Sabiedrība
2010. gada 5. oktobrī, 15:30

Par "Latvenergo" valdes priekšsēdētāju izvēlēts Žīgurs

Jauns.lv

Konkursa komisija par piemērotāko AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētāja amatam atzinusi līdzšinējo AS "Rīgas siltums" vadītāju Āri Žīguru, šodien paziņoja komisijas pārstāvji.

Par "Latvenergo" valdes priekšsēdētāju izvēlēts Žī...

Par labāko pretendentu uz vakanto valdes locekļa amatu komisija vēl nav izšķīrusies.

Kopumā uz "Latvenergo" valdes priekšsēdētāja amatu bija pieteikušies 19 pretendenti, savukārt uz valdes locekļa amatu - 46 pretendenti.

Uz valdes priekšsēdētāja amatu vēl pretendēja pašreizējais "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss un SIA "Eko Baltija", AS "Latvijas zaļais punkts" un "Eko investors" vadītājs Māris Simanovičs.

Barisam gan vieta "Latvenergo" vadībā saglabāsies, jo viņš vienlaikus turpināja pildīt valdes locekļa pienākumus un atbildēja par finansēm un komerciālo aktivitāti. Konkursā tiek meklēts par ražošanu atbildīgais valdes loceklis. Līdz ar to Bariss turpinās ieņemt valdes locekļa vietu.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 1965.gadā dzimušais Žīgurs par "Rīgas siltuma" prezidentu kļuva 1995.gadā, 2002.gadā šajā amatā iecelts atkārtoti.

Viņš beidzis Rīgas angļu ģimnāziju, tad apguvis inženiera mehāniķa profesiju, beidzis Rīgas Tehniskās universitātes Biznesa institūtu, iegūstot maģistra grādu biznesa vadībā, ieguvis inženierzinātņu doktora grādu enerģētikas nozarē.

Karjeru sācis, vadot Lauksaimniecības universitātes saimniecības daļu, no 1988.gada līdz 1991.gadam strādājis par prorektora vietnieku-galveno inženieri Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā (LLA), 1991.-1992.gadā bija Jelgavas pilsētas pašvaldības Komunālās saimniecības nodaļas galvenais inženieris, 1992.-1995. gadā ieņēma Rīgas pilsētas Centra rajona pašvaldības daļas vadītāja, izpilddirektora pirmā vietnieka amatu, bet no 1995.gada līdz 1996.gadam "Latvenergo" bija Termofikācijas pārvaldes komercdirektors.

Iepriekš biznesa portālam "Nozare.lv" Žīgurs atzina, ka viņu baida politiskā pieskaņa, kas vienmēr apvijusi šo posteni, taču, viņaprāt, jāmēģina politiķus pārliecināt. "Baida, man nav ilūziju par to," par politisko ietekmi teica Žīgurs.

Viņš pauda viedokli, ka no ietekmēm jāmēģina izvairīties jebkurā gadījumā un visiem lēmumiem jābūt caurspīdīgiem un pamatotiem ar uzņēmuma interesēm. Taču neuzturēt dialogu ar politiķiem, viņaprāt, nav iespējams.

Pēc Žīgura teiktā, viņš pieteicies, jo kā enerģētikā strādājošam cilvēkam esot ļoti svarīgi, lai konkursa līmenis ir pietiekami augsts. Vadītāja amats "Latvenergo" viņam esot liels izaicinājums.

Lūgts komentēt publiskajā telpā izskanējušās baumas, ka jau zināms, ka Žīgurs kļūs par "Latvenergo" vadītāju, septembra sākumā viņš teica, ka viņam nekas nav piesolīts un tie ir tikai šo cilvēku sapņi.

Jauns "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs un valdes loceklis tiek meklēts, jo, balstoties uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja ziņojumu, no amata atcelts iepriekšējais uzņēmuma vadītājs Kārlis Miķelsons un viņa vietnieks Aigars Meļko.

Konkursa komisijā bez Ekonomikas ministrijas (EM)valsts sekretāra Jura Pūces ir viņa vietnieks Gatis Ābele, arodbiedrības "Enerģija" vadītāja Jevgēņija Stalidzāne, EM Enerģētikas departamenta vadītājs Dins Merirands un EM Juridiskā departamenta vadītāja Māra Līdumniece.

LETA