Sabiedrība
2010. gada 17. janvāris, 22:05

KNAB bērnu slimnīcas būvniecības darbu uzticēšanu korupcijas skandālā iesaistītajai firmai dēvē par amorālu

Jauns.lv

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) atkārtotu firmas "Pamats" uzvaru Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) izsludinātajā konkursā par būvniecību dēvē par amorālu.

"Šoks un zināma neizpratne par tiesisko nihilismu, kas valda šajā iestādē, jo bez konkrētām tiesību normām, pastāv arī zināmi tiesību principi un arī zināmas ētikas normas," TV3 raidījumam "Nekā personīga" uzsvēra KNAB Amatpersonu kontroles nodaļas vadītāja Ilze Jurča.

"Acīmredzot šādu konkursu organizējot bija jāparedz un jāizslēdz neētiskas un pat amorālas situācijas rašanās," viņa vēl piebilda.

Atsaucoties uz citiem pantiem Publisko iepirkumu likumā nekā BKUS, korupcijas apkarotāja arī atzinusi - ja slimnīcas amatpersonas būtu gribējušas, tās būtu varējušas prasīt atsauksmes par šīs firmas iepriekš veikto darbu kvalitāti valsts pasūtījumos. Turklāt vismaz vienā, Infektoloģijas centrā, tās bijusī vadītāja, pašreizējā veselības ministre Baiba Rozentāle (Tautas partija) par firmas darbu nav izteikusies komplementāri.

Tāpat raidījums atgādina, ka Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas celtniecībā ar valdības akceptu tika lemts, par īpašu normu piemērošanu. Lai arī būvnieka "Merks" piedāvājums bija vairākus miljonus lētāks par uzvarētāju, uzņēmums tika izslēgts no konkursa, jo tā mātes firma Igaunijā bija iesaistīta korupcijas skandālā. Līdzīgi kā bērnu slimnīcā, arī tur izmeklēšana bija tās sākuma stadijā, bet "Merka" reputācija vairs netika uztverta kā nevainojama.

Jau vēstīts, ka ar BKUS būvniecību saistītajā korupcijas skandālā iesaistītā firma "Pamats" atkārtoti uzvarējusi teju 600 tūkstošus latu vērtā BKUS iepirkumā. Slimnīca firmas "Pamats" piedāvājumu atzinusi par saimnieciski izdevīgāko konkursā par būvniecību slimnīcā. Plānoto būvniecības darbu laikā iecerēts rekonstruēt slimnīcas tehniskās un palīgtelpas.

Kaut BKUS vēl nav noslēgusi līgumu ar konkursā uzvarējušo "Pamatu", slimnīca uzsvērusi, ka tai nav bijis likumīga pamata firmu izslēgt no konkursa. Par līguma slēgšanu ar uzņēmumu BKUS valde plāno lemt pēc Iepirkumu uzraudzības biroja un Veselības ministrijas atzinuma saņemšanas.

BNS