Pludmales festivāli Liepājā un Rojā, slātavieši Vecpiebalgā, ātrumlaivas Aizkrauklē: ko redzēt 30. un 31. jūlijā?
Kultūra
2016. gada 27. jūlijs, 09:19

Pludmales festivāli Liepājā un Rojā, slātavieši Vecpiebalgā, ātrumlaivas Aizkrauklē: ko redzēt 30. un 31. jūlijā?

Jauns.lv

Vasara turpinās ar pludmales festivāliem: Liepājā norit mūzikas festivāls „Summer Sound”, bet Rojā kinomākslas festivāls „RojaL”. Turpinās arī pilsētu un novadu svētki – šonedēļ Rēzeknē, Vecpibalgā un Lielvārdē. Ceļojumu pa Latviju turpina brīvdabas muzikālās komēdijas – „Muļke sirds” un „Septiņi vecpuiši”.

Klasiskās mūzikas cienītājus aicina gan Siguldas Opermūzikas svētki, gan Salacgrīvas klasiskās mūzikas festivāls. Dabas mīļotājus aicina Lūšu diena Līgatnes dabas takās, kā arī Vilgāles un Ķikuru ezeru svētki Kuldīgas novadā. Savs priekš arī sporta cienītājiem – gan ātrumlaivu festivāls Aizkrauklē, gan Maira Brieža boksa cīņas „Arēnā Rīga”. Cēsu pilī notiek Viduslaiku dienas, Madonā – Zelta šlāgera festivāls, savu 25 gadu jubilejas tūri turpina grupa „Bet bet”.

Tiem, kuri mīl rāmāku kultūras baudīšanu daudz jaunumu piedāvā izstāžu zāles: Rīgas galerijās skatāmas mākslinieku Kārļa Baumaņa un Jāņa Zemīša piemiņas izstādes, un arī tas, kā mūsdienu latviešu laikmetīgās mākslas meistars Voldemārs Johansons redz simetrijas lūzumu. Turcijas vēstniecībā var iepazīties ar unikālo persiešu ebru mākslu, bet Liepājā atkal izstaigāt vēsturisko Baltijas ceļu.

Kasjauns.lv piedāvā šīs nedēļas nogales atpūtas un kultūras izlasi:

1. Saiešana „Vecpiebalga atver durvis”

Visu šo nedēļu Vecpieblagas novada piecos pagastos jau piekto reizi notiek saiešana slātaviešu garā „Vecpiebalga atver durvis”. Daudzveidīgie notikumi, tāpat kā aizvadītajos gados, interesentiem ļaus visas nedēļas garumā paviesoties katrā no novada pieciem pagastiem. Programmā gan kultūrvēsturiska konference, gan brīvdabas pasākumi un koncerti, aktivitātes bērniem un amatnieku tirgus, zaļumballes un Viduslaiku svētki. Programmā:

* trešdien, 27. jūlijā: vīru kopas „Vilki” koncerts Dzērbenes pilī un folkmūzikas nakts Jāņkalniņā pie Lielā ozola;

* ceturtdien, 28.jūlijā: Ģimenes diena Taurenē (bērnu pēcpusdiena Nēķena muižas parkā) un dziesminieka Haralda Sīmaņa koncerts Apšu baznīcā;

* piektdien, 29.jūlijā: Ģimeņu sporta svētki Alauksta estrādē; Mariannas Okolokolakas (Paula Putniņa lugas „Ar būdu uz baznīcu varones) diena Kaivē – no pulksten 18.00 būs padomju retro auto brauciens, padomju laiku filmas, atrakcijas, bufetes, izstādes un zaļumballe;

* sestdien, 30.jūlijā norisināsies novada Lielā diena; Amatnieku tirgus Vecpiebalgas birzītē; pulksten 17.00 - Austrasbērnu atmiņu stunda „Imantdienām - 40!”; visas dienas garumā Viduslaiku svētki „Castrum Prebalge 2016”; pulksten 20.00 - Mazās Kalniņa dienas Inešu estrādē (grupa „Autobuss debesīs"); pulksten 22.00 – zaļumballe (biļetes cena uz Mazajām Imantdienām – 7 eiro);

* svētdien, 31.jūlijā: svētku noslēguma dievkalpojums Vecpiebalgas luterāņu baznīcā; pulksten 12.00 - Imanta Kalniņa dziesmu programma „Kamēr vien gliemeži skrien” Vecpiebalgas luterāņu baznīcā un Kapusvētki Vecpiebalgas Jaunajos kapos.

Īpaši krāšņi un daudzpusīgi solās izvērsties sestdien Vecpiebalgas pilsdrupās notiekošie ceturtie Viduslaiku svētki „Castrum Prebalge”, kuru laikā interesenti varēs sastapt īstus viduslaiku bruņiniekus, lokšāvējus, seno amatu pratējus, muzikantus un dejotājus. Svētki veidoti ar mērķi iedzīvināt vēsturi, popularizēt to vietējā un plašākā mērogā, kā arī iesaistīt svētku apmeklētājus un interesentus vēstures izziņā caur reāliem tēliem un aktivitātēm. Svētku laikā ikvienam būs iespēja šaut ar loku, pielaikot cīnītāju bruņas un seno apģērbu, apgūt senos amatus, iesaistīties dažādās spēlēs un aktivitātēs, kā arī dejot senās viduslaiku dejas kopā ar grupu „Ballare”. Pilsdrupās varēs sastapt pārstāvjus no vairākiem Latvijas vēstures rekonstruktoru un cīņu klubiem. Ieeja Viduslaiku festivālā - bezmaksas.

Saiešana slātaviešu garā „Vecpiebalga atver durvis”

2. Pludmales festivāls „Summer Sound” Liepājā

Liepājas pludmalē piektdien un sestdien, 29. un 30. jūlijā, norisināsies vasaras mūzikas festivāls „LMT Summer Sound” festivāls.

Festivāla gaidītākie viesi ir vācu elektroniskā folka un regeja mūzikas apvienība „Milky Chance”, daudzsološais beļģu dīdžejs Lost Frequences, šarmantais angļu mūziķis King Charles un ukraiņu roka leģendas „Okean Elzy”. Tāpat „Summer Sound” būs iespēja dzirdēt virkni lielisku Latvijas mākslinieku – „Carnival Youth”, Ozolu, Intaru Busuli un „Abonementa orķestri”, „Rīgas Modes”, „Bermudu divstūri”, „Dzelzs vilku”, Justu, Aiji Andrejevu un citus. Festivāls piedāvās arī bagātīgu izklaides un atrakciju programmu, kā arī nakts ballītes ar labākajiem Latvijas dīdžejiem.

Festivāla programma ir papildināta ar vienu no spožākajām jaunajām Krievijas indie pop grupām „Milk”, dziedātāju Miku Dukuru, kā arī mazajiem pašmāju talantiem no Liepājas Pop/Rok skolas un Liepājas grupām „Flying Bra” un „Transcendentālē”. Par nakts dejām rūpēsies Toms Grēviņš, ļaujot par dīdžeju kļūt ikvienam. Savukārt „Jägermeister Stage” skatuve ar plašu atpūtas un deju zonu būs interesanta tiem, kas vēlēsies baudīt labākos Latvijas elektroniskās mūzikas dīdžejus.

Piektdien, 29. jūlijā, festivāla programma sāksies 17.30, bet sestdien, 30. jūlijā, jau pulksten 12.00. Galvenie festivāla viesi, protams, uzstāsies vairāk vakarpusē.

Biļešu cenas: 25 eiro (vienas dienas biļete), 38 eiro (divu dienu biļete). Sīkāk internetā: www.summersound.lv.

Pludmales festivāls „Summer Sound” Liepājā

3. Kino, mākslas un mūzikas festivāls Rojā

Šajā nedēļas nogalē Rojā jau sesto gadu pēc kārtas norisinās kino, mākslas un mūzikas festivāls „RojaL”, kura centrālie pasākumi norisināsies sestdien, 30. jūlijā. Festivāla mērķis ir paplašināt kino un mākslas nozares piedāvājumu ārpus Rīgas, sapulcināt jaunus un pieredzējušus kino nozares pārstāvjus, kā arī citus māksliniekus no dažādām valstīm. Festivāla laikā tiek rādīts brīvdabas kino, tostarp norisināsies filmu šovs Rojas pludmalē. Festivāla programmā sestdien, 30. jūlijā:

* pulksten 10.00 Kultūras centrā - animācijas filma bērniem „Degunradzis Otto” (Dānija);

* pulksten 12.00 Kultūras centrā - animācijas seanss bērniem „Lupatiņi” (Latvija);

* pulksten 13.00 Rojas pilsētvidē - Ilzes Ruskas animācijas meistarklase;

Rojas pilsētvide

* pulksten 14.00 Kultūras centrā - mākslinieku Urmas Puhkan un Lauri Kilusk (Igaunija) personālizstādes „SAVIBRAATOR” atklāšana;

* pulksten 15.00 Kultūras centrā - Eiropas Kino akadēmijas 2015. gada labāko īsfilmu izlase;

* pulksten 18.00 Kultūras centrā – Festivāla noslēguma ceremonija;

* pulksten 22.00 pludmalē - Saulrieta koncerts;

* pulksten 22.30 uz Lielā pludmales ekrāna - spēlfilmas „Seko man” (Latvija) un „Olsena Banka saniknojas” (Dānija).

Festivāla pasākumi, konkursi un filmu skates notiks arī ceturtdienas, 28. jūlija, vakarā un piektdien, 29. jūlijā, visas dienas garumā.

„RojaL” konkursa skatē sīvā cīņā sacentīsies Baltijas valstu un arī Polijā tapušas jauno kinematogrāfistu jaunākās filmas, bet pasaules kino sadaļā šogad uzsvaru liek uz dāņu kinematogrāfu. Tāpat Rojā festivāla ietvaros atklāta mākslinieka Pētera Sidara darbu izstāde. Mākslinieks Roju greznojis ar trīsdimensiju gleznu „Jūra”, kas apskatāma telpā no vairākiem skatu punktiem, tādējādi izveidojot tveramās kustības meditāciju.

Sīkāk internetā: www.rojal.lv.

Dāņu komēdija „Olsena banka saniknojas” (1976. gads)

4. Svētku nedēļa Rēzeknē

Šonedēļ varen plaša svētku programma notiek Latgales pašā sirdī – Rēzeknē. Tur jau kopš pagājušās nedēļas svētdienas norisinās Eiropas tautu festivāls, Starptautiskais etno festivāls „Gosti” un Rēzeknes pilsētas svētki, kas kulminēs šīs nedēļas nogalē.

* Eiropas tautu festivāla, kurš katru gadu notiek citā Eiropas valstī, tēma ir viesmīlība. Tā ietvaros piektdienas, 29. jūlija, vakarā Rēzeknes pilskalnā valdīs viduslaiku noskaņas un varēs vērot gan viduslaiku cīņas, gan mācīties viduslaiku dejas un baudīt mūziku. Festivālā piedalās ap tūkstots dalībnieku no Beļģijas, Dānijas, Somijas, Francijas, Vācijas, Ungārijas, Īrijas, Itālijas, Lietuvas, Luksemburgas, Polijas, Portugāles, Spānijas, Lielbritānijas un Latvijas. Vakara noslēgumā uzstāsies šī gada „Eirovīzijas” finālists Justs Sirmais. Savukārt visu dienu skvērā pie Baptistu baznīcas varēs vērot ielu teātri, bet Festivāla parkā būs uzcelts Eiro ciematiņš.

* Sestdien, 30. jūlijā, Rēzeknes Kultūras un atpūtas parkā un Raiņa ielā varēs iesaistīties radošajās darbnīcās, apskatīt retro auto moto izstādi un lustēt kopā, dziedot un uzdejojot jautrus dančus, kā arī andalēties svētku tirgū. Pulksten 15.00 Kultūras un atpūtas parkā izskanēs festivāla „Gosti” dižkoncerts „Satikšanās tilti”, pulcējot kopā ap 200 dalībnieku no Latvijas, Polijas, Baltkrievijas, Ukrainas un Krievijas.

Vakarā notiks tradicionālais Rēzeknes svētku gājiens. No pulksten 20.30 Festivāla parkā varēs baudīt plašu koncertprogrammu – vispirms izskanēs Rēzeknes dziesma „Pilsēta ar rozi matos” Aminatas un bērnu popgrupas „Šurumburum” izpildījumā, pēc tam koncertšovā „Tā nav dzīve, tas ir kino” Latvijā populāri mūziķi un aktieri, deju studija „BUMP” un „Kino orķestris” ļaus izdzīvot pasaules populārākās filmas un mūziklus, kas noslēgsies ar svētku uguņošanu.

* Svētdienas, 31. jūlijā, rīts sāksies ar tradicionālo Ģimeņu parādi, kas pāries dziesmu un deju šovā ģimenēm Festivāla parkā. Bērnus pārsteigs gan ziepju burbuļu šovs, gan putu ballīte un Sanktpēterburgas teātra „Pežo kunga ceļojošās lelles” interaktīvā programma un Karnevāla tērpu darbnīca. Pulksten 17.00 Rēzeknes Jēzus Sirds katedrālē notiks Latgales ērģeļu dienu noslēguma koncerts

Sīkāk internetā: www.rezekne.lv.

5. Dziesmu spēle „Muļķe sirds”. Šīs nedēļas nogalē - Valmierā un Tukumā

Kā katru vasaru, arī šogad „Muzikālais teātris 7” apceļo Latvijas pilsētu brīvdabas estrādes ar jaunu krāšņu izrādi – dziesmu spēli. Šīsvasaras vērienīgais uzvedums ir „Muļķe sirds”, kas jau uzsācis ceļojumu pa Latviju. Piektdien, 29. jūlijā, „Muļķe sirds” būs redzama Valmierā, bet sestdien, 30. jūlijā, Tukumā. Abas dienas uzvedums sāksies deviņos vakarā.

Izrādes režisors ir Voldemārs Šoriņš, horeogrāfijas autors - Alberts Kivlenieks, scenogrāfs - Jānis Jansons, kostīmu māksliniece - Šeila, bet dziesmas aranžējis Juris Kristons. Izrādē piedalās mūziķi Antra Stafecka, Dainis Skutelis, Andris Daņiļenko, Līga Robežniece, aktieri Zigurds Neimanis, Zane Jančevska, Zane Burnicka, akordeonists un komponists Valdis Zilveris un aktrise Jolanda Suvorova. Izrādē piedalās arī popgrupa „Tirkizband” un dejotāju grupa.

„Muzikālā teātra 7” direktors Aigars Dinsbergs par jauno izrādi saka: „Tautā zināmas un līdzi dziedamas dziesmas, dejas, viegli uztverams sižets, populāri mūziķi un aktieri, īsti latviska gaisotne - viss, kas nepieciešams jautrai vasaras vakara izklaidei”.

„Un nav jau sirds nemaz tāda muļķe. Tā ir daudzkārt gudrāka par mums. Zina, kad jāatkāpjas, pat ja sāp... Zina, kad jācīnās līdz galam – par otru sirdi, patiesību, cieņu. Sirds vienmēr saka priekšā, kā ir pareizi. Tā saved kopā īstos un izšķir nesaderīgos. Tāpēc galvenajā lomā šoreiz būs tieši viņa – sirds, kas uzklausīs, pažēlos, piedos vai nepiedos, kas ļaus palikt kopā patiesā mīlestībā, bet būs nepielūdzama liekulībai”, par dziesmu spēli piebilst tā libreta autors un režisors Voldemārs Šoriņš.

Nākamās izrādes: Jelgavā - 5. augustā, Alūksnē - 6. augustā, Madonā - 13. augustā, Siguldā - 19. augustā, Kuldīgā - 20. augustā. Lai izteiksmīgāk izbaudītu skatuves gaismas šova elementus un video projekcijas, uzveduma sākuma laiks sakritīs ar vakara krēslas iestāšanos. Biļešu cenas: 6 – 10 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.ipa7.lv.

Draiski un koši tuvojas „Muļķe sirds”

6. Ātrumlaivu festivāls Aizkrauklē

Aizkrauklē sestdien un svētdien, 30. un 31. jūlijā, norisināsies ātrāko Eiropas sportistu mērošanās spēkiem FR-1000 un O-350 ātrumlaivu klasēs. Formula uz ūdens - pilotu vadītās laivas traucas ar ātrumu līdz pat 170 km stundā. Sacensībās piedalīsies 24 piloti, kuri pārstāvēs Itāliju, Vāciju, Ungāriju, Čehiju, Slovākiju, Austriju, kā arī visas trīs Baltijas valstis.

Sacensību atklāšana notiks sestdien 30. jūlijā, pulksten 12.00, kad būs iespēja redzēt brīvos treniņbraucienus, kvalifikācijas un pa vienam sacīkšu ieskaites braucienam Eiropas laivu klasēs, kā arī redzēsim braucienus visām Latvijā startējošajām laivu klasēm, kas sadalīs vietas Latvijas čempionāta 6. posma ieskaitē. Sacīkšu norises pēdējā dienā, svētdien, 31. jūlijā, uz starta plosta atkal stāsies laivas Eiropas čempionāta ieskaitē, lai spēkiem mērotos vēl divos braucienos un vēl pa vienam braucienam veiks Latvijas čempionāta sportisti.

Aizkrauklē, vērojot „formulu uz ūdens” – Daugavā, varēs piedzīvot divas elpu aizraujošas, ātruma un notikumiem pilnas dienas.

* Vienlaikus sestdien, 30. jūlijā, Aizkrauklē norisināsies arī Sporta svētki. Visas dienas garumā: šautriņu mešana, pludmales volejbols, loka šaušana, atrakcijas bērniem, stafetes ģimenēm un citas aktivitātes. Diena noslēgsies ar zaļumballi.

Biļešu cenas: 6 – 8 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.artracing.lv.

Ātrumlaivu festivāls Aizkrauklē

7. Izstāžu ceļvedis: unikālā persiešu ebru māksla, simetrijas lūzums un Baltijas ceļš

* Galerijas „Daugava” Vecrīgas telpā (Alksnāja ielā 10/12) līdz 20. augustam skatāma Kārļa Baumaņa simtās jubilejas gadam veltīta izstāde. Šis ir tēlnieka Kārļa Baumaņa (1916. – 2011.) jubilejas gads un viņa meita, arī māksliniece Laine Kainaize sadarbībā ar galeriju „Daugava” izveidojusi tēva piemiņai veltītu kamerizstādi, kura pieskaras mākslinieka, pedagoga, mākslas zinātnieka atstātajam vērienīgajam mantojumam – tēlniecības darbiem, medaļu kolekcijai, grafikai un glezniecībai. Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv.

* Projekta „#Blumbergs. Bezgalība” līdz 7. augustam fonda „Mākslai vajag telpu” Vasaras mājā (Kalnciema ielā 36/38, Pārdaugavā) skatāma Voldemāra Johansona izstāde „Simetrijas lūzums''. Tā ir veidota sintezējot mākslu, zinātni un tehnoloģijas, un tajā būs apskatāmi līdz šim Latvijā neeksponēti zīmējumi, kas veidoti ar īpašas datu plūsmas palīdzību. No zīmējumiem atvasināta arī izstādes audioekspozīcija. Sīkāk internetā: www.makslaivajagtelpu.lv.

Saruna ar Voldemāru Johansonu

* Klasiskās mākslas galerijā „Antonija” (Brīvības ielā 157, Rīgā) līdz 25. augustam skatāma gleznotāja, Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Jāņa Zemīša (1940 – 2008) piemiņas izstāde „Jānis Zemītis ārpus laika”. Tajā apskatāmi mākslinieka ievērojamākie darbi, kuri tapuši viņa dzīves gaitā. Jāņa Zemīša darbiem raksturīgs formu vienkāršojums, ģeometrizējoša stilizācija, stingra, stabila, skaidra kompozīcijas uzbūve, dekorativitāte, nosacītas krāsas - gan tuvinātos, gan kontrastainos saskaņojumos, uzsverot tumši gaišā pretstatus. Sīkāk internetā: www.antonia.lv.

* Turcijas vēstniecības Rīgā galerijā Andreja Pumpura ielā 2 līdz 5. augustam skatāma studijas „Ebru Rīga” izstāde „EBRU Dzintara ceļš”. Ebru ir unikāla un vienreizēja seno persiešu radīta māksla, kuras pamatā ir gleznošana uz ūdens virsmas. Zīmējums tiek veidots ar krāsām, kas neizšķīst ūdenī, bet paliek uz ūdens virsmas. Krāsas nesaplūst savā starpā un veido neatkārtojamus ornamentus. Uz radītā zīmējuma tiek uzklāta papīra lapa un tiek nogaidīts dažas sekundes – pēc lapas noņemšanas unikālais zīmējums saglabājies uz lapas. Izstāde atvērta darba dienās no pulksten 10.00 līdz 12.00 un no 14.00 līdz 16.00. Sīkāk internetā: www.ebruriga.lv.

* Liepājas muzeja ekspozīcijā „Liepāja okupāciju režīmos" (Klāva Ukstiņa ielā 7/9) ceturtdien, 28. jūlijā, pulksten 17.00 atklās Latvijas Nacionālā vēstures muzeja sagatavoto izstādi „Baltijas brīvības ceļš", kas veltīta Baltijas ceļa gadadienai, un tajā atspoguļoti Latvijas 20. gadsimta vēstures galvenie posmi. Izstāde būs skatāma līdz 31. augustam. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Ieva Čīka/LETA, Dagnija Janokovska/poga.lv, Vida Press