Kalvīti ievēl "Latvijas Balzama" padomē
Sabiedrība
2009. gada 16. oktobris, 13:29

Kalvīti ievēl "Latvijas Balzama" padomē

Jauns.lv

Ekspremjers Aigars Kalvītis ievēlēts alkoholisko dzērienu ražotāja AS "Latvijas Balzams" padomē, kurā darbojas arī Krievijā pazīstamais baņķieris Pjotrs Avens.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Bez Avena un Kalvīša padomē ir arī Aleksandrs Kovaļevs, Pjotrs Avens, Andrejs Skurihins, Sebastiāns Būlens un Vals Mendeļējevs.

Kompānijas padomi pārvēlēja, jo padomes loceklis Aleksandrs Jerņevs iesniedza iesniegumu par padomes locekļa amata atstāšanu.

Jau ziņots, ka uzņēmuma pirmā pusgada neauditētais apgrozījums, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, samazinājies par 18,3% - līdz 39,3 miljoniem latu.

Savukārt uzņēmuma peļņa pirmajos sešos mēnešos bija 1,25 miljoni latu, kas ir par 11% mazāk nekā attiecīgajā laika posmā pirms gada.

Pirmajā pusgadā "Latvijas Balzams" nodokļos valsts budžetā ieskaitījis 21,9 miljonus latu, no kuriem 16,5 miljonus latu kā akcīzes nodokli.

Uzņēmuma ražoto dzērienu realizācijas apjoms vietējā tirgū ir krities par 20%, salīdzinot ar 2008.gada pirmajiem sešiem mēnešiem. Vienlaikus kopējais eksporta apjoms samazinājies par 15,9%, taču eksports uz Eiropas Savienības dalībvalstīm samazinājies tikai par 9,9%, salīdzinot ar līdzīgu laika periodu pagājušajā gadā.

Kā uzsver "Latvijas Balzama" valdes priekšsēdētājs Kārlis Andersons, svarīgi, ka ir nosargāti eksporta apjomi, kuru kritums, lai arī pamanāms, tomēr nav tik ievērojams kā Latvijā.

Uzņēmuma darbības rādītājus negatīvi ietekmējis globālās recesijas izraisītais patēriņa apjomu kritums, vairākkārtējā akcīzes nodokļa celšana Latvijā un nelegālā alkohola tirgus pieaugums. Ņemot vērā kopējos mazumtirdzniecības apjomu kritumus Latvijā un Baltijas valstīs, pirmā pusgada rezultāti atbilst prognozētajam. Otrajā pusgadā tiks turpināta ražošanas izmaksu efektivizācija un aktīva darbība eksporta tirgos.

Galvenie uzņēmuma eksporta tirgi ir Baltijas valstis, Polija un Skandināvija.


LETA/Foto:LETA