka Bērziņš ir viens no 2009.gada 13.janvāra notikumu dalībniekiem, kas par loga izsišanu Saeimas ēkai saņēma nosacītu brīvības atņemšanas sodu, kurā esot bijis īpaši atrunāts, ka probācijas uzraudzība viņam netiek piemērota. Vēlāk gan par neierašanos probācijas dienestā laikā, kad Bērziņš kā doktorantūras students atradās ārzemēs, nosacītais cietumsods tiesā tika aizstāts ar reālu cietumsodu, zināja teikt Lapšāns. Bērziņa pārsūdzība par šo lēmumu tika noraidīta, tādēļ viņš izlēma Latvijā neatgriezties.

Šī iemesla dēļ 2016.gada februārī Bērziņš tika izsludināts starptautiskā meklēšanā, lai gan viņš apgalvoja, ka devies politiskajā emigrācijā. Šī gada sākumā viņš tika aizturēts Čehijā, kur arī lūdza politisko patvērumu. Pēc Lapšāna domām, pret Bērziņu sāktais kriminālprocess ir politizēts.

Lapšāns pauda, ka lēmumu par Pāna un Pegaza balvas pasniegšanu rīkotāji pieņem subjektīvi. "Šīs balvas pasniegšana nav bijusi un nekad arī nebūs demokrātiska, jo kāds pēdējā brīdī var pārsteigt klausītājus ar ko unikālu," teica Lapšāns, piebilstot, ka balvām nav oficiāla nolikuma.

Viņaprāt, Bērziņa kā dziesminieka veikums pēdējā gada periodā ir apbrīnojams, tādēļ arī balvas rīkotāji nolēmuši viņam to piešķirt, pozicionējot Bērziņu kā trimdinieku.

"Arī astoņdesmitajos gados piedalījāmies politiskajos procesos, un tagad iesaistāmies atkal. Taču tas nav mūsu galvenais kritērijs balvas pasniegšanai. Viņš [Bērziņš] ir muzikāli izpaudies, un mākslinieki redz, ka kaut kas nav kārtībā," sacīja Lapšāns.

Pāna un Pegaza balvu izveidota 1986.gadā, kad Jelgavas folkfestivālā tās saņēma dziesminiece Ieva Akurātere un dzejnieks Aivars Neibarts. 2016.gadā par atjaunotās Pāna balvas pirmo īpašnieku kļuva dziesminieks Dinārs Gulbis, savukārt Pegaza balvu saņēma dzejniece Agita Draguna.

Kā ziņots, šopavasar Čehijā aizturētais 2009.gada 13.janvāra Vecrīgas grautiņos apsūdzētais Bērziņš aizturēšanas valstī lūdzis politisko patvērumu, jo uzskata, ka kriminālprocess pret viņu ir politizēts, turklāt Bērziņš arī esot saņēmis fiziskas izrēķināšanās draudus gadījumā, ja Latvijā nonāks ieslodzījuma vietā, pastāstīja Bērziņa advokāts Jānis Mucenieks.

Aizstāvis sacīja, ka viņa klients patlaban turpina atrasties apcietinājumā Čehijā un nevēlas izdošanu uz Latviju, "jo viņam ir izteikti draudi par viņa fizisku ietekmēšanu un izrēķināšanos ieslodzījumā".

Bērziņš saistībā ar apsūdzību par dalību 2009.gada 13.janvāra Vecrīgas grautiņos bija izsludināts starptautiskā meklēšanā, līdz šopavasar viņš tika aizturēts Čehijā. Aizturēšanas faktu iepriekš "LNT Ziņām" apstiprināja viņa tēvs, dzejnieks un tulkotājs Uldis Bērziņš.

2009.gada 13.janvārī aptuveni 10 000 cilvēku pulcējās uz protesta akciju Doma laukumā, lai nevardarbīgā veidā pieprasītu Saeimas atlaišanu.

Pēc protesta akcijas Vecrīgā sākās grautiņi - tika izsisti logi vairākām ēkām, tostarp stipri cieta Saeimas nams, tika aplaupīts veikals, kurā tirgoja AS "Latvijas balzams" produkciju, kā arī cieta muzikālais restorāns "Fīlings". Grautiņos piedalījās vairāki simti jauniešu, no kuriem daudzi bija alkohola reibumā. Šie cilvēki vairākas stundas demolēja Vecrīgu.

Grautiņu laikā tika aizturētas 126 personas, un sadursmēs pie Saeimas ēkas mediķi palīdzību sniedza vairāk nekā 30 cilvēkiem, savukārt slimnīcās ar dažādām traumām tika ievietoti 28 cietušie, bet četri cilvēki no hospitalizācijas atteicās. Tāpat mediķi sniedza palīdzību aizturētajiem sadursmju dalībniekiem, kuri jau bija nogādāti policijas iecirkņos. Nekārtībās cieta arī paši policisti.