foto: LETA
Liepājas mērs LRA un "Liepājas partijas" koalīcijā sākotnēji būs Sesks
Uldis Sesks sākotnēji būs Liepājas mērs.
Politika
2017. gada 9. jūnijs, 16:14

Liepājas mērs LRA un "Liepājas partijas" koalīcijā sākotnēji būs Sesks

Kasjauns.lv / LETA

Latvijas reģionu apvienība (LRA) vienojusies ar Liepājas partiju par koalīcijas izveidošanu Liepājas domē, informēja LRA saraksta līderis Liepājā Jānis Vilnītis.

LRA sākotnēji Liepājas mēra amatā atbalstīs pašreizējo domes priekšsēdētāju Uldi Sesku. Savukārt nākamā gada rudenī būs jauns balsojums un par mēru tikšot virzīts LRA kandidāts. Vilnītis neizslēdza, ka tas varētu būt viņš.

"Sarunas šonedēļ neskaitāmas reizes nonāca strupceļā, un katrs lieks vārds varēja šo procesu izjaukt. Taču šodien esam vienojušies par, manuprāt, izcilu modeli," atzina Vilnītis. Viņš uzsvēra, ka šis modelis prasījis drosmi un spēju piekāpties abām sarunās iesaistītajām pusēm, tai skaitā Seskam, kurš ir ilggadējs pilsētas mērs. Kā atzina Vilnītis, šāda rīcība esot jārespektē un jāciena.

Abi jaunās koalīcijas partneri vienojušies, ka domes priekšsēdētāja vietnieks attīstības un sadarbības jautājumos tāpat kā līdz šim būs Liepājas partiju pārstāvošais Gunārs Ansiņš. Savukārt pārējo divu vicemēru amatiem tiek virzīti LRA pārstāvji - Atis Deksnis būs priekšsēdētāja vietnieks izglītības, kultūras un sporta jautājumos, bet Ģirts Kronbergs - priekšsēdētāja vietnieks investīciju piesaistes jautājumos. Šīs atbildības jomas ir noteiktas līdz nākamā gada rudenim.

"Katra komanda apzinās savus plusus un arī vājās puses. Liepājas partijai ir administratīvā un politiskā pieredze, arī iespējas pārstāvēt Liepājas intereses nacionālā līmenī sarunās ar valdību, savukārt LRA nāk ar uzņēmēju pieredzi un jaunām iecerēm, kuras sagaida liepājnieki," ir pārliecināts Sesks.

Kā uzsvēra Vilnītis, pirms četriem gadiem Liepājas partija un LRA pie līdzīgiem nosacījumiem neesot spējuši vienoties, tādējādi potenciāls palicis neizmantots. "Esam tikuši pāri ambīcijām, pārpratumiem un emocijām. Ar lielu cieņu novērtēju Seska nostāju, ka mēra amats nav pašmērķis, un paveikto Liepājas labā 20 gadu garumā. Svarīgi, lai Seska pieredze un potenciāls tiktu izmantots Latvijas mērogā. Tas ir vislabākais lēmums pilsētai. Ja kāds saka, ka varēja labāk, tad es varu apliecināt, ka nē," pēc koalīcijas līguma parakstīšanas uzsvēra Vilnītis.

Komentējot noslēgto koalīcijas līgumu, Sesks atzina: "Koalīcijā ir apvienojušies divi Liepājas vēlēšanās uzvarējušie politiskie spēki, kuriem kopā ir 73% balsu. Tā ir ļoti plaša pārstāvniecība. Katrai pusei bija jāiziet uz kompromisiem, taču vienošanās ir panākta." "Ja divas līdz šim konkurējošas hokeja komandas apvieno savus labākos spēkus, tad sanāk spēcīga zvaigžņu komanda," pārliecināts Sesks.

Liepājas mērs skaidroja, ka koalīcijas līgums noslēgts uz četriem gadiem, un pusi no šī termiņa - līdz 2018.gada rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām - vadošo lomu uzņemsies Liepājas partija.

Vaicāts par tālākajiem plāniem Sesks, neizslēdza iespēju, ka viņš varētu kandidēt Saeimas vēlēšanās. Pašlaik gan konkrēts lēmums neesot pieņemts.

Liepājas domes jaunā sasaukuma pirmā sēde plānota 22.jūnijā plkst.10.

Kā ziņots, sestdien notikušajās pašvaldību vēlēšanās Liepājā uzvarējusi esošā mēra Seska vadītā Liepājas partija, Liepājas domē iegūstot sešas deputātu vietas. Piecus deputāta mandātus ieguvusi LRA, bet četrus - "Saskaņa". Citas partijas 5% vēlēšanu barjeru nav pārvarējušas.