Par kukuļošanu CSDD neviens neuzņemas atbildību
Sabiedrība
2009. gada 13. maijs, 10:12

Par kukuļošanu CSDD neviens neuzņemas atbildību

Jauns.lv

Vērienīgā kukuļņemšanas skandāla apvītās Ceļu satiksmes drošības direkcijas vadītājs Andris Lukstiņš neuzņemas atbildību par notikušo, bet satiksmes ministrs Kaspars Gerhards plāno vien izrādīšanās inspekcijas braucienu.

Kā jau ziņots, nule kā Korupcijas Novēršanas un apkarošanas birojs lūdza prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret 17 tehniskās apskates darbiniekiem saistībā ar ilgstošu (!) kukuļošanu grupā pēc vienošanās. Inspektori, bija atstrādājuši veselu sistēmu, kā „blata” cilvēkus par 20-35 latiem dabūtu cauri tehniskajai apskatei.

Sliktie „viņi”

Tagad atbildību par šo situāciju neviens lāga uzņemties negrib. „Aizdomās turētie nav CSDD darbinieki. Viņi ir uzņēmuma „Auteko&TŰV Latvija" darbinieki!” direkcijas preses pārstāvji uz kasjauns.lv jautājumu: „Vai CSDD direktors nav domājis par atkāpšanos no amata šī skandāla kontekstā, jo mājās par kārtību tomēr atbild saimnieks...” atrunājas lakoniski un ar izsaukuma zīmi.

Sliktie šajā gadījumā ir „viņi” – „Auteko&TŰV Latvija”. Tas ir Latvijas-Vācijas uzņēmums, kas jau gadu gadiem ir monopolists tehnisko apskašu veikšanā, un, pateicoties mūsu likumdošanai, gūst regulāru un garantētu peļņu.

Vēl CSDD norāda, ka ne pašiem, ne uzņēmumam neesot pilnvaru un izmeklēšanas iespēju, ar kurām fiksēt un pierādīt kukuļošanu, tādēļ viņi allaž sadarbojušies ar tiesībsargājošām institūcijām. Tiklīdz radušās aizdomas, tā inspektors atstādināts no pienākumiem. Tomēr skandāls ir un, kā vēsta korupcijas apkarotāji, viss noticis ilgstoši.

Ministrs izrādīsies

Par CSDD atbildīgajai Satiksmes ministrijai kasjauns.lv prasīja atbildi uz jautājumu – vai ministrija auditē, kontrolē un pārbauda direkcijā notiekošo? Uz to saņēmām optimistisku paziņojumu, ka satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) ceturtdien dosies inspicēt kādu no tehniskās apskates stacijām, un drīzumā tikšot paziņots, uz kuru konkrēti. Liela gan jēga no šāda izziņota inspekcijas brauciena!? Vienīgi tik, lai preses pārstāvji zinātu, kur un kad par kārtību norūpējušos ministru nofilmēt un sabildēt...

Senākā vēsturē viens no retajiem politiķu braucieniem, kam bija kāda jēga, bija kādreizējā premjera Andra Šķēles negaidītā ierašanās zemesgrāmatu nodaļā. Visai drīz tur sistēma tika sakārtota. Pārējiem vairumā gadījumu šādi pasākumi ir tikai bezmaksas PR izrādīšanās.

Peles danco pa galdu

Diemžēl, situācija ar CSDD Latvijai ir ļoti raksturīga no morālā aspekta: kad tiek paveikts kaut kas labs, tad amatpersonas purina krāšņas spalvas, bet, ja sākas nepatikšanas – tad vairumā gadījumu vainīgi ir kādi citi, sliktie.

No pēdējo gadu notikumiem ļoti pamācošs ir piemērs pašā KNAB. Pēc lielu naudas summu pazušanas no tiesībsargu seifiem, toreizējais vadītājs Aleksejs Loskutovs paziņoja, ka vainīgs un atbildīgs par to nejūtas, un demisionēt negrasās. Kāpēc gan tas būtu jādara?

Un tomēr – slikta saimnieka mājās peles pa galdu danco. Tā ir sen zināma patiesība.

Guna Kārkliņa/ LETA