Cilvēki sūdzas, ka ss.lv dzēš sludinājumus bez paskaidrojumiem un naudu neatdod
„Es vēlētos tikt skaidrībā! Un arī citiem lietotājiem noderētu brīdinājums, ka ievietotie sludinājumi var vienkārši pazust un profils var tikt bloķēts,” saka sašutušais Aivars.
Sabiedrība
2016. gada 10. jūnijs, 07:00

Cilvēki sūdzas, ka ss.lv dzēš sludinājumus bez paskaidrojumiem un naudu neatdod

Jauns.lv

Neizpratnē par notiekošo atklāti vēršas jēkabpilietis Aivars – vīrietis vairākus gadus regulāri lieto sludinājumu portālu ss.lv, taču nesen konstatējis, ka viņa ievietotie sludinājumi ir dzēsti, bet profils, kurā palikusi iemaksātā nauda, viņam kļuvis nepieejams. Portāls paskaidrojumus nesniedz.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Līdzīgi noticis arī ar Aivara draudzenes lietotāja profilu –  arī tas nobloķēts, neko nepaskaidrojot, un arī tajā palikusī nauda summa nav atgriezta. Vīrietis atkārtoti vērsies pie sludinājumu vietnes ar vēstulēm, taču ss.lv savus lietotājus ar atbildi vai vismaz komunikāciju nepagodina.

Tirgojis dzīvokļus un mēbeles

„Jau vismaz trīs gadus ss.lv lieku sludinājumus par dzīvokļu pārdošanu, tā ir mana nodarbošanās. Daru to ne pārāk bieži – kopā parasti sanāk aptuveni pieci līdz seši dzīvokļi gadā. Esmu licis arī sludinājumus par drēbēm un mēbelēm, un līdz šim viss bija labi,” stāsta Aivars. Pēdējais sludinājums, ko vīrietis ielicis, arī bijis par dzīvokļa pārdošanu: „Šo maksas sludinājumu izdzēsa 2.jūnijā. Interesanti, ka arī savā profilā vairs nevaru ieiet, rāda, ka esmu ievadījis nepareizu paroli. Nekādus noteikumus neesmu pārkāpis!”

Aivars ar draudzeni nav vienīgie

Bloķētais lietotājs, apskatot žēlabu portālā Sudzibas.lv lasāmo, sapratis, ka daudzi saskārušies ar šādu sludinājuma vietnes rīcību. „Viena sieviete pat vācot parakstus iesniegumam Ekonomikas policijai. Daudzi  raksta, ka ss.lv bloķē pēc nesaprotamiem principiem, un interesanti, ka nauda, kas paliek profilā, tā arī netiek atgriezta. Man paziņa strādā VID un teica, ka esot izveidota nodaļa, kas nodarbojas tieši ar sludinājumu portālu satura kontroli. Es tikai brīnos, kāpēc esmu dzēsts, jo nodokļus esmu nomaksājis,” neizpratnē ir vīrietis, „Es vēlētos tikt skaidrībā. Un arī citiem lietotājiem noderētu brīdinājums, ka ievietotie sludinājumi var vienkārši pazust un profils var tikt bloķēts.”

Sludinājumu portāls konsekventi klusē

Arī Kasjauns.lv nav izdevies sazināties ar portāla ss.lv administrāciju nedz telefoniski, nedz elektroniski. Vienīgais telefona numurs saistībā ar šo sludinājumu vietni ļauj sazināties ar portāla apkalpotāju, Dzirnavu ielā 53, Rīgā, reģistrētu firmu ar nosaukumu SIA „Internet”. Kompānijas pārstāve skaidro, ka ar portālu ss.lv iespējams sazināties, izmantojot e-pastu, taču, ja arī kāds pastu izlasa, neviens neatbild.

Ss.lv sadaļā „Noteikumi” gan var atrast lērumu punktu, kuros norādīti gadījumi, kad portālam ir tiesības dzēst ievietotos sludinājumus, taču Aivaram atliek vin minēt, kas nav bijis labi viņa izvietotajos paziņojumos.

VID noliedz iesaistīšanos

Komentējot apgalvojumus, ka sludinājumu portāli nu ir nonākuši tiešā VID redzeslokā, dienesta sabiedrisko attiecību daļa skaidro, ka iestāde nevar ietekmēt privāta sludinājumu portāla darbību tā, kā par to stāsta Aivars, proti, liedzot vai sekmējot tajā publicētā satura ievietošanu vai dzēšanu: „VID darbības joma ir noteikta likumdošanā, un tie ir preventīvie un kontroles pasākumi, kuri vērsti uz nodokļu disciplīnas stiprināšanu, nodokļu iekasēšanu un ēnu ekonomikas mazināšanu.”

Nodokļi attiecas arī uz e-vidi

Runājot par preču un pakalpojumu pārdošanu e-vidē, VID informē, ka, lai arī sabiedrība un tehnoloģijas pēdējā desmitgadē ļoti strauji attīstījušās un digitālajā vidē veiktie darījumi kļuvuši par ikdienas sastāvdaļu, likuma izpratnē mantu pārdošana e-vidē pēc būtības maz atšķiras no pārdošanas klātienē, piemēram, tirgū: „Likuma normas nosaka, ka par saimniecisko darbību uzskatāma jebkura darbība, kas tiek veikta ar nolūku gūt peļņu, un par to ir jāmaksā nodokļi. Protams, tas automātiski nenozīmē, ka nodoklis būs jāmaksā arī tad, ja reizi dzīvē būsiet nolēmis pārdot savas kurpes, kas pašam vairs neder. Par personiskās mantas pārdošanu nodoklis nav jāmaksā – runa ir par mantu un pakalpojumu tirdzniecību peļņas nolūkā. Tieši tāpēc VID sludinājumu portālos ievietoto informāciju izvērtē individuāli, kontekstā ar citu VID rīcībā esošo informāciju par komersantu vai personu, un šaubu gadījumā lūdzot sludinājuma ievietotājam sniegt paskaidrojumu.”

VID internetā medī nereģistrētu saimniecisko darbību

VID pārstāvis skaidro, ka dienests ikdienā uzrauga un iegūst informāciju no dažādiem avotiem internetā, tajā skaitā sludinājumu portāla ss.lv. Mērķis ir atrast un identificēt nereģistrētas vai nedeklarētas gan Latvijas, gan ārvalstu personu saimnieciskās darbības Latvijā.

„Tā kā nodokļu maksātāju aktivitātes elektroniskajā vidē pieauga, no šī gada 18.aprīļa VID Nodokļu kontroles pārvaldē ir izveidota jauna struktūrvienība, kuras uzdevumos ietilpst interneta vides uzraudzība un informācijas ieguve internetā. Nepieciešamības gadījumā VID elektronisko pakalpojumu sniedzējiem lūdz sniegt informāciju par personām, kas veic saimniecisko darbību internetā, tomēr šobrīd VID neprasa slēgt tīmekļa vietnes vai dzēst sludinājumus,” skaidro VID.

Kasjauns.lv/Foto: ekrānšāviņš no Ss.lv, Shutterstock.com

Tēmas