Užavas alus apvaino Valmiermuižas alu rūpnieciskajā spiegošanā
Sabiedrība
2011. gada 9. martā, 16:45

Užavas alus apvaino Valmiermuižas alu rūpnieciskajā spiegošanā

Jauns.lv

Pamatīgi sakašķējušās divas alusdarītavas. „Užavas alus” īpašnieks Uldis Pumpurs apvaino savus konkurentus - „Valmiermuižas alu” rūpnieciskajā spiegošanā.

Užavas alus apvaino Valmiermuižas alu rūpnieciskaj...

­

Užavas un Valmiermuižas alus īpašības ir līdzīgas – alus ir dabīgi raudzēts un nepastarizēts, tas ir gan filtrēts, gan nefiltrēts. To glabāšanas laiks, salīdzinot ar citiem, nav bezgalīgs.
Užavas un Valmiermuižas alus īpašības ir līdzīgas – alus ir dabīgi raudzēts un nepastarizēts, tas ir gan filtrēts, gan nefiltrēts. To glabāšanas laiks, salīdzinot ar citiem, nav bezgalīgs.

„Užavas alus” īpašnieks Uldis Pumpurs biznesa portālam bnn.lv teica, ka ir pārliecināts, ka „Valmiermuižas alus” pirms savas darbības uzsākšanas ir veicis spiegošanu, lai iegūtu „Užavas alum” līdzīgu garšu.

„Valmiermuižas alus brūvētavas dibinātāji nodarbojās ar rūpniecisko spiegošanu, ierodoties Užavā ekskursijā kā vienkārši apmeklētāji un uzdodot ļoti kompetentus un dziļus jautājumus,” norādījis Pumpurs, atceroties senos notikumus. Viņš ir pārliecināts, ka Valmiermuižas alus ir ļoti līdzīgs Užavas alum. „Tas ir blefs, ko viņi stāsta, ka pusgada laikā dabūjuši īsto alus recepti. Man pagāja divi gadi, līdz mēs radījām tādas alus šķirnes, kādas vēlas latviešu cilvēki,” teica Pumpurs. Viņš gan negrasoties nekādā veidā vērsties pret Valmiermuižas alu.

Jāatgādina, ka „Užavas alus”, salīdzinot ar Valmiermuižas alusdarītavu, ir nozares veterāns. Ja „Užavas alus” ir dibināts 1994. gadā, tad pirmās Valmiermuižas alus pudeles veikalu plauktos parādījās tikai 2008. gada rudenī.

Pašreiz abi ali – gan Užavas, gan Valmiermuižas – pastāvīgi ir dažādu aluscienītāju sastādītu topu pirmajās vietās. Vēl pirmajā piecniekā parasti gozējas Tērvetes, Brengulu un Bauskas alus. Piemēram, pērn Latvijas Alus festivālā Ķīpsalā par populārākajām Latvijas alus šķirnēm tika atzīts Užavas, Valmiermuižas un Brenguļu alus. Tas nozīmē, ka gan Valmiermuižas, gan Užavas alum ir visnotaļ līdzīga garšas buķete.

„Valmiermuižas alus” pārstāvji gan pilnībā noliedz rūpniecisko spiegošanu un ir pārsteigti par šādu Pumpura apgalvojumu. „Pumpura kungs man personīgi nekad nav izteicis šādus pārmetumus. Ja izteiktu, tad es vispirms noskaidrotu, kāpēc viņam tā šķiet. To, cik ļoti dažādi ir Valmiermuižas un Užavas alus, vislabāk var novērtēt tikai un vienīgi mūsu alus cienītāji.

Užavas alus darītavu es ļoti cienu kā vienu no ievērojamākajiem dzīvā alus tradīciju turpinātājiem Latvijā un tūrista kārtā apmeklēju tā ražotni vēl pirms lēmuma pieņemšanas par iesaistīšanos alus darīšanas biznesā. Taču līdz šim brīdim esmu viesojies daudzos mazos pārtikas amatniecības uzņēmumos Latvijā, kā arī vairākās alus darītavās ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs,” uzsvēra „Valmiermuižas alus” saimnieks Aigars Ruņģis. Viņš arī atgādināja, ka ekskursijas interesentiem piedāvā arī „Valmiermuižas alus”, tāpēc būšot priecīgs, ja „mūsu viesu vidū būs arī Pumpura kungs. Man būs gods izrādīt viņam mūsu alus darītavu personīgi.”

Elmārs Barkāns/Foto: no „Užavas alus” un „Valmieras alus” reklāmas materiāliem.

­