Freibergi aizdod Baušķenieka izstādei gleznas
Kultūra
2010. gada 30. augusts, 10:02

Freibergi aizdod Baušķenieka izstādei gleznas

Jauns.lv

Ausekļa Baušķenieka gleznu izstādē apskatāma arī eksprezidentei Vairai Vīķei – Freibergai piederoša glezna. Tas ir viens no darbiem, ko mākslinieka simtgades atceres izstādei atvēlējis eksprezidentes dēls Kārlis Freibergs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

­

Lindas un Kārļa Freibergu mājokļa sienas ikdienā rotā divas Baušķenieka gleznas. Vienu no mākslinieka saņēmuši kā kāzu dāvanu no paša mākslinieka, bet otru „Mamma nāk” dēlam lietošanā nodevusi māte. Zīmīgi, ka tajā no gleznas kāpj ārā kundzīte ar groziņu, kas kaut kādā ziņā atgādina pašu eksprezidenti.

„Šo gleznu mākslinieka atraitne uzdāvināja manai mātei vairākus mēnešus pēc mākslinieka nāves,” atklāj Freibergs. Izstādē redzama tikai viena Freibergu ģimenei piederošā glezna, lai gan Mākslas muzejam bija aizdotas vairākas. „Šeit izstādītas labi ja 10, augstākais 15 procentu no mana tēva labākajām gleznām,” atzīst mākslinieka dēls mūziķis Ingus Baušķenieks.

Freibergu ģimene ir bijusi liela mākslinieka daiļrades cienītāja jau pirms Vaira Vīķe – Freiberga kļuva par prezidenti. Vēl bez gleznas, kas nodota dēla rīcībā, eksprezidentei pieder trīs lieliski Ausekļa Baušķenieka darbi. Divus no tiem „Būs debesmanna” un ar kaktusiem Freibergu pāris dāvāja viens otram pirms desmit gadiem savā kāzu jubilejā.

„Pirmo reizi pie Ausekļa Baušķenieka ciemojos, kad mana māte vēl nebija prezidente un es biju pavisam vienkāršs jauneklis,” atklāj Kārlis Freibergs. „Ar viņu bija tik viegli komunicēt, it kā mākslinieks man būtu no bērnības tuvs vectētiņš. Mēs netikāmies pārāk bieži, bet, kad satikāmies, tad pa īstam,” stāsta Freibergs. Runājuši gan par ikdienišķām lietām, gan dzīves jēgas jautājumiem. Pēdējā tikšanās reizē, vien piecus mēnešus pirms mākslinieka nāves, 96 gadus vecais gleznotājs prātojis – vai ir kāda pēcnāves dzīve vai ne. Viņš šādu iespēju nenoraidīja, bet stingri pārliecināts par to nebija. Pat sirmā vecumā mākslinieka prāts bijis skaidrs un možs, vienīgi kājas bija kļuvušas švakas.

Ciemiņus Auseklis Bauškenieks pieņēmis savā darbnīcā, vārījis tēju un cienājis ar alkoholiskajiem dzērieniem - zemeņu liķieri, Moka, Rīgas melno balzamu vai degvīnu. „Es nepazīstu nevienu citu, kas varētu tik daudz izdzert alkoholu un palikt ar tik skaidru prātu. Pat jaunie nespēja viņam turēt līdzi,” atcerējās Freibergs.

Anda Leiškalne/Foto: Mārtiņš Ziders

­