Sabiedrība
2010. gada 27. janvāris, 18:30

Samazinot satiksmi, ietaupīs aptuveni 1,5 miljonus latu

Jauns.lv

Samazinot dzelzceļa un auto satiksmi, līdz šā gada beigām ir plānots ietaupīt aptuveni 1,5 miljonus latu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja VSIA "Autotransporta direkcija" (ATD).

ATD turpinot darbu pie starppilsētu maršrutu tīkla optimizācijas, ņemot vērā pasažieru plūsmas apjoma kritumu un nepieciešamību sabalansēt valsts budžeta dotāciju ar pārvadātāju faktiskajiem izdevumiem, skaidro direkcijā.

Pārplānojot maršrutus, dzelzceļa reisi tiek aizstāti ar autobusu reisiem (un otrādi) maršrutos, kur tie dublējas.

ATD uzsver, ka valsts budžeta dotācija sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanai gada laikā ir jūtami samazināta un līdz ar to esot jārod labākais risinājums pakalpojuma nodrošināšanai, pēc iespējas ekonomiskāk izlietojot šim mērķim paredzētos līdzekļus.

Pašlaik tiek izvērtētas maršrutu tīkla pārplānošanas iespējas šādos virzienos, kur paralēli dzelzceļam daļēji vai pilnībā tiek nodrošināta arī autosatiksme: Rīga-Gulbene, Rīga-Liepāja, Rīga-Dubulti, Rīga-Reņģe, Rīga-Ventspils, Rīga-Jūrmala, Rīga-Ogre, Rīga-Jelgava, Rīga-Dobele, Rīga-Daugavpils un Rīga-Aizkraukle, skaidro ATD.

Izmaiņas vilcienu un autobusu kustību grafikos stāsies spēkā 15.februārī.

Lai rastu pieņemamāko risinājumu pasažieru pārvadājumiem maršrutu posmos, kur viena vai otra veida satiksmes iespējas netiks nodrošinātas līdzšinējā apjomā, ATD un AS ''Pasažieru vilciens" speciālisti tuvākajā laikā tikšoties ar attiecīgo plānošanas reģionu pārstāvjiem.

Par konkrētām izmaiņām sabiedriskā transporta kustību grafikos autopārvadātāji un AS "Pasažieru vilciens" iedzīvotājus informēs 10 dienas pirms to stāšanās spēkā, izvietojot arī informatīvo materiālu maršrutu galapunktos.

ATD informē, ka līdztekus turpinās darbs arī pie to maršrutu pārplānošanas, kuros dzelzceļa satiksme vispār nav pieejama. Lēmumi par izmaiņām attiecīgajos maršrutu posmos tiks pieņemti, kad pārvadātāji ATD vērtējumam iesniegs pārskatus par pārvadātajiem pasažieriem 2009.gada 4.ceturksnī un precizētās izdevumu prognozes 2010.gadam.

LETA