Sabiedrība
2017. gada 6. aprīlis, 21:01

No piektdienas arī Eiropas Savienības pilsoņiem jārēķinās ar rūpīgām pārbaudēm uz Šengenas zonas robežām

LETA

Sākot ar piektdienu, Eiropas Savienības (ES) pilsoņi uz Šengenas ārējām robežām tiks pakļauti sistemātiskām pārbaudēm, lai tādējādi novērstu "ārvalstu kaujinieku" atgriešanos no Irākas un Sīrijas.

"Dalībvalstīm uz ārējām robežām no rītdienas ir pienākums atbilstošās datubāzēs sistemātiski pārbaudīt arī ES pilsoņus," ceturtdien pavēstīja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvis.

Pārbaužu nolūks ir gādāt, lai "pārliecinātos, ka personas, kas šķērso robežu, nerada draudus sabiedriskajai kārtībai un iekšējai drošībai," norādīja amatpersona.

Šāda kārtība ieviesta, reaģējot uz islāma ekstrēmistu sarīkoto slaktiņu Prīzē 215.gada novembrī. Visas dalībvalstis to akceptēja 7.martā.

Valsts robežsardze no rītdienas, 7.aprīļa, sāks visu Eiropas Savienības (ES) pilsoņu pastiprinātas pārbaudes uz Šengenas zonas ārējās robežas,  informēja Valsts robežsardze.

Jaunā kārtība paredz, ka turpmāk Silenes, Pāternieku, Terehovas, Grebņevas un Vientuļu, Pededzes robežkontroles punktos, Kārsavas un Zilupes dzelzceļa robežkontroles punktos robežsargi veiks datorizētu pārbaudi visām ieceļojošām un izceļojošām personām, tostarp arī Eiropas Savienības (ES), Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) un Šveices pilsoņiem un mehāniskajiem transportlīdzekļiem. Arī Rīgas, Ventspils un Liepājas ostās, kā arī starptautiskajā lidostā "Rīga" tiks veikta datorizēta pārbaude visiem ES, EEZ un Šveices pilsoņiem, kuri šķērsos Šengenas zonas ārējo robežu.

Līdz šim datorizētā robežpārbaude bija trešo valstu pilsoņiem. ES, EEZ un Šveices pilsoņiem, šķērsojot Šengenas zonas ārējo robežu, tika veikta vien ceļošanas dokumentu pārbaude, taču turpmāk tiks veikta datorizēta robežpārbaude, pārbaudot uzrādītos dokumentus Šengenas informācijas sistēmas, "Interpola" un nacionālajās informācijas sistēmās.

Tāpat jārēķinās, ka jaunā kārtība paildzinās katras ārējo robežu šķērsojošās personas robežpārbaudes laiku, taču robežsardze veiks visu iespējamo, lai robežpārbaudes procedūra notiktu maksimāli raiti un robežu šķērsojošām personām sagādātu pēc iespējas mazākas neērtības.

Pastiprinātu robežpārbaužu ieviešana saistīta ar Eiropas Parlamenta martā apstiprinātajiem grozījumiem Šengenas Robežu kodeksā. Grozījumi Šengenas robežu kodeksā stājas spēkā šodien. Šo grozījumu mērķis ir palielināt drošību Šengenas telpā un identificēt personas, kuras iespējams varētu radīt draudus sabiedriskajai kārtībai un iekšējai drošībai.