Sabiedrība
2010. gada 24. augusts, 12:46

Lūdz pārbaudīt policistu darbību, pārtraucot pokera turnīru

Jauns.lv

AS "Rīgas kinostudija" šodien vērsusies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu veikt Valsts policijas un Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas darbības likumības pārbaudi, lai noskaidrotu, vai eksistēja tiesisks pamats šo iestāžu pārstāvju iekļūšanai kinostudijas telpās 21.augustā un Lietuvas producentu veidota televīzijas šova filmēšanas apturēšanai, aģentūru LETA informēja kinostudijas pārstāve Evija Ercmane.

Kā iepriekš ziņoja telekompānijas LNT Ziņas, Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas pārtraukusi nelegālu starptautisku pokera turnīru, ko Rīgas kinostudijā rīkoja un filmēja neatkarīga Lietuvas producentu grupa. Pēc neoficiālas informācijas, turnīra balvu fonds bijis 50 000 eiro.

Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas inspektori un ekonomikas policija kopā aptuveni 20 bruņoti vīri sestdien negaidīti pārsteiguši pokera turnīra spēlētājus un organizētājus. Turnīra organizētāji - lietuviešu neatkarīgā producentu grupa - uzstāj, ka likumu nav pārkāpuši, jo viss notiekošais bijis tikai televīzijas šovs un spēlētāji no Lietuvas un Igaunijas nav braukuši spēlēt uz naudu.

Rīgas kinostudijas valdes priekšsēdētājs Vents Horsts norāda: "Mēs nemēģinām noskaidrot, vai minētais televīzijas šovs bija vai nebija pārkāpis kādus normatīvos aktus par azartspēļu organizēšanu. Taču nav pieļaujams, ka šādu institūciju pārstāvji bez tiesas vai prokuratūras izsniegtas atļaujas ielaužas kādas organizācijas telpās un rīkojas tur, kā paši uzskata par vajadzīgu. Mums atļauja netika prasīta, un, kad mūsu apsardzes darbinieks lūdza uzrādīt šiem cilvēkiem dokumentus, kas apliecinātu viņu tiesības atrasties kinostudijas telpās un veikt operatīvas darbības, tādi netika uzrādīti".

Horsts arī atzīmē, ka kinostudijai bijis noslēgts līgums ar producentu kompāniju "Ibus Media Limited", kas 21.augustā kinostudijas telpās organizēja Lietuvas televīzijai paredzēta šova filmēšanu. Bijusi paredzēta arī turpmāko šovu filmēšana, taču tas, ļoti iespējams, nenotiks, jo Latvijas tiesībsargājošo institūciju sestdienas aktivitātes radījušas producentu kompānijai būtiskus zaudējumus.

Rīgas kinostudijas valdes priekšsēdētājs uzskata, ka šāda nesankcionēta tiesībsargājošo institūciju patvaļa rada bīstamu precedentu, kura rezultātā cietīs Latvijas tēls kopumā: ne tikai kino un televīzijas, bet arī citās jomās ārvalstu speciālisti nevēlēsies sadarboties ar Latvijas partneriem, jo pastāvēs risks, ka jebkāda darbība var tikt pēkšņi apturēta.

Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas vecākais inspektors Valērijs Visockis LNT iepriekš teica: "Pokers ir azartspēle, kura ir aizliegta ārpus kazino, līdz ar to šis turnīrs ir uzskatāms par nelegālu. Ne televīzijas šovi, ne arī citi pasākumi nedrīkst tikt izplatīti Latvijā, jo saskaņā ar likumu azartspēļu reklāma ir aizliegta, līdz ar to gan filmēšana, gan reklamēšana ārpus azartspēļu organizācijas vietas ir aizliegta".

Lai arī rīkotāji uzsver, ka uz naudu neviens nav spēlējis, pie sienas blakus dalībnieku vārdiem un filmēšanas grafikam bijusi izdrukāta arī lapa, uz kuras attēlots naudas balvu sadalījums, ar kopēju balvu fondu 50 000 eiro. Tā iepriekš vēstīja arī operatīvā informācija.

Kā informēja LNT Ziņas, šīs lapas iznīcināšana bija pirmais, ko organizatori paveica pēc tam, kad telpu atstāja policija.

Sods par nelegālu azartspēļu organizēšanu privātpersonām ir 500 lati, bet juridiskām personām 1000 latu, kā arī spēles rīku konfiskācija, tomēr lielākos zaudējumus organizatoriem sagādās izdevumi, lai sarīkotu jaunu filmēšanu.

LETA