Sabiedrība
2010. gada 4. maijs, 18:07

Īvāns: Balsojums par neatkarību bija labā griba - dzīvot laimīgi un neatkarīgi

Jauns.lv

1990.gada 4.maijā Augstākās Padomes (AP) deputāti balsoja par neatkarību, jo tā bija labā griba dzīvot laimīgi un neatkarīgi, 138 deputāti iestājās par brīvību, par tautas garīgo labklājību un dzīvību, apsveikuma uzrunā Latvijas iedzīvotājiem Latvijas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 20.gadadienā sacīja Latvijas Tautas frontes (LTF) pirmais priekšsēdētājs Dainis Īvāns.

"Šodien nespīd saule, bet 1990.gada 4.maijā būtu bijis saulains jebkurā gadījumā, jo gaisma, saule un pašlepnums atdzima mūsu sejās. Tajā dienā atguva jēgu Otrā pasaules kara upuri, uz Sibīriju deportēto dzīvības. Dienā, kad mēs pulcējāmies Daugavmalā, pēc pāris stundām pulcējās Padomju Savienības karaspēks ģenerāļa Fjodora Kuzmina vadībā, lai gatavotos 9.maija Uzvaras dienas parādei, bet ģenerālis nezināja, ka neviens cits karaspēks nav dziedājis uzvaru mūsu dziedošai tautai," sacīja Īvāns.

Šodienas apsveikumam Īvāns iedvesmu smēlies no mūsu māmuļas dabas un Latviju salīdzina ar ābeļu dārzu, tāpēc tagad ir parku atjaunošanas un mežu stādīšanas laiks.

"Mēs Augstākās Padomes deputāti stādījām "brīvības kokus", mēs nezinājām, ka sekos 15.maija uzbrukumi un barikādes. Lai dārzs augtu, tas bija jāaplaista ar asinīm, bet tas bija tikai sākums," sacīja Īvāns un piebilda, ka šo 20 gadu laikā dārzs ir aizaudzis ar kaitēkļiem, kukaiņiem un zagļiem. "Ir jāatzīst, ka īstos dārza augļus lemts baudīt nākamajām paaudzēm, un jau pēc 20 gadiem mūsu darbus vērtēs cita paaudze."

Īvāns savu runu noslēdz citējot Mavriku Vulfsonu: "Mīlīši ne soli atpakaļ, jo mums ir Valsts un Valstība ar ko lepoties! Mēs uzvarējām!"

Par godu Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 20.gadadienai šodien Rīgā notika ziedu nolikšana Brīvības pieminekļa pakājē, skanot dziesmai "Mirdzot šķēpiem". Ziedus nolika Valsts prezidents Valdis Zatlers, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL), Saeimas deputāti, ministri un citu valsts institūciju vadītāji.

Pie Brīvības pieminekļa bija sapulcējušies vairāki simti rīdzinieku, kā arī ārvalstu tūristi, novēroja aģentūra LETA.

Jau ziņots, ka šodien visā Latvijā ar dažādiem pasākumiem tiek svinēta Latvijas Republikas Satversmes sapulces sasaukšanas 90.gadadiena un Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 20.gadadiena.

Šodien notika arī svinīgā Saeimas sēde, uz kuru bija pulcējušies gan bijušie Augstākās Padomes un tagadējie Saeimas deputāti, gan arī bijušie Valsts prezidenti - Guntis Ulmanis un Vaira Vīķe-Freiberga, iepriekšējie Ministru prezidenti, pašreizējās valdības ministri un arī bijušie PSRS tautas deputāti, kuri bija ievēlēti no Latvijas - Džemma Skulme, Ivars Strautiņš, Jānis Vagris, kā arī citi.

LETA