1dienas
19stundas
30minūtes
05sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Unikāls atradums Rīgas Meža kapos
Sabiedrība

Unikāls atradums Rīgas Meža kapos

Jauns.lv

Rīgas 1. Meža kapos Mātes dienā – 9. maijā kapu apmeklētāji uzgāja unikālu atradumu – pirms 73 gadiem audžumātes rakstītu vēstījumu par savu mirušo dēliņu.

Unikāls atradums Rīgas Meža kapos...

Mātes dienā Rīgas 1. Meža kapos atrasta unikāla vēstures liecība: kapsula – vēstījums nākamajām paaudzēm par mātes mīlestību.
Mātes dienā Rīgas 1. Meža kapos atrasta unikāla vēstures liecība: kapsula – vēstījums nākamajām paaudzēm par mātes mīlestību.

Kapsula ar vēstījumu un tajā ielikto relikviju – zelta ķēdīti ar krustiņu un 1937. gadā emitētu desmit latu naudaszīmi un monētām audžumāte bija ielikusi sava audžudēla – Edvīna Vernera Blumberga kapu pieminekļa bronzā atlietajā tēlā, ko bija veidojis tēlnieks Kārlis Vanags. Atradums ir simbolisks arī tai ziņā, ka senais vēstījums par mātes mīlestību tika uziets Mātes dienā.

Kapsulu ar vēstījumu atrada blakus kapu kopiņas krūmos, kas tur bija nokļuvusi šī gada ziemā, kad nezināmi ļaundari bija nozaguši bronzas kapu pieminekli.

Mazā Edvīna audžumāte – viņa tēvamāsa Elizabete ir mirusi 1972. gadā un kopš tā laika par kapu neviens piederīgais vairs nerūpējās, to reizēm apkopa vienīgi blakusesošo apbedījumu piederīgie.

Kapu pārvaldē pavēstīja, ka par pieminekļa zādzību esot ziņots policijai un tā uzsākusi kriminālprocesu. Tomēr visdrīzāk piemineklis jau ir nodots metāllūžņos un policijai tā arī neizdosies atrast vandaļus. Par to, cik „operatīvi” strādā policija, liecina kaut vai tas fakts, ka blakusesošo kapu kopiņu aprūpētāji tikai pēc laba laika atrada krūmos iesviestu cirvi un lauzni, ar kuru, acīmredzot, piemineklis tika nolauzts no marmora pamatnes. Tas varētu liecināt par to, ka policija pat nav rūpīgi apsekojusi nozieguma vietu.

Edvīna audžumāte kapsulas atradēju bija lūgusi kapsulu ar kapu pieminekļa tēlu nodot muzejam. Bet ne jau tagad, bet pēc vairākiem gadusimteņiem, kad Meža kapu, iespējams, vairs nebūs.

„Varbūt pēc gadusimteņiem, kad Meža kapi kā tādi vairs neeksistēs, varbūt tad šis tēls kā tagadējā laikmeta kultūras liecinieks nokļūs muzeja, un tā mana dēliņa piemiņa turpinās dzīvot kā mākslas vērtība. Tā mana cerība, mana vēlēšanās, tāds mans nolūks šo pieminekli ceļot. Pievienotais zelta krustiņš ar ķēdīti ir ģimenes piemiņa, kas gājusi caur vairākām paaudzēm. Arī tie lai paliek kopā ar mazā Edvīna kā dzimtas pēdējā latviskā pārstāvja piemiņa,” raksta Elizabete Blumberga vēstījumā nākamajām paaudzēm.

Tālāk Elizabete (valsts ierēdne un Bauskas apriņķa Stelpes pagasta „Pepiņu” māju īpašniece) stāsta, ka mūžībā aizgājušais Edvīns bija viņas vienīgā dzīves jēga: „Mans „es” saplūst vienā nedalāmā ar bērnu: man vairs priekš sevis nekādu vēlēšanos nekādu paģērējumu no dzīves. Bez pārpalikuma visu sevi ziedoju rūpēm par viņu. Dzīvoju pilnīgi un tikai viņa dzīvi.”

Diemžēl muzejā vairs nevar nokļūt mazā Edvīna kapu piemineklis, ko veidojis tēlnieks Kārlis Vanags (1903. – 1978.), jo to jau iznīcinājuši kapu apzadzēji. Savukārt kapsulu tā atradēji šonedēļ nodos Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejam. Muzeja speciālisti teic, ka šīs būs unikāls eksponāts, jo līdz šim vēl nav bijis gadījums, kad muzejam tiek nodota kapos ierakta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Latvijā nav pieņemts kapsulas ierakt kapos, tā kā šī ir arī liecība par vēl neapzinātu tradīciju.

Tomēr atradums ir arī skumjš, jo to muzejā nākas nodot nevis tāpēc, ka Meža kapi „vairs neeksistē”, bet gan tāpēc, ka tos izpostījuši vandaļi un zagļi.

Elmārs Barkāns/Foto: Rojs Maizītis