Šonedēļ Latvijas musulmaņi svin Ramadānu un ciemos aicina jebkuru interesentu
Iestājas musulmaņu svētais mēnesis – Ramadāns, kuru atzīmēs arī Latvijas musulmaņi. Viņi šai laikā iepazīt islāma tradīcijas aicina arī savus līdzpilsoņus, kuri nav islāmticīgie.
Sabiedrība
2016. gada 6. jūnijs, 06:13

Šonedēļ Latvijas musulmaņi svin Ramadānu un ciemos aicina jebkuru interesentu

Jauns.lv

Musulmaņi visā pasaulē, arī Latvijā, šīs nedēļas sākumā sāks atzīmēt svēto mēnesi – Ramadānu. Šai laikā islāmticīgie dienas gaišajā laikā atturēsies no ēdieniem un dzērieniem, kā arī dzimumakta veikšanas. Musulmaņu kultūras un izglītības centrs „Miras” visus rīdziniekus ielūdz uz izglītojošām lekcijām un rīkos svētku maltītes.

Centra „Miras” (tulkojumā – „Mantojums”) pārstāvis Ramils Kadirovs Kasjauns.lv pastāstīja: „Ramadāns ir īpašas pacietības izrādīšanas mēnesis. Šajā mēnesī ticīgajiem ir jāievēro Lielais gavēnis, kas ir viens no islāma pamatiem.

Ramadānā visas dienas laikā – no saullēkta līdz pilnam saulrietam - musulmanim ir jāievēro gavēnis, piemēram:

* atturēties no ēdieniem un dzērieniem;

* vēderā nedrīkst nokļūt nekas, kam ir tilpums, piemēram, ūdenspīpes smēķēšana;

* dienas laikā jāatturas no dzimumakta veikšanas un citiem gavēņa pārtraukšanas veidiem, kas ir Dieva likumu noteikti.

Būs svētku maltītes un izglītojošas lekcijas

Musulmaņi Ramadāna laikā rīko svētku maltītes gavēņa dienas noslēgumā. Ticīgie pulcējas mošejās, klausās reliģijas mācību stundas, veic kolektīvu lūgšanu un gavēņa pārtraukšanas laikā (pēc pilna saulrieta) steidz sniegt viens otram dateli, cenšoties būt pirmajam, kurš pabaros savu brāli musulmani pēc gavēņa.

Musulmaņu centrs „Miras” (Lāčplēša ielā 35 - 2, Rīgā) Ramadāna laikā veiks aktīvu darbību, kas vērsta uz Latvijas sabiedrības izglītošanu par islāma pamatiem, tiks aplūkoti vissvarīgākās un aktuālākās tēmas par islāmu. Lekcijas notiks katru dienu visu Ramadāna laiku no pulksten 20.00 un uz tām tiek ielūgti visi interesenti.

Tāpat centrs Ramadānā plāno katru dienu rīkot Iftaru (svētku maltīti).

Kad sākas un kad beidzas Ramadāns?

Par to, kad sākas un beidzas Ramadāns, Kadirovs stāsta: „Visas pasaules musulmaņi sekos līdzi jaunā mēneša parādīšanai debesīs patlaban esošā Mēness mēneša 29. dienā, kas iekrīt 5. jūnijā. Ja jaunais mēness būs redzams ar neapbruņotu aci, tad nākamā diena (6. jūnijs, pirmdiena) kļūs par Ramadāna gavēņa pirmo dienu. Ja jaunais mēness nebūs redzams, tad tas nozīmēs, ka esošais mēnesis ilgs 30 dienas, un Ramadāns sāksies 7. jūnijā (otrdien).

Jāteic, ka mēness kalendārs būtiski atšķiras no saules kalendāra, jo mēness kalendārā var būt vai nu 29 dienas, vai arī 30 dienas, un ne 28 vai 31 diena. Mēness mēneša (kalendāra) dienu skaitu nosaka tikai pēc novērojumiem, un iepriekš nav zināms, cik dienas ilgs mēnesis (kāds būs tā dienu skaits). Katrs jaunais kalendārais mēnesis sākas ar jauna mēneša parādīšanos”.

Mēnesis dievbijības nostiprināšanai

Dievbijīgam musulmanim Ramadāna jēga ir ne tikai ēšanas un dzeršanas ierobežojumi. Pārciešot visas bada un slāpju grūtības, musulmaņi attīsta sevī līdzjūtību un līdzcietību pret trūkumā esošiem cilvēkiem, kuri jūt badu ne tikai reizi gadā, bet visas savas dzīves laikā.

Dievbijīgs musulmanis palīdz trūkumcietējiem un cenšas palīdzēt, tādējādi nostiprinot mīlestību starp cilvēkiem, nostiprinot saites starp radiniekiem, kas ir ievērojams balsts spēcīgas un veselīgas sabiedrības veidošanā.

Kultūras un izglītības centrs „Miras”, dažādu nacionalitāšu vārdā, patiesi sveic visus musulmaņus ar lielā notikuma tuvošanos, un novēl musulmaņu sabiedrībai šo Svēto mēnesi veltīt dievbijības nostiprināšanai, kļūdu izlabošanai, reliģisko zināšanu papildināšanai un citiem labiem darbiem, kuri kalpo dvēseles pilnveidošanai un siržu attīrīšanai no netikumiem.

„Uzlabojiet savas īpašības, jo tas ir ceļš uz panākumiem. Lai Dievs dod mieru un labklājību musulmaņu ģimenēm un sabiedrībai, kurā viņi dzīvo,” teikts „Miras” apsveikuma noslēgumā.

Ramadāns lielākajā musulmaņu valstī


Elmārs Barkāns/Foto: Vida Press