Sabiedrība
2010. gada 18. decembris, 18:02

Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība asi kritizē Uzņēmumu reģistru

Jauns.lv

Uzņēmuma reģistra (UR) neprofesionālā rīcība nodarījusi kaitējumu arodbiedrībām, presei izplatītā paziņojumā uzsver Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības (LIDA) priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Melnalksnis.

Šonedēļ Administratīvā apgabaltiesa pēc viena no Neatkarīgās policistu arodbiedrības (NPA) līderiem - Armanda Augustāna - sūdzības uzdeva UR veikt ierakstu arodbiedrību reģistrā un reģistrēt pašu Augustānu par NPA valdes priekšsēdētāju ar paraksta tiesībām.

Kā norāda Melnalksnis, tiesa atzina, ka galvenais valsts notārs, pieņemot sākotnējo lēmumu, nav ievērojis likuma "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru" 18.'panta trešo daļu, kas uzliek par pienākumu pirms lēmuma pieņemšanas pārbaudīt, vai nav konstatējami šķēršļi ieraksta izdarīšanai vai dokumentu pievienošanai arodbiedrības reģistrācijas lietai. Tādējādi galvenā valsts notāra "neprofesionāla, nekompetenta rīcība, pieņemot pirmsšķietami prettiesisku lēmumu", nodarījusi kaitējumu arodbiedrības kustībai Latvijā.

Tiesa norāda, ka UR lēmums ir prettiesisks, kas radījis NPA un Augustānam kā arodbiedrības priekšsēdētājam būtisku kaitējumu, ko pierāda Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras pieņemtais lēmums par kriminālprocesa uzsākšanu par noziedzīgu nodarījumu.

Pēc LIDA domām, ir nodarīts kaitējums valsts pārvaldei, jo ar UR neprofesionālo rīcību tika grauts valsts pārvaldes prestižs, bet vainīgās personas nav noskaidrotas, atbildību par rupji pieļautam kļūdām nav uzņēmušās.

LIDA cer, ka Tieslietu ministrija pievērsīs uzmanību "UR notāru neprofesionālai darbībai", izvērtēs šo un citus gadījumus, pieprasīs atbildību par bezdarbību vai formālu, nekompetentu pienākumu veikšanu.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Augustāns, apgabaltiesa ar 16.decembra lēmumu uzdevusi izslēgt no arodbiedrību reģistra ziņas par šādām amatpersonām - Māri Bērziņu, kas reģistrēts kā priekšsēdētājs ar paraksta tiesībām, un Hariju Dukuru, kas iepriekš reģistrēts kā priekšsēdētāja vietnieks.

Tiesa uzdevusi UR kā minētās arodbiedrības valdes locekļus reģistrēt Zinti Lāci, Andreju Melnalksni, Imantu Metlānu un Ivaru Muižzemnieku.

Apgabaltiesa arī atzinusi UR lēmumu, ar kuru šā gada jūnijā kā NPA priekšsēdētājs un viņa vietnieks reģistrēti Bērziņš un Dukurs, par pirmsšķietami prettiesisku.

Administratīvās apgabaltiesas lēmums nav pārsūdzams un stājies spēkā no tā pieņemšanas dienas.

Kā aģentūra LETA uzzināja apgabaltiesā, tiesa izskatījusi Augustāna blakussūdzību par Administratīvās rajona tiesas lēmumu, ar kuru tā bija atteikusies pieņemt izskatīšanai viņa sūdzību par UR lēmuma tiesiskumu.

Apgabaltiesa izlēmusi atcelt zemākas instances tiesas lēmumu par atteikšanos pieteikumu pieņemt un izlēmusi jautājumu pēc būtības.

Jau ziņots, ka Augustāns bija vērsies UR ar lūgumu atcelt lēmumu, uz kā pamata tikta veiktas izmaiņas NPA valdes sastāvā un nomainīta NPA juridiskā adrese.

Augustāns uzskata, ka UR lēmums ir nepareizs, jo šā gada 22.jūnijā divas personas - privātpersona Māris Bērziņš un Valsts policijas darbinieks Harijs Dukurs - ar viltotiem dokumentiem esot vērsušās UR, lai veiktu minētās izmaiņas.

LETA