Mākslinieki apglezno krēslus
Kultūra
2009. gada 4. jūnijs, 18:18

Mākslinieki apglezno krēslus

Jauns.lv

Pieci populāri mākslinieki vakar apgleznoja krēslus, lai pēc tam tos pārdotu izsolē un iegūtos līdzekļus ziedotu labdarībai, visticamāk – ratiņkrēslu iegādei. Šo akciju organizēja Rīgas Krēslu fabrika, atzīmējot 10 gadu pastāvēšanas jubileju. Akcijai atsaucās mākslinieki Elita Patmalniece, Vija un Kristaps Zariņi, Roberts Koļcovs un Andris Vītoliņš.

Pārmet pucēšanos

Visrūpīgāk gleznošanai bija sagatavojusies Elita Patmalniece. Viņa ieradās ar smalki izzīmētām skicēm. Krēslu viņa bija iecerējusi darināt melnbaltu, filigrāniem ornamentiem rotātu. Arī pati apģērbusies pieskaņoti savām iecerēm – melnbaltā apģērbā, kuru gan apgleznojusi, gan darinājusi pati. Arī otra māksliniece – Vija Zariņa ieradās melnbaltā tērpā un solījās krēslu apgleznot, par pamatu ņemot melno un balto krāsu. Konkrētu ieceru un skiču pirms darba viņai nebija – tās radās darba gaitā. Glītā uzvalciņā saposies, pasākumu apmeklēja arī Vijas Zariņas dzīvesbiedrs Kristaps.

Savukārt Andris Vītoliņš bija izvēlējies tumšas džīnas un melnu T kreklu. Pretstatā sapostajiem kolēģiem Roberts Koļcovs ieradās kā uz darbu – stipri pabalējušā T krekliņā un džīnās, nesot rokā prāvu koferīti ar uzrakstu „Pasīvā dekadence”. Viņš nekavējās pavilkt uz zoba pārējos māksliniekus par, viņaprāt, gleznošanai nepiemērotu tērpu izvēli.

Glezno suņus un erotiku

Kristaps Zariņš pie darba ķērās, vispirms gleznodams sarkanus suņus. „Suns – tā ir kustība, sarkani suņi – dzīvesprieks,” skaidroja mākslinieks, piebilstot, ka krēsls ir uz riteņiem, tāpēc suņi izskatīsies, it kā viņi skrietu. Savulaik māksliniekam bijis franču buldogs Teodors – tik izcila personība, ka pēc viņa nāves citu suni Zariņš tā arī nav iegādājies.

Savukārt Vija Zariņa izvēlējās melnu fonu, ko papildināja ar tīra sudraba laukumiem un bumbiņām, kas izskatījās ļoti reljefas. „Gribējās kaut ko skaistu, sapņainu, mistisku un apjomīgu,” savu skatījumu pamatoja māksliniece. Rūpnieciskā tēma un jo sevišķi naftas pārstrāde ir galvenā Andra Vītoliņa daiļradē. Tāpēc nav brīnums, ka nafta kā enerģijas simbols atspoguļojas arī viņa krēslā. „Šis krēsls var būt gan antiglobālistam, gan naftas magnātam, gan plastmasas mīļotājam,” prātoja Vītoliņš.

Ieglezno sargājošas domas

Viserotiskākais krēsls izdevās Robertam Koļcovam – melns noslēpumains sievietes siluets un zelta apļi raisa dažādas asociācijas. „Ja uz šī krēsla sēdēs vīrietis, viņš gūs nedaudz sievišķās enerģijas, bet ja sieviete – tad nedaudz vīrišķās enerģijas. Tas darīs viņus laimīgus, tikai jāsēž pilnīgi skaidrā, bez dropes!” smaidīdams fantazēja mākslinieks. Apgleznojot krēslu, viņš tajā centās ielikt arī sargājošas domas: „Tas ir humāns darbs. Darot darbu, kas pašam padodas un patīk, cerams, ka izdosies palīdzēt efektīvāk cilvēkiem, kas kaut kādu iemeslu dēļ nevar pārvietoties ar savām kājām,” jau nopietni skaidroja mākslinieks.

Apgleznotos krēslus pārklās ar laku un pārdos no 8. līdz 14.jūnijam unikālo izsoļu portālā Numur1.lv. Sākuma cena šiem krēsliem nav noteikta, zināms vien tas, ka neapgleznoti šādi krēsli maksā 68 latus. Tomēr, ņemot vērā, ka šo piecu mākslinieku gleznas ir ļoti pieprasītas un nebūt ne lētas, ir cerība ratiņkrēslu iegādei savākt iespaidīgu summu.

Anda Leiškalne/Foto: Mārtiņš Ziders