Dīvainības ZZS deputātu kandidātu sarakstos
Sabiedrība
2010. gada 8. augusts, 22:10

Dīvainības ZZS deputātu kandidātu sarakstos

Jauns.lv

10. Saeimas deputātu krēslos grib iesēsties raibu raibā publika. Kasjauns.lv vēlēšanu sarakstos centās atrast visneordinārākās personības, kas pretendē būt par tautas priekšstāvjiem.

­

Šoreiz ekskursija ZZS listēs. Zaļo un zemnieku savienība savā paspārnē savākusi visnotaļ respektablu profesionāļu komandu – gan zemniekus, gan arī vides aizstāvjus. Tai ir bijis jāspēj apvienot gan pašreizējo politiķu, gan arī Zemnieku savienības, Zaļās partijas, Liepājas partijas un „Latvijai un Ventspilij” ambīcijas, kā arī jārespektē pārbēdzēju no citām partijām intereses, tā kā ķēmoties ar ekstravagantu sarakstu tā īpaši zaļzemnieki nav varējusi atļauties. Kaut gan viens otrs interesants eksemplārs ir...

Talantīgie zaļzemnieki

Par gluži vai superģēniju var uzskatīt kādreizējo partijas „Latgales gaisma” prometeju Rihardu Eigimu, kurš ZZS Latgales sarakstā startē ar 4. numuru. Saistošāk būtu nevis uzzināt, kāpēc bijušais Daugavpils mērs tagad pēkšņi ir saistīts ar zaļzemniekiem, bet gan viņa transformācijas spēju noslēpumus.

Vēl pavisam nesen Valsts valodas inspekcija ķerstīja Eigimu, lai viņu varētu sodīt kā deputātu, kurš nepārvalda valsts valodu. Pagājušā gada novembrī viņš „Latvijas Avīzei” neslēpa, ka latviešu valodu zina vāji un teica: „Saprotiet, kāda ir valodas situācija Daugavpilī, – ārpus domes jau nav ar ko latviešu valodā runāt". Viņš sacīja, ka esot noskaņots latviešu valodu pamācīties, tikai vēl neesot nolēmis, kā tieši. Laiks rādīšot…

Nu kāds brīsniņš ir pagājis un Eigims, kurš iepriekšējās Saeimas vēlēšanu anketā ierakstīja, ka latviešu valoda zina tikai 3. pakāpē un bija atstājis tukšu aili „tautība”, tagad lepni ir ierakstījis, ka ir latvietis un ka latviešu valoda ir viņa dzimtā valoda. Nu ar ZZS palīdzību latviešu tauta ir sakuplojusi par vienu tautasbrāli, kurš perfekti pārvalda latviešu valodu!

Muskuļotie zaļzemnieki

Misters Universe 2009 un pirmais latviešu profesionālais kultūrists Aivars Visockis ar saviem muskuļiem ir nolēmis apburt rīdziniekus un ZZS Rīgas listē ir ierakstīs ar 19. kārtas numuru. Visockim vēlētāju aktivitāti varētu izdoties vienīgi pacelt ar savu muskuļu spēku, jo īpaši aktīvs politikānis gan viņš nav. Kaut gan 2002. gada 8. Saeimas vēlēšanās viņš startēja no toreizējas Rīgas Īpašuma departamenta Uzņēmējdarbības pārvaldes priekšniece Sarmītes Jēgers „kabatas partijas” - Latvijas Apvienotās Republikāņu partijas. Tomēr neizskatās, ka Visockis nopietni alktu sēdēt Jēkaba ielas namā.

Toties to varētu gribēt otrs zaļszemnieku politiskais muskuļkalns, kurš arī startē ar 19. numuru, tikai ne Rīgā, bet gan Latgalē. Svarcēlājam, olimpiskajam vicečempionam Viktoram Ščerbatiham Saeimas krēsls laikam ir ļoti iepaticies, kaut arī līdz šim to ne īpaši izmantojis, jo dažādās sacensībās vajadzēja cilāt svara bumbas un stieņus.

Katrā ziņā, pateicoties Ščerbatihan un Visockim, ZZS var lepoties ar to, ka šajās Saeimas vēlēšanās piedalīsies ar vislielākajiem un visspēcīgākajiem muskuļiem.

Šausmu sludinātāji

Tautai jau patīk pasakas un šausmu stāsti. Tādēļ ZZS listēs var atrast arī pāris profesionālus spoku stāstu oratorus.

Rīgā ar 5. numuru startē odiozais Ventspils augstskolas lektors, ekonomists Dmitrijs Smirnovs. Lai arī viņa drausmīgās prognozes nav piepildījušās un reti, kurš savas klēts apcirkņus piepildījis ar rīsu maisiem un konservbundžu kastēm, gaidot globālo katastrofu, tautai viņa sludinātais ir kā balzāms dvēselei. Un tagad policija Smirnovu vairs tā vienkārši nevarēs iesēdināt aiz restēm, ja viņš pareģos lata devalvāciju, jo kā deputāts būs ieguvis imunitāti.

Otrs šausmu stāstu meistars Latvijas galvaspilsētā ar 2. numuru startējošais ir „Degpunkta” vadītājs Kārlis Seržants. Arī viņš tautai patīk, jo pie sevis uz LNT kanālu „Panorāmas” laikā ir pārvilinājis tūkstošiem no LTV ziņu raidījums. Tikai viņš nevis pareģo šausmas, bet stāsta par esošajām briesmām, lai tās vairs nekad neatkārtotos.

Zaļzemnieku koris

ZZS varētu būt saskanīgs koris, jo tajā ir dāmas ar muzikālo krampi. Visus sajūsmināt ar melodisku apvārdošanu un pareizā ritma „nolikt” varētu kādreizējā „Vecā ratiņa” vadītāja Viola Lāzo, kura Saeimu cer ieņemt ar 3. numuru Zemgales vēlēšanu iecirknī.

Bet visus pareizi nodiriģēt varētu Laura Reinika mamma Dace Reinika, kura Zemgalē startē ar 7. numuru. Ja jau viņa spēja iemācīt Laurim dziedāt un vada jaukto kori „Tērvete”, tad zaļzemniekiem iemācīt pareizi vilkt meldiņu, vismaz Kārļa Ulmaņa dzimtajā pusē nebūtu problēma. Te gan jāteic, ka Reinika vēlēšanās pirmām kārtām nestartē vis kā koristu vadone, bet gan kā ierēdne, kura strādā ZZS kūrētajā Labklājības ministrijā.

Savukārt pareizas notis visiem priekšā varētu uzrakstīt Imants Kalniņš, kurš nu no „tēvzemiešiem” ir pārbēdzis uz ZZS Rīgas iecirkņa listes 4.. numuru.

­

Aivaram Visockim ir ko demonstrēt priekšvēlēšanu sapulcēs:

Komponists Imants Kalniņš ir pavēris ne tikai jaunas dimensijas politikā, bet arī ticībā. Viņš iestājas par varenas mošejas celtniecību Rīgā:

Elmārs Barkāns/Foto: no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva

­­