Kā dega Jaunciema papīrfabrika
112
2010. gada 30. septembris, 12:41

Kā dega Jaunciema papīrfabrika

Jauns.lv

Bijušās Jaunciema papīrfabrikas teritorijā Rīgā, Ķīšezera krastā otrdienas vakarā izcēlās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks. To izdevās apdzēst tikai trešdien agri no rīta. Dega 1250 kvadrātmetru liela platība.

­

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) kasjauns.lv pastāstīja, ka izsaukums uz ugunsnelaimes vietu tika saņemts 28. septembrī pulksten 18.35. Deviņos vakarā ugunsgrēku izdevās lokalizēt, bet pilnībā apdzēst tikai ceturtdien – pusčetros no rīta.

Jaunciema papīrfabrikas teritorijā strādāja vairākas ugunsdzēsēju vienības, to skaitā – gan autopacēlājs un autokāpnes, gan sešas cisternas.

Kopumā pamestajā rūpniecības ēkā dega 1250 kvadrātmetru liela platība. Sevišķi bīstama ugunsnelaime bija arī tādēļ, ka ēkā bija atstātas 38 mucas ar eļļu, kuras jebkurā mirklī varēja uzliesmot. Ugunsdzēsēji tās paspēja izvelt no degošās ēkas.

VUGD Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Inga Vetere kasjauns.lv teica, ka parasti šādu pamestu industriālu ēku aizdegšanās iemesls ir vai nu bezpajumtnieku kurinātie ugunskuri vai arī ļaunprātīga dedzināšana. Policija pašreiz izmeklē ugunsgrēka izcelšanās iemeslus.

Jaunciema papīrfabriku sāka celt pirms Pirmā pasaules katra, bet savu darbību tā uzsāka jau pēc kara - 1921. gadā. Tā darbojās līdz PSRS sabrukumam 1991. gadā, kad ražotne bankrotēja un kopš tā laika papīrfabrikā nekāda lielā darbība vairs nenotika. Līdz ar Jaunciema papīrfabrikas uzcelšanu attīstījās arī pats Jaunciems, kļūdams par industriālu rajonu un tur uzcēla strādnieku ciematu.

Nodeg Jaunciema papīrfabrikas ražošanas ēka:

Elmārs Barkāns

­

Tēmas