Revolūcija "Dienā": laikrakstu pamet galvenā redaktore un vadošie žurnālisti
Sabiedrība
2009. gada 9. oktobris, 16:50

Revolūcija "Dienā": laikrakstu pamet galvenā redaktore un vadošie žurnālisti

Jauns.lv

Notikumi laikrakstā „Diena” pēc tam, kad laikraksta vadība un virkne vadošo žurnālistu uzrakstīja atlūgumus, atgādināja senus notikumus - laiku, kad Preses namā mediju darbiniekus pazemoja omonieši. Aizgājušie žurnālisti meklē citas publicēšanās iespējas.

9. oktobrī atlūgumu uzrakstīja laikraksta galvenā redaktore Anita Brauna, kā arī "Dienas mediju" vadītāja Nellija Ločmele. Pēc Braunas teiktā, viņas nekavējoties lūgtas atstāt redakcijas telpas, un viņām aizliegts kontaktēties ar darbiniekiem.

Atlūgumus iesnieguši vēl vairāki darbinieki, tostarp komentētājs Pauls Raudseps, "SestDienas" redaktore Dace Smildziņa, kā arī žurnālisti Guntis Keisels, Sanita Jemberga, Inga Spriņģe, Rita Ruduša, Ināra Egle un citi.

Laikraksta darbinieku sašutumu rosinājis veids, kā virzījušies notikumi. Valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Tralmaks paziņojis, ka Braunai, Ločmelei un Raudsepam redakcija nekavējoties jāpamet, un, ejot prom, apsardze pārbaudījusi viņu personīgās mantas.

Tralmaks jau iepriekš bija izšķīries par laikraksta vadības maiņu, par ko liecina tas, ka uz pēcpusdienu bija sarunāta apsardze, ziņo LETA.

AS "Diena" vadītājs neesot slēpis, ka minētie trīs darbinieki jebkurā gadījumā tiktu atlaisti, ja nebūtu aizgājuši paši, jo ar viņiem neesot iespējams sastrādāties vērstās pretdarbības dēļ.

Apsardze vērsusies arī pret fotogrāfu Uldi Briedi, izdzēšot fotogrāfijas, kurās redzams, kā apsardze krata no "Dienas" aizejošo darbinieku mantas. Šī aina patiesi atgādināja senus notikumus - 1991. gadu, kad Preses namā mediju darbiniekus tiranizēja un pazemoja omonieši. Viņi rīkojās gluži tādām pašām metodēm, neļaujot no Preses nama iznest mantas, kā arī fotografēt notiekošo.  

Pēc neoficiālas informācijas, no "Dienas" aizgājušie darbinieki varētu doties strādāt uz portālu "politika.lv", to pārveidojot par sociālpolitisku vietni.

Pēc Tralmaka teiktā, pagaidām laikraksta "Diena" galvenās redaktores pienākumus pildīs laikraksta "Dienas Bizness" galvenā redaktore Dace Andersone.

Jau ziņots, ka 9. oktobrī atklātībā parādījās ziņa, ka par laikrakstu "Diena" un "Dienas Bizness" īpašniekiem kļuvusi Roulandu ģimene no Anglijas. Šādu informāciju redakcijai paziņojis AS "Diena" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Tralmaks.


Roulandu ģimene iepriekš bija izsniegusi aizdevumu, lai Tralmakam piederošais uzņēmums "Nedela S.A." iegādātos minētos laikrakstus. Tagad šis aizdevums restrukturizēts par 100% akcijām uzņēmumā "Nedela S.A.", līdz ar to Tralmaks vairs nav šo laikrakstu īpašnieks.

Laikraksta "Diena" komentāru raksta "Dienas Biznesa" žurnālists

Pēc vairāku laikraksta "Diena" žurnālistu aiziešanas pagājušajā piektdienā, šodien "Dienas komentāra" rakstīšana uzticēta laikraksta "Dienas Bizness" komentētājam Andrejam Vaivaram.

Šodien laikrakstā publicēta arī "Dienas" galvenā redaktora vietas izpildītājas Daces Andersones uzruna lasītājiem "Cita Diena?", kurā viņa sola saglabāt laikraksta pamatvērtības - kvalitāti, atbildību, vārda brīvību. Tāpat Andersone sola, ka "Diena" paliks neatkarīgs medijs, kurš nepārstāvēs nevienu politisko vai ekonomisko spēku.

"Tās ir vērtības, kurām ticu, un kurām, nav ne mazāko šaubu, ir jābūt kvalitatīvas žurnālistikas pamatā," raksta Andersone. "Skaidrs, ka, komandai mainoties, mainās rokraksts, bet mēs joprojām runājam/rakstām tai pašā valodā."

Jau ziņots, ka izdevniecības "Dienas mediji" galvenā redaktore Nellija Ločmele un laikraksta "Diena" galvenā redaktore Anita Brauna piektdien iesniedza atlūgumu un pameta laikrakstu "Diena". No laikraksta aizgājuši vairāki darbinieki un žurnālisti, tostarp Komentāru nodaļas vadītājs Pauls Raudseps.

Pagaidām no laikraksta "Diena" aizgājušie žurnālisti kā komunikācijas kanālu ar sabiedrību plāno izmantot blogu "citadiena.wordpress.com", taču nākotnē neizslēdz iespēju veidot jaunu mediju, aģentūru LETA informēja bijusī izdevniecības "Dienas mediji" galvenā redaktore Nellija Ločmele.

Kā skaidroja Ločmele, blogs tika izveidots kā "ātrais informācijas kanāls" gadījumam, ja "paliekam bez "Dienas"" jau šā gada septembrī. Ločemle stāstīja, ka blogs veidots laikā, kad sācies konflikts ar AS "Diena" valdes priekšsēdētāju Aleksandru Tralmaku. Turklāt Ločmelei jau tad bija radušās bažas par to, ka no laikraksta vajadzēs aiziet, jo "vakardienas mēģinājums tikt no manis vaļā nebija pirmais", izteicās bijusī "Dienas mediju" redaktore.

No darba aizgājušajiem žurnālistiem piedāvā publicēties Žurnālistu savienības mājaslapā

Latvijas Žurnālistu savienība (LŽS) no laikraksta "Diena" aizgājušajiem žurnālistiem, kuriem zudušas radošās izpausmes iespējas, piedāvā izmantot savu interneta mājaslapu "www.zurnalistusavieniba.lv" rakstu publicēšanai.

Par to informēja LŽS valdes priekšsēdētājs Juris Paiders.

LŽS aicina laikraksta "Diena" izdevējus kliedēt bažas par neatkarīgas un kvalitatīvas žurnālistikas turpināšanās iespējām AS "Diena" izdevumos, kā arī aicina "preses darba devējus atturēties no cilvēka cieņu pazemojošas rīcības, izsakot darbavietas uzteikumu vai atlaižot no darba".

kasjauns.lv, LETA