Latgalē startē mūziķi un „Zilupes Lembergs”
Politika
2009. gada 2. jūnijs, 05:48

Latgalē startē mūziķi un „Zilupes Lembergs”

Jauns.lv

Baltinavā grib valdīt Staļins, bet Zilupē tronī kāps vietējais Lembergs. Dagdu vēlas iekarot „īstie” latgalieši, bet Daugavpilī un Rēzeknē balsos par ziņģēm.

Latgales novada pašvaldību vēlēšanu sarakstos ir mazāk „dīvainību” nekā citviet Latvijā, tomēr arī tur kaislības un priekšvēlēšanu cīņa noris ne pa jokam. Kopuma uz vietām 21 Latgales pašvaldībā kandidē 140 saraksti ar 2011 deputātu kandidātu vārdiem.

Daugavpilī – „ceļinieki” un šovmeņi

Viena no interesantākajām intrigām varētu būt, vai Dienvidlatgatlē savas pozīcijas atkal saglabās „Latvijas ceļš”, kurš tagad ir apvienojies ar LPP. Iepriekšējās vietvaru vēlēšanās „ceļinieki” šajā reģionā noturēja stipras pozīcijas, kaut arī Saeimas vēlēšanās viņi izgāzās ar lielu blīkšķi. Vairākās Dienvidlatgales pašvaldībās uzvaru svinēja LC, un pat mēļoja, ka LC biroju tagad vajadzētu pārcelt uz Daugavpils cietoksni. Vai LPP un LC saplūšana ir gājusi vēlētājiem pie sirds, uzskatāmi parādīs Latgales vēlēšanu rezultāti. Jo īpaši jau Latgalē, kur 6. jūnijā gaidāma spraiga cīņa.

Uz 15 vietām Daugavpils domē mērķē 184 kandidāti no 14 sarakstiem. Pašreizējā pilsētas vadītāja Rita Strode kandidē no LPP/LC saraksta, bet viņas priekštecis, kurš no mēra amata tika atbrīvots par „neapmierinošo pašvaldības finansiālo situāciju, pašvaldības uzņēmumu darbību, domes vadības kadru politiku un stilu”, miljonārs un kādreizējais partijas „Latgales gaisma” līderis Rihards Eigims tagad ir LSDSP saraksta lokomotīve. Pamatīgu konkurenci viņiem sagādās slavenākais novadā kandidējošais cilvēks – TP „numur viens” – grupas „A-Eiropa” līderis Artūrs Duboks. TP Daugavpils nodaļas koordinators Ivars Sokolovskis norādījis, ka stāties vēlēšanu listes galvgalī Dubokam piedāvāts tāpēc, ka „viņš Daugavpilī pavadījis daudz laika, uzņēmis filmu par Latvijas otru lielāko pilsētu, ieguvis pilsētā daudz draugu un paziņu, kā arī izteicis vēlmi strādāt pilsētas un pilsētnieku labā”. Bet Duboks nav vienīgā redzamā radošā personība Daugavpils listēs. Tā, piemēram, viens no SCP līderiem ir Daugavpils teātra režisors Harijs Petrockis-Petrovskis, kurš bija arī LNT demonstrētā latviešu seriāla „Svešā dzīve” režisors.

Baltie lāči Rēzeknē

Muzikālas kaislības virmos arī Rēzeknes novada vēlēšanās. Kad izgāzās „mācītāju partijas” nodoms vēlētāju piesaistīšanai Jelgavas domes sastāvam pieteikt dziedātāju Lily, LPP/LC ģenerālsekretārs Vitālijs Aizbalts teica, ka Lily jau nu gluži nav vienīgā „dziedošā” partijas dvēsele, un Rēzeknes apkaimes ļaudis mudināja balsot par grupas „Baltie lāči” mūziķi Andri Baltaci, kurš ir partijas 1. numurs Rēzeknes novadā. Sanktpēterburgas Teātra akadēmijas absolvents gan minējis, ka nenodarbosies ar vietējās muzikālās dzīves attīstību, jo „mūzika ir mans hobijs, bet es vēlos savu darbu ieguldīt novada attīstībā”. Baltacis ir pilns apņēmības pat kļūt par Rēzeknes novada mēru. Tomēr tas tik viegli neizdosies, jo uz 17 mandātiem Rēzeknes novada vietvarā pretendē 134 cilvēki no deviņiem sarakstiem.

Maija sākumā „Baltie lāči” atjaunoja kluba „Vecrīga” kādreiz slavenos kluba deju vakarus. Vai pēc viņu ritmiem dejos arī rēzeknieši, pārliecināsimies pavisam drīz.

No Terehovas uz Zilupi

Lieli pārsteigumi, droši vien nav gaidāmi Zilupē, kur vēlēšanās piedalās tikai divi saraksti, turklāt vienā no tiem ir viens pats kandidāts. Pret Oļegu Agafonovu, kuru dēvē par „Zilupes Lembergu”, sarakstā „Zilupei” ir uzdrošinājies cīnīties tikai vietējās zemnieku saimniecības „Menorka” īpašnieks Sergejs Vanzovičs. Tomēr viņš savā priekšvēlēšanu programmā nav neko minējis par likumību, caurspīdīgumu un tiesiskuma nodrošināšanu, kaut gan daļai zilupiešu – Agafonova pretinieku - tā varētu būt medusmaize.

Jātagādina, ka SC saraksta galvgalī startējošo Agafonovu 2007. gada oktobrī KNAB atzina par aizdomās turamo dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā un kukuļa izspiešanā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās vērienīgajā Latgales kontrabandas lietā, un viņam pat nācās pāris mēnešus pasēdēt „tuptūzī”. No cietuma viņš izkļuva pagājušā gada februārī, iemaksājot vairākus desmitus tūkstošu lielu drošības naudu. Pagājušā gada nogalē KNAB prokuratūrai izmeklēšanai nodeva vērienīgus 2007. gada oktobrī sāktā kriminālprocesa materiālus tā dēvētajā „Terehovas lietā”.

Agafonovu daļa zilupiešu dēvē par vietējo Lembergu, jo viņš, tāpat kā Ventspils mērs, esot daudz izdarījis, lai sakoptu savu pilsētu. Atšķirībā no Ventspils Zilupē pret apsūdzēto vietējo mēru nav tik lielas pretdarbības.

Baltinavas Staļins

„Vienveidīgas” – vienas profesijas vai grupas - interešu kopas vēlēšanu sarakstos, kā, piemēram, tas dažviet ir Zemgalē, Latgalē nav izteiktas. Ja nu vienīgi par tādu var uzskatīt partijas „Latgales tauta” listi Dagdas novada vēlēšanās, kurā kandidē tikai pensionāri un bezdarbnieki. Negribētos ticēt, ka nākotnē Latgales tautu reprezentēs tieši šīs kategorijas iedzīvotāji.

Lai tā nebūtu, ir nepieciešama stipra vadoņa roka. Viens tāds Latgales pusē tā kā būtu uzradies. Baltinavas novadā četru sarakstu kompānijā startē arī „Pārliecība Baltinavas novada attīstībai”, kuru ir izveidojis tikai viens kandidāts – zemnieku saimniecības „Grantiņi” īpašnieks Imants Bleidels. Viņa izstrādātajā priekšvēlēšanu programmā gan nekas nav minēts par „stingro roku”, bet par to, ka Bleidelam tāda varētu būt, liecina viņa ieraksts portālā draugiem.lv , kurā teikts, ka Imantu Bleidelu no Baltinavas draugi un radi dēvē par „Staļinu”.

Elmārs Barkāns