2009. gada 27. aprīlis, 17:41

Zvirgzdiņš: Spēlētāju kļūšana par līderēm klubos var palīdzēt arī izlasei

Jauns.lv

Rīga, 27.apr., LETA. Latvijas sieviešu basketbola izlašu kandidāšu kļūšanai par līderēm savos ārzemju klubos vajadzētu pozitīvu lomu nospēlēt arī valstsvienības sniegumā jūnijā paredzētajā Eiropas čempionātā, pirmdien pirms šī gada pirmā oficiālā treniņa izteicās Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš.

"Šobrīd pirmais uzdevums spēlētājām ir tikt vaļā no veselības problēmām, jo sezonas laikā lielai daļai meiteņu tādas ir sakrājušās," atzina Zvirgzdiņš. "Tāpat svarīgi, lai visām būtu vienāds fiziskais līmenis, nevis vienai augstāks, bet citai zemāks, tāpēc pirmās divas nedēļas veltīsim tā izlīdzināšanai."

"Tāpat meitenēm jāatjauno sapratne laukumā, kā arī jāapgūst jaunās kombinācijas," komandas uzdevumus turpināja uzskaitīt valstsvienības galvenais treneris, atzīstot, ka jau sezonas izskaņā pie "Cēsis" komandas stūres izmēģinājis daudzas kombinācijas, kuras tiks izmantotas valstsvienībā. "Tajās kombinācijās jau redzēju Guntu [Baško], Aneti [Jēkabsoni-Žogotu], Ievu [Kubliņu], Lieni [Jansoni] vai Zani [Tamani], un tāpēc brīžiem "Cēsis" komandai tās neizdevās izpildīt tik sekmīgi."

"Manuprāt, meitenes savos ārzemju klubos ir kļuvušas par līderēm, kas iepriekš nebija, un tam arī ir jāpalīdz valstsvienībai, jo viņas ir ieguvušas pārliecību," pozitīvo atklāja Zvirgzdiņš, uzsverot, ka svaigumu ienesīs arī viņa asistenti Kārlis Muižnieks un Hulians Martiness Almans, kuri vairāk ir vīriešu basketbola speciālisti. "Tas piedos odziņu un palīdzēs meitenēm attīstīt individuālo spēli, kas ir ļoti svarīgi. Arī es, kad pievērsos sieviešu basketbolam, centos tajā ienest vīriešu basketbola tendences un ceru, ka tagad jau mums būs jaunākās vīriešu tendences."

Pirmajā treniņā piedalījās 11 kandidātes - Aija Brumermane, Ieva Tāre, Zane Eglīte, Kristīne Kārkliņa, Dita Krūmberga, Anete Jēkabsone-Žogota, Anda Eibele, Aija Putniņa, Santa Dreimane, Ieva Veinberga un Elīna Babkina.

Guntai Baško un Lienei Jansonei vēl turpinās sezona Eiropā, Zane Tamane izlases sastāvam pievienosies piektdien, bet Ieva Kubliņa patlaban ārstē savainojumu. Tāpat izlases treniņprocesā drīzumā iesaistīsies arī jaunās spēlētājas Anete Šteinberga, Sabīne Niedola, Kristīne Vītola un Edīte Kresa.

Līdz ar to pirmdienas rīta treniņā vienīgā debitante bija Veinberga, kura sarunā ar aģentūru LETA atzina, ka jūt milzīgu uztraukumu, bet pagaidām vēl nedomā par to, vai viņai būs iespēja startēt Eiropas čempionātā.

"Šis ir kā daļa no sapņa piepildījuma. Ceru, ka drīzumā viss ieies normālās sliedēs un man vairs nebūs tik liels uztraukums," pirms treniņa atzina Veinberga, kura pirmo reizi izlasē tika iekļauta janvārī notikušajā neoficiālajā treniņnometnē. "Pagaidām nedomāju par iekļūšanu sastāvā, jo man ir liels prieks par to vien, ka esmu starp kandidātēm. Centīšos neiespringt, bet darīšu, ko varu un pilnveidošu savu sniegumu, bet pēc tam, lai treneri izlemj."

Savukārt izlases kapteine Anete Jēkabsone-Žogota izteica prieku par to, ka beigusies klubu sezona un sākusies vasara, pagaidām vēl nedomājot par to, ka pēc Eiropas čempionāta viņai būs jādodas uz ASV, lai aizvadītu savu pirmo Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) sezonu.

"Koncentrējos katram nākamajam solim un par ASV iedomājos vienīgi brīžos, kad man par to atgādina," izteicās izlases līdere un pagājušā gada Eiropas otrā labākā basketboliste. "Sezonas izskaņa neizdevās tik laba, kā vēlētos, īpaši pēdējā spēle, un nezinu, vai vēlētos Krievijā atgriezties. Līgums ar Maskavas "Dinamo" komandu man ir spēkā vēl uz nākamo sezonu, bet nezinu, vai komandā atgriezīšos."

"Vēlamies nospēlēt arvien labāk, jo čempionāts notiks Latvijā. Galvenais, lai būtu veselība," teica basketboliste, kura "Dinamo" sastāvā izcīnīja ceturto vietu Krievijas čempionātā, palīdzot vienībai kvalificēties FIBA Eirolīgas turnīram.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, Latvijas valstsvienība aizvadīs sešas pārbaudes spēles. 14. un 15.maijā Liepājā viesosies Lietuvas izlase, 22. un 23.maijā Rīgā latvietes spēkosies ar Izraēlu, 30.maijā Liepājā notiks mačs ar Ukrainas komandu, bet 1.jūnijā turpat Liepājā viesosies Turcijas basketbolistes.

Latvijas izlases kandidāšu sarakstu līdz 15 spēlētājām Zvirgzdiņš varētu samazināt pēc spēlēm ar Lietuvu. "Mācamies no kļūdām, kuras tika pieļautas, gatavojoties 2008.gada Pekinas Olimpiādei, kad treniņos dažkārt nebija pat divi pilni piecinieki," teica Zvirgzdiņš.

Jau ziņots, ka pirmajā nedēļā komanda treniņus aizvadīs Rīgā. Pēc tam no 5.maija nedēļu ilgi treniņi būs Liepājā, tad divas nedēļās komanda atkal trenēsies Rīgā, bet pirms Eiropas čempionāta atkal pārbrauks uz Liepāju.

Jau ziņots, ka Eiropas čempionāts trijās Latvijas pilsētās Rīgā, Liepājā un Valmierā notiks no 7. līdz 20.jūnijam. Priekšsacīkšu cīņas Latvijas izlase aizvadīs Liepājā, bet izšķirošie mači notiks Rīgā.