112
2010. gada 16. augusts, 12:13

Par četru patronu ievešanu apsūdzētais karavīrs attaisnots

Jauns.lv

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa šodien attaisnoja nu jau atvaļināto Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru Vladimiru Bakuļinu, kurš tika apsūdzēts par četru patronu un vienas pistoles aptveres neatļautu ievešanu Latvijā.

Apsūdzība karavīram uzrādīta pēc Krimināllikuma (KL) 190.1 panta - par ieroču un munīcijas pārvietošanu pāri Latvijas valsts robežai jebkādā nelikumīgā veidā. Minētais likuma pants kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Tāpat Bakuļins tiek apsūdzēts pēc KL 346.panta 1.daļas - par ieroču un munīcijas glabāšanas, izlietošanas, uzskaites vai pārvadāšanas noteikumu pārkāpšanu. Šis likuma pants kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai arestu.

Šodien tiesa Bakuļinu attaisnoja apsūdzībās pēc abiem KL pantiem.

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa šodien pasludināja saīsināto spriedumu, nosakot, ka motivēts sprieduma teksts būs pieejams 30.augustā un tad to 10 dienu laikā varēs pārsūdzēt apelācijas kārtībā, aģentūra LETA uzzināja tiesā.

Bakuļins 2008.gada decembrī atgriezās no miera uzturēšanas misijas Afganistānā. Kad 2009.gada martā Militārā policija pārbaudīja viņa mantas, karavīra taktiskajā uzkabes vestē, kas kopā ar citām militārajām personiskajām mantām no Afganistānas atceļoja speciālā konteinerā, atrada pistoles "Glock" tukšu aptveri un četras 5,56 mm triecienšautenes patronas. Tas izrādījās pietiekami, lai veiktu ne tikai dienesta izmeklēšanu, bet sauktu arī pie kriminālatbildības.

Izmeklētājiem Bakuļins skaidrojis, ka aptveri un patronas uzkabes vestē viņš aizmirsis pēc šaušanas treniņiem kopā ar norvēģu karavīriem Afganistānā. Seržants kategoriski noliedz, ka viņa rīcība bijusi apzināta, - to viņš jebkurā brīdī esot gatavs pierādīt ar melu detektora palīdzību. Tiesa gan šādu iespēju viņam nedeva.

Krimināllietu tiesai prokurors Andrejs Meļņikovs nodeva 2009.gada 31.jūlijā. Tiesas debates šajā lietā noslēdzās 31.maijā, kad Muitas lietu prokuratūras prokurors Meļņikovs Bakuļinam lūdza piespriest viena gada nosacītu brīvības atņemšanu ar tikpat ilgu pārbaudes laiku, kā arī naudassodu piecu minimālo mēnešalgu jeb 900 latu apmērā bez mantas konfiskācijas.

Savukārt Bakuļina advokāts savā debašu runā uzsvēra, ka viņa klienta darbībās nav pierādīts noziedzīga nodarījuma sastāvs, turklāt arī pats apsūdzētais apgalvojot, ka minētos priekšmetus ievedis Latvijā neapzināti, jo viņš aizmirsis tos izņemt no uzkabes vestes kabatām.

Turpretim prokurors uzskata, ka ar divu liecinieku liecībām ir pierādīts, ka aptveri Bakuļins uz Latviju atvedis apzināti.

Advokāts tiesas debatēs atgādināja, ka iepriekš bija pieteicis lūgumu pārbaudīt Bakuļinu ar melu detektoru un uzdot apsūdzētajam jautājumu par to, vai viņš zinājis par šo priekšmetu atrašanos savās mantās, taču tiesa lēmusi pārbaudi ar melu detektoru neveikt.

LETA

Tēmas