2009. gada 12. novembris, 13:45

Prokurore Ivanovam prasa piemērot 17 gadu cietumsodu

Jauns.lv

Uzņēmējam Igoram Ivanovam, kurš zobārstniecības klīnikas "Elladent" īpašnieces Ellas Ivanovas slepkavības krimināllietā apsūdzēts par uzkūdīšanu veikt sievas slepkavību mantkārīgos nolūkos un citiem noziegumiem, prokuratūra prasa 17 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.

Savukārt par šīs slepkavības izpildīšanu apsūdzētajam Ludvigam Antonovam prokuratūra par atbilstošu uzskatu 18 gadu ilgu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.

Vitālijam Mamedovam, kuram apsūdzība uzrādīta par slepkavības mantkārīgā nolūkā organizēšanu un atbalstīšanu, prokuratūra prasa piemērot 15 gadu cietumsodu, bet Asifam Handžanovam, kurš apsūdzēts par slepkavības mantkārīgos nolūkos atbalstīšanu, prokuratūra prasa piemērot 13 gadu cietumsodu.

Rīgas apgabaltiesā ar prokurores 56 lapaspušu garu runu tika sāktas tiesas debates, kuras iecerēts turpināt rīt, 13.novembrī, kad sāks runāt aizstāvība.

Kā pastāstīja kāds aizstāvības pārstāvis, par uzkūdīšanu veikt sievas slepkavību mantkārīgos nolūkos apsūdzētais E.Ivanovas dzīvesbiedrs Igors Ivanovs pilnībā noraida pret viņu celto apsūdzību, turklāt tiesājamais arī uzsver, ka viņam nevarēja būt nekādu motīvu organizēt sievas slepkavību. Apsūdzībā norādītais motīvs - mantkārība - nevarot būt attiecināms uz konkrēto gadījumu, jo mantisko labumu I.Ivanovam tāpat esot bijis pietiekami daudz.

Oktobra sākumā liecināja arī 1957.gadā dzimušais par E.Ivanovas slepkavības izpildīšanu apsūdzētais Antonovs. Kā tiesas sēdē dzirdēto atstāstīja līdzapsūdzētā 1960.gadā dzimušā Handžanova advokāts Oskars Rode, Antonovs liecinājis, ka liktenīgajā naktī viņš atradies pie E.Ivanovas mājas, lai izpildītu kādu uzdevumu un tādējādi "atmaksātu parādu". "Tāds darbs," stāstot par Antonova liecībām, piebilda I.Ivanova advokāts Guntars Antoms. Tomēr ar slepkavību Antonovs, pēc paša teiktā, nekādi neesot saistīts. Apsūdzētajam vienkārši esot likts gaidīt pie E.Ivanovas mājas, kad viņš izdzirdējis šāvienus un kliedzienus. Uzreiz pēc tam pie Antonova pienākusi kāda persona, iedevusi ieroci un dažādas mantas un teikusi, lai skrien prom, ko apsūdzētais arī darījis.

Kā ziņots, apsūdzība liecina, ka 2007.gada vasaras beigās starp nu jau nogalināto Ellu un viņas vīru Igoru Ivanoviem radušās nesaskaņas, kuru dēļ abi laulātie sākuši formēt šķiršanās dokumentus. E.Ivanova sākusi romantiskas attiecības ar koncertaģentūras "Queen Of Stage" direktoru Ojāru Grasmani. Abu Ivanovu savstarpējās nesaskaņas laika gaitā vēl vairāk pastiprinājušās. I.Ivanovs vēlējies iegūt sievas nekustamos īpašumus, mantu un naudu, tāpēc viņš vērsies pie sava paziņas un darba ņēmēja - 1969.gadā dzimušā Mamedova nolūkā uzkūdīt viņu organizēt E.Ivanovas slepkavību.

Saskaņā ar apsūdzību Mamedovs ar mērķi īstenot I.Ivanova noziedzīgos nodomus vērsies pie Handžanova un Antonova, lūdzot vīriešiem realizēt E.Ivanovas slepkavību. I.Ivanovs Mamedovam pastāstījis, ka E.Ivanova jauno 2008.gadu došoties sagaidīt uz ārzemēm, tāpēc konkrētā laika posmā viņas mājās Rīgas rajona Garkalnes pagasta Priedkalnē neviena nebūšot.

Kā liecina apsūdzība, pēc tam Handžanovs, Antonovs un Mamedovs gatavojušies slepkavībai, tostarp dodoties arī uz E.Ivanovas dzīvesvietu un tur visu kārtīgi apskatot. Antonovs no nenoskaidrotām personām iegādājies divus šaujamieročus, klusinātāju un patronas, bet Mamedovs - telefonu, kurā vēlāk ielikta priekšapmaksas sarunu karte "Zelta zivtiņa". Pirms slepkavības vīrieši satikušies kādā kafejnīcā Rīgā, Nīcgales ielā, kur vēlreiz kārtīgi pārrunāti noziedzīgie plāni. Īsi pirms slepkavības pastrādāšanas I.Ivanovs iemidzinājis sievas mājās atstātos suņus.

Saskaņā ar prokuratūras celto apsūdzību 6.janvāra vakarā ap plkst.22.30 Antonovs pienācis pie E.Ivanovas mājas, kurā tobrīd neviena neesot bijis. Noziedznieks paslēpies pagalmā un gaidījis. Pēc pāris stundām - 7.janvārī ap plkst.1.15 - Ivanovu šoferis Arvīds Vilcāns Ellu ar bērniem atvedis mājās no lidostas, pavadījis viņus līdz iekštelpām un devies ārā no pagalma. Tūliņ pēc tam Antonovs raidījis vismaz četrus šāvienus E.Ivanovas virzienā un meties bēgt. Pa ceļam Antonovs sastapis šoferi Vilcānu, kura virzienā noziedznieks arī izšāvis.

Kā liecina apsūdzība, pēc tam Antonovs bēdzis pa Bukultu mežu autoceļa virzienā un pa mobilo tālruni ziņojis Handžanovam, lai Handžanovs dodas uz iepriekš sarunāto tikšanās vietu degvielas uzpildes stacijas "Statoil" apkārtnē un uzņem viņu savā automašīnā. Kad Antonovs nonācis konkrētajā vietā, automašīnā tai tuvojies Handžanovs, tomēr pretēji iepriekš norunātajam Handžanovs Antonovu nav uzņēmis savā transportlīdzeklī, bet pabraucis viņam garām. Antonovs ieskrējis atpakaļ mežā, apracis šaujamieročus un bēdzis tālāk, līdz viņu aizturējuši policijas darbinieki.

LETA