Cūku gripa vai plaušu mēris?
Sabiedrība
2009. gada 14. novembris, 15:00

Cūku gripa vai plaušu mēris?

Jauns.lv

Ukrainas sabiedrībā un medijos nenorimst diskusija par to, vai valstī patiesi plosās tā dēvētā cūku gripa, vai tas ir vēl bīstamākais plaušu mēris. Kamēr valsts ir tuvu epidēmijai, medicīniskie dienesti uzskata par labāku slēpt informāciju.

Ukrainas versijas

„Gripa vai mēris Ukrainā?”, „Ukraina uz mēra sliekšņa?”, „Vai plaušu mēris Ukrainā paņēmis 1500 dzīvības?” šādi un līdzīgi virsraksti jau vismaz nedēļu vai divas rotā Ukrainas mēdiju slejas. Iespējams – nav dūmu bez uguns, bet, iespējams, ka mēra izsludināšana ir politiskās pirmsvēlēšanu kampaņas cīņa.

Īpašu aktīvi diskusijās izsakās Ukrainas valsts prezidenta kandidāte Inna Bogoslovska. „ Neraugoties uz informāciju par gripu, Ukrainas rietumu reģionos patiesībā ir sākusies plaušu mēra epidēmija,” publiski apgalvo Bogoslovska. Šādu informāciju viņai esot snieguši vietējie ārsti.

Oficiālās Ukrainas valsts iestādes šādu versiju noliedz, un pieturas pie apgalvojuma, ka tā tomēr ir cūku gripa. Tajā pat laikā stāvoklis Ukrainā ir kritisks – pēc oficiālām ziņām vairāk nekā 150 cilvēki ir miruši no cūku gripas (un arī citām elpošanas ceļu infekcijām), slimības uzliesmojuma „pīķa stundā” ap miljons cilvēku bija saslimuši, tika pārtraukta iesaukšana armijā. Šonedēļ Ukrainas veselības aizsardzības nozares amatpersonas paziņoja, ka gripas epidēmija sāk rimties, bet vienlaikus Pasaules Veselības organizācija brīdina par otra infekcijas viļņa iespējamību.

Līdz Latvijai viens solis

Gan cūku gripa, gan plaušu mēris ir infekcijas slimības, kam nekādas robežas nav šķērslis. Šīs nedēļas sākumā no jaunās gripas AH1N1 vīrusa komplikācijām Stradiņa slimnīcā nomira sieviete. Viņa bija devusies ekskursijā uz Kaļiņingradas apgabalu ap 22.oktobri, tad nedēļu ārstējusies mājās un pēc tam nonākusi slimnīcā.

Tajā pat laikā Latvijas Infektoloģijas centrs saka, ka uztraukumam un ažiotāžai par plaušu mēri nav iemesla. „Mūsu epidemiologi no Pasaules Veselības organizācijas regulāri saņem informāciju par jebkuru epidēmiju. Ja būtu kādi draudi, mēs tiktu nekavējoties informēti,” kasjauns.lv sacīja Infektoloģijas centra preses pārstāve Liene Johansone.

Latvijas Infektoloģijas centrā reģistrēti apmēram 110 saslimšanas gadījumi ar jauno gripas A/H1N1 vīrusu.

Guna Kārkliņa