Dziesmas un dejas 30 grādu karstumā
Sabiedrība
2010. gada 11. jūlijs, 19:08

Dziesmas un dejas 30 grādu karstumā

Jauns.lv

Tik lielu karstumu skolēnu dziesmu un deju svētkos reti kurš vairs atceras. Karsti bija pat bez drēbēm, kur nu vēl garajos svārkos, biksēs, vilnas zeķēs un pastalās. Tāpēc visi svētku dalībnieki bez izņēmums pelnījuši atzinību par to, ka varonīgi izturējuši šo karstumu un dāvājuši mums tik daudz prieka.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

­

Vakar mediķi palīdzību snieguši 784 X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībniekiem Daugavas stadionā, kur notika divi tautas deju lielkoncerti "Deja kāpj debesīs".

Par to informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Laura Bundule. Kā atzina NMPD pārstāve, vēl nav apkopoti visi iemesli, kāpēc šodien tika meklēta mediķu palīdzība, tomēr viennozīmīgi ir skaidrs, ka veselības problēmas visvairāk sagādāja lielais karstums.

Mediķi arī norāda, ka, salīdzinot ar piektdienu, šodien darba apjoms bijis mazāks. Jau ziņots, ka piektdien mediķu palīdzība bija nepieciešama 1766 skolēnu dziesmu un deju svētku dalībniekiem, kā arī svētku viesiem un dalībnieku pavadītājiem, no kuriem lielākā daļa palīdzību saņēma Daugavas stadiona apkaimē.

Savukārt skolēnu dziesmu svētku Komunikācijas darba grupas vadītāja Aiga Ozoliņa aģentūrai pastāstīja, ka pēdējā deju koncertā šopēcpusdien veselības dēļ nepiedalījās aptuveni 1% no 12 500 dejotājiem.

Ar diviem lielkoncertiem "Deja kāpj debesīs” Daugavas stadionā noslēdzās X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. Divos koncerts 29 dejas un deju svītas izdejoja nepilni 12 500 dejotāji no visiem Latvijas novadiem.

Tautas deju lielkoncerta struktūra veidojas no simboliskā dzīvības koka ar tā saknēm, stumbru un galotnīti - saknēm pagātnē, proti, vēsturiskā sadaļas, kas veltīta iepriekšējiem Deju svētkiem, saknēm Latvijas novados - Vidzemes, Latgales, Kurzemes, Zemgales un Rīgas rotaļdeju sadaļas, visas paaudzes vienojošā stumbra un galotnītes, kas šūpojas dejas priekā.

Deju lielkoncerta "Deja kāpj debesīs" virsvadītāji ir Baiba Šteina, Agris Daņiļevičs, Olga Freiberga, Jānis Ērglis, Ilze Mažāne, Dace Adviljone, Arta Melnalksne, Gints Baumanis, Lita Freimane, Iluta Mistre un Ilmārs Dreļs.

"Deja kāpj debesīs" mākslinieciskie vadītāji ir Baiba Šteina un Agris Daņiļevičs, muzikālais vadītājs - Juris Vaivods, režisors - Uģis Brikmanis, bet scenogrāfijas autors ir Aigars Ozoliņš.

332 kori, 12 600 dziedātāju

Savukārt vakar Mežaparka Lielajā estrādē 12 600 skolēnu izdziedāja gan tautā iemīļotas, gan jaunas melodijas koru koncertā "Mana zeme - zemīte skaistā".

Pēc koncerta stundas garumā notika publikas un svētku dalībnieku sadziedāšanās.

Koncertā piedalījās 332 kori ar vairāk nekā 12 600 dalībniekiem, 24 pūtēju orķestri ar 900 mūziķiem, seši tautas deju kolektīvi ar vairāk nekā 450 dejotājiem un 31 bērnu un jauniešu folkloras kopa ar 440 dalībniekiem. Uzstāsies arī solisti - Renārs Kaupers, Aisha, Jānis Apeinis, Paula Dukure, Miks Dukurs, Kārlis Būmeisters un citi.

Apvienoto koru virsdiriģenti ir Kaspars Ādamsons, Līga Celma, Gints Ceplenieks, Jānis Erenštreits, Eduards Grāvītis, Mārtiņš Klišāns, Arvīds Platpers, Romāns Vanags, Jevgēņijs Ustinskovs. Savukārt apvienoto pūtēju orķestru virsdiriģenti būs Haralds Bārzdiņš, Agris Celms, Andris Muižnieks. Goda viesi - Jānis Dūmiņš, Pauls Kvelde, Jānis Sprancmanis, Ēvalds Siliņš, Roberts Zuika, Helēna Lazarēviča, Alfrēds Cinovskis.

LETA/Foto:LETA

­