foto: Twitter
"Cēsu bučiņas" rada pamatīgu vilšanos: erotisku cepumu vietā neizteiksmīgas mīklas pikas
Sapņi par Cēsu bučiņām.
Sabiedrība
2017. gada 19. jūlijs, 06:20

"Cēsu bučiņas" rada pamatīgu vilšanos: erotisku cepumu vietā neizteiksmīgas mīklas pikas

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Pamatīgu sašutumu jelgavniekam Kasparam Foigtam radījusi Cēsu uzņēmuma „Vinetas un Allas kārumlāde” cepumu kārba „Cēsu bučiņas”. Uz kārbas attēlā redzami apetelīgi cepumiņi ar sarkanām skūpstā pavērtām lūpām, bet kastē atradās cepumi, kas nebūt neatgādināja konditorejas smalkumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ja uz kārbas vāka attēloti teju vai erotiski smalka delikatese, tad zem tā atradās kaut kas cits – neizteiksmīgas mīklas izstrādājuma pikas ar brūniem šokolādes punktiņiem, ko pat pie labākās gribas nevar asociēt ar uz kārbas vāka attēlotajiem gardumiem.

Viena no „Vinetas un Allas kārumlādes” saimniecēm Alla Oldermane-Vadzinska portālam Kasjauns.lv teica: „Ļoti žēl, ka pircējs bija vīlies. Mēs nenoliedzam un arī atzīstam, ka cepumi kārbā ir pavisam citādāki nekā tie, kas redzami uz kārbas vāka. Kārbas vāka noformējums ir fantāzijas lidojums. Citiem ražotājiem uz saldumu kārbas vāka ir Raimonds Pauls! Tas it nebūt nenozīmē, ka kastē iekšā ir pats Raimonds Pauls. Tāpat mums ir arī konditorejas izstrādājumi, uz kuru kārbas vāka ir Cēsu melno gulbju attēls. Un tas tāpat nenozīmē, ka kārbā ir gulbji...

Mēs tik tiešām esam daudz domājuši par „Cēsu bučiņām”. Jau iepriekš esam saņēmuši aizrādījumu, ka kārbā nav tas, kas attēlots uz tās vāka. Droši vien, ka mums nāksies padomāt, ko darīt, lai šādi pārpratumi nerastos – iespējams, veidot savādāku noformējumu”.

Jāteic, ka uz cepumu kārbas ir uzraksts, ka „attēlam ir ilustratīva nozīme”, bet pircējiem šis uzraksts ir viltīgi noslēpts. Viņi, pārnākot mājās un atverot cepumu kārbu, jūtas pamatīgi apšmaukti. Par to viņi arī pauduši savu sašutumu sociālajos tīklos:

Tiesa, vairāki pircēji norāda, ka cepumi ir ļoti garšīgi, lai arī neizskatās tā, kā vizualizēts uz pakas.

Konkrētajā gadījumā var uzskatīt, ka „Vinetas un Allas kārumlāde” ir pārkāpusi Eiropas parlamenta un padomes regulu nr. 1169/2011, kurā ir noteikta pircēju Godīgas informēšanas prakse, kas neatļauj: „noformējumā, aprakstā vai attēlā iekļaut norādi, kas liek noprast konkrēta pārtikas produkta vai sastāvdaļas klātbūtni, lai gan faktiski minētajā produktā dabīgi esošais komponents vai parasti izmantotā sastāvdaļa ir aizstāta ar citu komponentu vai citu sastāvdaļu”.

Par pārtikas produktu informāciju atbild pārtikas uzņēmējs. Pārtikas un veterinārajam dienestam ir tiesības apturēt konkrētā produkta izplatīšanu vai uzņēmuma darbību līdz nepilnības netiks novērstas.

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas pārstāve Vineta Ore portālam Kasjauns.lv skaidroja: "Saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības likumu 14. pantu prece uzskatāma par atbilstošu līguma noteikumiem, ja tā atbilst pārdevēja vai pakalpojuma sniedzēja (dotajā gadījumā – ražotāja) sniegtajam preces aprakstam un īpašībām, kuras līguma slēgšanas vai piedāvājuma izteikšanas laikā pārdevējs vai pakalpojuma sniedzējs (ražotājs) norādījis, izmantojot preču paraugus vai modeļus.

Spriežot pēc „Cēsu bučiņas” attēliem, tā neatbilst, tāpēc patērētājam ir tiesības vērsties pie ražotāja. Tomēr, ja doto preci vērtētu PTAC, būtu jāņem vērā vairāki apstākļi, piemēram, preces ceļš no ražotāja līdz pārdevējam, pārējā produkcija un tālāk”.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pārtikas un veterinārais dienesta (PVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Joffe Kasjauns.lv pavēstīja: „Izvērtējot „Cēsu bučiņu” fotoattēlus un informāciju, var secināt, ka iespējama patērētāja maldināšana. PVD uzņēmumā veiks pārbaudi”.

foto: Twitter
Sapņi par Cēsu bučiņām.
foto: Twitter
Un tā sapņi beidzas...
foto: Twitter
Nepamanāmais uzraksts: "Attēlam ir ilustratīva nozīme".