foto: Publicitātes foto
Rīgas lidostas kapelā novākts krucifikss un vairs nav arī Dieva kalpa
Jaunā lidostas „Rīga” kapela izveidota minimālisma stilā un tā atklāta pirms 10 gadiem. Šobrīd tā palikusi bez kapelāna. Aviopasažieri pašlaik tajā var pabūt tikai vienatnē, nevis tikties ar kapelānu.
Sabiedrība
2017. gada 30. marts, 06:45

Rīgas lidostas kapelā novākts krucifikss un vairs nav arī Dieva kalpa

Kasjauns.lv

Lidostas „Rīga” kristīgā kapela palikusi bez garīgā virsvadītāja. Pēc 16 gadus ilgušas sadarbības lidosta ir atteikusies turpināt līgumu ar Rīgas Lutera (Torņakalna) luterāņu draudzi par aviopasažieru un ticīgo lidostas darbinieku garīgo aprūpi. Pašlaik lidostas kapela atrodas visai žēlīgā stāvoklī.

Lidostas mājaslapā kapela reklamēta: „Kapela ir ekumeniska. Šeit jūs varat atrast mieru un garīgu spirdzinājumu - nodoties lūgšanām, lasīt Bībeli. Kapela atrodas lidostas termināļa 3. stāvā un ir atvērta 24 stundas diennaktī. Kapelāns ir pieejams piektdienās no pulksten 9.00 līdz 13.00”.

Nesen kapelā bija ielūkojies mācītājs Māris Lukaševics, kurš kādu laiku Rīgas lidostā pildījis sociālā konsultanta pienākumus. Žurnālam „9vīri” viņš pauda izbrīnu par tur redzēto: „Biju iegājis kapelā un ieraudzīju, ka tur krucifikss ir novākts. Tas ir pārsteidzoši – es tiešām nesaprotu, kam mēs ar to cenšamies izdabāt. Pirms tam tur varēja redzēt arī musulmaņus, kurus krucifikss nemaz netraucēja; viņi izklāja savu paklājiņu, noteica, uz kuru pusi ir Meka, un savas piecas minūtes lūdzās. Arī mani viņi pilnīgi netraucēja. Bet tagad pēkšņi izrādās, ka krucifikss kādam ir licies lieks. Tas nav pareizi, jo ir tomēr kaut kādas normas, ko vajag ievērot. Tagad mēs izrādām kaut kādu pilnīgi nevajadzīgu gļēvumu”.

foto: Rojs Maizītis
Mācītājs Māris Lukaševics pauž neizpratni par pamestību Rīgas lidostas kapelā: „Tur krucifikss ir novākts! Tas ir pārsteidzoši – es tiešām nesaprotu, kam mēs ar to cenšamies izdabāt”.

Tomēr viss nav gluži tā, kā tas šķitis Lukaševicam. Vienkārši pašlaik kapelai nav sava saimnieka, jo kopš janvāra to vairs neapsaimnieko Rīgas Lutera draudze.

Lidostas pārstāve Laura Karnīte portālam Kasjauns.lv pastāstīja, ka lidostas vadību neapmierināja tas, ka draudze kalpošanu kapelā bija pametusi novārtā. Piemēram, kapelāna runas stundās viņš tur neesot atradies. Tādēļ pašlaik lidosta meklē jaunu „garīgo tēvu” un tā visdrīzāk būs kāda vietējā tradicionālās konfesijas draudze. Te jāpiebilst, ka lidosta arī maksā par kapelāna atrašanos kalpošanu. Kopš 2000. gada tā Lutera draudzei par kapelas uzturēšanu un garīgajiem pakalpojumiem esot samaksājusi 140 000 eiro.

Līdzšinējais lidostas draudzes kapelāns mācītājs Indulis Paičs gan Kasjauns.lv pauda gluži pretējo - lidosta neesot rūpējies par kapelas uzturēšanu, tā esot tikusi regulāri apzagta, nosperti arī krucifiksi Drošības dienests neesot centies notvert garnadžus. Tagad viņš nezinot, kāda stāvoklī ir kapela.

Karnīte Kasjauns.lv arī apliecināja, ka kapela tik tiešām ne reizi vien esot apzagta. Tas saistīts arī ar to, ka kapelā, respektējot cilvēku reliģiskās jūtas, nav videonovērošanas. Pašlaik kapelā var pabūt tikai garīgā vienatnē, piemēram, palasot Bībeli. Pašlaik kapela esot minimāli aprīkota, uz galda arī neesot krucifikss, bet Bībeles tajā ir atrodamas. Tomēr nav jāuztraucas, ka kapela zaudēs savu kristīgās telpas saturu. Tā tāda saglabāsies arī turpmāk.

Pašreizējo kapelu, uz kuras sienas redzama mākslinieka Māra Subača svētglezna – Dievmāte ar Jēzus bērniņu - izveidojis arhitektu birojs „Arhis”. Arhitektu mājaslapā rakstīts: „Kapela ir neatņemama sastāvdaļa gandrīz ikvienai starptautiskajai lidostai Eiropā. Mūsdienu cilvēki daudz laika pavada ceļā, tāpēc svarīgi, lai lielākajos ceļu krustpunktos būtu piemērota vieta pārdomām par esības jēgu, vieta, kur saņemt garīgu atbalstu un padomu. Kapela veidota atturīgā, modernā un lakoniskā stilā”.