foto: LETA
Uz vietām pašvaldību domēs cer sētnieki, bārmeņi, aktieri un pat dvēseļu gani
Kasjauns.lv izpētīja visus sarakstus. Kandidātu listēs pēc viņu profesijas valda milzu dažādība - katrai gaumei, tā teikt.
Politika
2017. gada 2. maijs, 06:31

Uz vietām pašvaldību domēs cer sētnieki, bārmeņi, aktieri un pat dvēseļu gani

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Starp 8941 deputāta kandidātu, kas jūnija sākumā pretendēs uz 1614 vietām Latvijas 119 pašvaldību domēs ir ļoti dažādu profesiju pārstāvji. Starp 94 bezdarbniekiem un 301 pensionāru uz vietvaras deputāta godu cer arī aldari un vīndari, mācītāji un sētnieki, bārmeņi un santehniķi.

Pilsētu un novadu domēs cer iekļūt visdažādāko profesiju pārstāvji. Jebkurš darbs, protams, ir cienījams, bet vienmēr uzmanību pievērš deputātu kandidāti, kuri pārstāv arodus, kas politiķiem ir visnotaļ neierasti. Vismaz Latvijas mērogā. Portāls Kasjauns.lv ielūkojās vēlēšanu sarakstos. No vienas partijas saraksta uz deputāta godu cer gan alkoholisko dzērienu brūveri, gan narkologi. Luterāņi izvēlējušies kandidēt no visnotaļ garu pacilājošiem sarakstiem – „Izaugsme”, „Kalniem pāri” vai „Laiks pārmaiņām”.

Bārmeņi, aldari un vīndari

Vēlēšanu listēs ir neviens vien cilvēks, kas mūsu dzīvi cenšas padarīt jautru gan ražojot tonizējošus dzērienus, gan tos pasniedzot.

Tā, piemēram, no Aizputes progresīvo saraksta kandidē vietējās vīna darītavas vadītājs Mārtiņš Sants, no Līgatnes labklājniekiem - Līgatnes vīna darītavas pārdevējs-konsultants Jānis Leimanis, bet Jelgavas novada domē no „Kaimiņa partijas” (KPV.LV) saraksta grib iekļūt vīna ražošanas tehnologs Nils Beikmanis.

Ir arī miestiņa brūveri. „Bauskas alus” sagādnieks Aldis Atvars uz novada domi kandidē no nacionāļu saraksta, bet brūža galvenais mehāniķis Ainārs Aišpurs - no Ingunas Sudrabas listes „No sirds Latvijai”. Piebalgas alus darītavas inženieris Andis Bārdiņš uz Jaunpiebalgas novada cierē no saraksta „Mūsu novads - mūsu mājas - mūsu atbildība”, bet Kristaps Bedeicis no nacionāļiem.

Savukārt „Piebalgas alus” finanšu direktore Daiga Sināte Ķeguma novadā grib iekļūt no jaunajiem konservatoriem. Tāpat uz vietvaru no „Vienotības” saraksta cierē arī alus darītavas „Burh” darbinieki Pļaviņu novadā – brūža vadītājs Mārtiņš Daģis un aldaris Agris Mežmalis. No „Vienotības” listes uz Ventspils novada kandidē arī „Uzavas alus” strādniece Linda Sāmīte.

Kad ievēlēti dzērienu darinātāji, vajag arī bārmeņus, kas šos dzērienu pienes. Un tādu ir astoņi: Marita Ažesole („Vienoti Latvijai”) un Gaitis Barkāns (No sirds Latvijai) Ludzā, divi bārmeņi arī Ķekavā (abi no saraksta „Sadarbība”) - Jānis Danilevičs un Arturs Šternfelds. Pa vienam no bārmeņu ģildes ir arī Salacgrīvā (Anda Bērziņa no zaļzemniekiem,), Ropažos (Vineta Kešāne no „Gods kalpot mūsu Latvijai”), Jēkabpilī (Valts Miltuzis no Reģionu apvienības) un kristīgā demokrāte Santa Saveļjeva no Daugavpils bāra „Furors”.

Gara dakteri – mācītāji un aktieri

Kad tā pamatīgi uzņemts uz krūts un jūtamas mazliet paģiras, jāmeklē garīgs stiprinājums un, iespējams, jānožēlo grēki, jāvēršas pie augstākām sfērām. Atkopties palīdzēs Madonas luterāņu mācītājs Guntars Agate Paeglis no partijas „Izaugsme”, Gramzdas luterāņu draudzes (Priekules novads) priekšnieks Vaclovs Kadaģis no nacionāļiem, Ērgļu draudzes priekšniece Ināra Strazdiņa no daudzsološās listes „Kalniem pāri” vai Raunas draudzes mantzine–kasiere Alda Raiskuma no saraksta „Laiks pārmaiņām”. Palīdzēt varēs arī Lutera akadēmijas prorektore Helēna Andersone, kura no „Vienotības” saraksta kandidē Ikšķilē vai Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonda vadītāja Kristīne Liepa no Reģionu apvienības.

Palīdzīgu roku var sniegt arī vecticībnieki - Rīgas Grebenščikova draudzes vadītājs, saskaņietis Aleksandrs Lotko vai zaļais Moskvinas draudzes priekšnieks Pēteris Romanovs Preiļu novadā.

Ja nu esat ateists un negribat spert soli dievnamā, varat balsot par aktieriem: Dailes teātra Lauri Dzelzīti (Alojas novada nacionāļi), Dailes teātra Juri Žagaru (Cēsu „Vienotība”), Rīgas Jaunā teātra Gati Gāgu (Ventspils novada „Vienotība”), Valmieras teātra Imantu Stradu (zaļzemnieks) vai Liepājas teātra Edgaru Pujātu (Nīcas „Doma. Daba. Darbs”). Ir arī viena dejotāja – kristīgo demokrātu dejotāja no Tautas deju ansambļa „Ogre” - Sanija Šeflere. Lasošā publika var balsot par rakstnieci Evu Mārtužu, kura kandidē galvaspilsētā Jaunās konservatīvās partijas.

Miesas dakteri

Ja nu nelīdz ne pasēdēšana bārā, ne gara veldze. Tad jāķeras pie praktiskām lietām – jāsaved kārtībā gan jumts, gan miesa.

Dūmu mutuļus no skursteņiem pareizā virzienā palīdzēs novirzīt skursteņslauķis „No sirds Latvijai” Liepājas saraksta - Dainis Kreināts, bet no Vecpiebalgas jauno sarkasta jumtu kartībā savedīs jumiķis Dāvis Zārdiņš. Ir arī pāris santehniķu jeb sanitārtehnikas speciālisti – cīnītājs par neatkarīgu Latviju no Rīgas Gatis Pass no Rīgas vai nacionālists Arnis Ziemelis no Salaspils. Mājas apkārtni sakopt solās palīdzēs arī sētnieki: sociālists Fjodors Fiļimonvs no Ludzas un Pētris Spolītis no Salaspils vienotībniekiem.

Ja nelīdz mājas remonti, kārtībā jāsaved sava miesa. Starp pārsimts mediķiem uz pašvaldības deputātu krēsliem cer vairāki ārstniecību iestāžu sanitāri no Salaspils, Jelgavas,. Daugavpils un Aknīstes. Ja ir galīgi švaki, tad palīdzēt solās arī pāris narkologu  

Jaunais konservators Guntis Kalnietis no Talsiem un Latgales partijas patriots Jāzeps Korsaks no Rēzeknes, kā arī seksologs Anatolijs Požarskis, kuram ir „Gods kalpot mūsu Latvijai”. Lokanību ķermeni sola uzlabot masieri Baiba Blūzma (carnikaviete no Zaļās partijas), Aija Kurkliete (no Aknīstes saraksta „Vienotam novadam”), Kristīne Lukšane (kandaviete no Zaļās partijas) vai Kristīne Mūrniece (preilēniete no Reģionu apvienības).

Ja viss sagājis šķērsām, tad jāgaida labā ziņa. Un to var atnest pastnieks. Uz vietām pašvaldības domēs cer 11 vietējie pastmeistari no Riebiņiem, Viļāniem, Kārsavas, Rūjienas, Garkalnes, Daugavpils, Apes, Ropažiem, Vecumniekiem un Ozolniekiem. No Kurzemes gan neviens pastnieks uz vietu vietvarā necer.