2009. gada 23. aprīlis, 12:55

Plāno aktīvāk cīnīties pret neapdrošinātiem transportlīdzekļiem ceļu satiksmē

Jauns.lv

Rīga, 23.apr., LETA. Ņemot vērā ekonomisko lejupslīdi Latvijā, kā rezultātā gada laikā neapdrošināto transportlīdzekļu izraisīto negadījumu īpatsvars ir palielinājis gandrīz divas reizes, plānots ar administratīvo sodu palielināšanu un biežām pārbaudām uz ceļiem daudz aktīvāk cīnīties pret transportlīdzekļu vadītājiem, kas piedalās ceļu satiksmē bez OCTA.

To šodien, parakstot sadarbības memorandu, paziņoja Valsts policijas Satiksmes uzraudzības biroja priekšnieks Edmunds Zivtiņš un Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Viens no plānotajiem pasākumiem ir administratīvo sodu palielināšana līdzšinējo 30-50 latu vietā uz 60-80 latiem.

Zivtiņš norādīja, ka OCTA pārbaude var notikt ne tikai katrā transportlīdzekļa apturēšanas brīdī, bet arī virtuāli, Ceļu policijas ekipāžām pārvietojoties ceļu satiksmē.

Saskaņā ar Valsts policijas jaunākajiem apkopotajiem datiem šogad Ceļu policija par braukšanu bez OCTA administratīvi sodījusi 4721 autovadītāju, kas ir par 594 vairāk nekā tādā pašā periodā pērn.

Zivtiņš akcentēja, ka šis ir ļoti būtisks statistikas pasliktinājums.

Kā liecina LTAB dati, par neapdrošinātu transportlīdzekļu izraisītiem negadījumiem zaudējumos cietušajiem pērn atlīdzināts 841 000 latu.

LTAB skaidro, ka šie zaudējumi sākotnēji izmaksāti no OCTA garantijas fonda, kurā apdrošinātāji veic iemaksas no OCTA polisēm. Vēlāk zaudējumi regresa kārtībā tiek atgūti no neapdrošinātā transportlīdzekļa vadītāja vai īpašnieka.

Ņemot vērā bezdarba pieaugumu valstī, palielinās neatgūto līdzekļu īpatsvars. Nākotnē tas var negatīvi ietekmēt apzinīgos autoīpašniekus, tādēļ plānots daudz bargāk vērsties pret tiem, kas apdraud pārējos ceļu satiksmes dalībniekus ar piedalīšanos satiksmē bez OCTA.