Katoļi slēpj patiesību par Rīgas Katoļu ģimnāziju?
Sabiedrība
2010. gada 5. augusts, 08:23

Katoļi slēpj patiesību par Rīgas Katoļu ģimnāziju?

Jauns.lv

Dažas nedēļas pirms jaunā mācību gada sākuma nav skaidrības, vai darbu turpinās Rīgas Katoļu ģimnāzija. Vecāki neziņā par savu bērnu likteni. Pēkšņi mainīta skolas vadība.

­

Pēc 17 gadus ilgas darbības, iespējams, tiks slēgta Rīgas Katoļu ģimnāzija. Skolas saimnieki – katoļu baznīca trīs nedēļas pirms jaunā mācību gada sākuma putrojas savos skaidrojumos par ģimnāzijas likteni.

Oficiāli ir izsludināta skolēnu uzņemšana Rīgas Katoļu ģimnāzijā, tikai praktiski to nevar izdarīt. Pirms divām nedēļām mainīta skolas vadība, bet joprojām nav skaidrības, kas tad īsti ir ģimnāzijas direktors.

Par notiekošo klīst dažādas baumas. Skolas pastāvēšanu apdraud naudas trūkums, bet tai pašā laikā Rīgas skolu direktori savā starpā apspriež to, kā līdzšinējā ģimnāzijas direktore esot „aizlaidusies” ar prāvu žūksni naudas, kas bija paredzēta skolas darbībai.

Vēl pirms pāris mēnešiem kardināls Jānis Pujats „Latvijas Avīzei” lielījās, ka viens no Latvijas baznīcas redzamākajiem sasniegumiem ir tas, ka tā par spīti spiedīgajai finanšu situācijai 17 gadus ir spējusi uzturēt privātskolu – Rīgas Katoļu ģimnāziju un ka baznīca to negribot zaudēt. Latvijas katoļu baznīca to spējot uzturēt tāpēc, ka tā tajā investē ienākumus no katoļiem piederošo nekustamo īpašumu apsaimniekošanas.

Klīst runas, ka pavisam nesen kāda skolas vadības pārstāve esot piesavinājusies vairākus tūkstošus baznīcas naudas, kas bija paredzēta skolai un aizlaidusies „tālās zilajās”. Tādas runas visai atklāti bija dzirdamas kādā Rīgas skolu direktoru sanāksmē.

Par skolas tālāko likteni nekas nav zināms. Kāds pedagogs kasjauns.lv teica: „Katoļu ģimnāzijā notika tas pats, kas kādreiz likvidējoties kolhoziem. Visi zināja, ka kolhozs „grimst” un tad nu katrs ķēra, ko tik varēja paņemt no kolhoza apcirkņiem.”

Ģimnāzijas turpmākā pastāvēšana ir apdraudēta arī tādēļ, ka tajā ir salīdzinoši mazs skolēnu skaits un tā nav valsts, bet gan privātskola, ko valstij nav pienākums uzturēt. Savukārt baznīcai tik daudz naudas neesot. Jau labu laiku runā, ka ģimnāziju slēgšot. Tikai skolas pedagogi to negribot atzīt, jo cerot uz „Dieva brīnumu”. Kāds pedagogs kasjauns.lv pastāstīja, ka tā neesot tikai katoļu skolotāju liga. Līdzīgi notiekot arī pārējās slēgt paredzētajās skolās – to pedagogi līdz pat pēdējam brīdim un pat vēl ilgāk, cerot uz labvēlīgu iznākumu, neatzīt skolas bankrotu.

Latvijas katoļu oficiālajā mājslapā www.catholic.lv ir ievietots sludinājums, ka ģimnāzija uzņem audzēkņus jaunajam mācību gadam, bet ģimnāzijas norādītais tālruņa numurs spītīgi klusē – tas ir pieslēgts faksam. Savukārt ģimnāzijas interneta mājaslapa ir slēgta.

Turpat arī ir publicēta informācija, ka ģimnāzijai ir jauns direktors - priesteris Māris Ozoliņš, kurš gan sarunā ar kasjauns.lv to noliedza: „Esmu skolas kapelāns. Ģimnāzijas direktore joprojām ir iepriekšējā vadītāja – Inese Augškalne.” Ozoliņš uz Katoļu ģimnāziju par kapelānu un direktoru, kā liecina oficiālais katoļu Bīskapu konferences paziņojums, tika komandēts no 17. jūlija. Tomēr Ozoliņš šobrīd nevar pateikt, vai 1. septembrī ģimnāzijā atskanēs skolas zvans.

Tas būšot skaidrs tikai nākamnedēļ pēc jaunā Latvijas katoļu arhibīskapa Zbigņeva Stankevica konsekrācijas (ievešanas amatā) 8. augustā un tai sekojošās Bīskapu konferences.

Ozoliņš arī noliedza baumas, ka iepriekšējā jeb līdzšinējā skolas direktore būtu piesavinājusies baznīcas naudu, kā dēļ skolas pastāvēšana tagad ir apdraudēta.

Tomēr situācija ir nenormāla, jo vecāki pāris nedēļas pirms mācību gada sākuma joprojām nezina, vai viņu bērni varēs turpināt mācības šajā skolā. Vecāki jau sākuši meklēt savām atvasēm jaunas skolas, bet katoļu virsvadība joprojām spītīgi nevēlas atzīt, ka ģimnāzija jau praktiski ir bankrotējusi.

Elmārs Barkāns

­