Aktrise Anita Kvāla pārdzīvo, zaudējot Solveigas lomu „UgunsGrēkā”
Kultūra
2011. gada 15. marts, 05:33

Aktrise Anita Kvāla pārdzīvo, zaudējot Solveigas lomu „UgunsGrēkā”

Jauns.lv

Seriālā „UgunsGrēks” notikušas izmaiņas – ļaunā Solveiga arestēta un turpmāk vairs nebūs redzama. Tikmēr viņas atveidotāja aktrise Anita Kvāla (56), šķiroties no seriāla, raud patiesu skumju asaras.

8. martā tika parādīta pēdējā TV3 seriāla „UgunsGrēks” sērija, kurā filmējusies aktrise Anita Kvāla, atveidojot nešpetno un ļauno Solveigu. Vieni par tādas „maitas” aiziešanu atviegloti nopūšas, citi skumst, ka cilvēkam tā arī nedeva iespēju laboties. Taču līdz ar Solveigas pazušanas no seriāla tajā beidz strādāt arī talantīgā Liepājas teātra aktrise Anita Kvāla. Nesen žurnālam „Kas Jauns” viņa stāstīja par dziļākajiem sirds pārdzīvojumiem un skaistākajiem brīžiem seriālā, kas ļāvuši kaut uz mirkli aizrauties ar sapņiem dažkārt skumīgajā dzīvē.

Kā uz pulvera mucas

Anitas Kvālas saistība ar seriālu ilga pusotru gadu. Šajā laikā viņas varone tika pelta, lamāta un… apbrīnota. Aktrise pat saņēmusi virtuālus draudus un pašas domās cīnījusies ar ļaunās sievietes tēlu… Aizgūtnēm spilvenā raudājusi, kamēr filmēšanas komanda to izmantojusi, seriālā iefilmējot mirkli kā Solveigas cilvēciskā vājuma mirkli. Jutusies kā „vampirizēta”. Solveigai iznākot no cietuma, cerējusi, ka dzīves sistajai sievietei iespējams laboties, taču ar katru scenārija lappusi šo cerību arvien noteiktāk zaudējusi. „Reizēm, saņemot scenāriju, nodomāju: ak, Dievs, vai tiešām kaut pikucīti labestības tai Solveigai nevarētu iedot?” skumīgi smej aktrise.

Jāatzīst, ka savas nemainīgi ļaunās dabas dēļ Solveiga allaž sēdējusi kā uz pulvera mucas. Pat tad kad rudenī, sākoties jaunajai sezonai, Martas (Dita Lūriņa) slepkava baudīja smalkus apartamentus un viesnīcas saimnieka Pētersona (Uldis Dumpis) azoti kā likumīgā sieva, skatītāju aizdomas par laimes īslaicīgumu nepagaisa. Arī pati aktrise dienā, kad tika izspēlēta Leona (Ģirts Ķesteris) slīkšanas aina, mājupceļā no Bīriņu pils uz Rīgu atzina, ka jūtas norūpējusies par savu varoni, jo dzirdējusi seriāla režisori sakām, lai Martas vecās drēbes nekur tālu nenoliek… „Tātad būs atkal jāiet cietumā…” toreiz ar nožēlu Solveigas likteni pareģoja lomas atveidotāja. Viņa neslēpa, ka, dzīvojot Pētersona apartamentos un tēlojot laimīgu laulību un „peldēšanos” bagāta un gādīga vīra uzmanībā, izdzīvo to, ko nekad pašas dzīvē nebija baudījusi, — paļaušanos uz stipro plecu un bezrūpību.

Bērnu klātbūtnē apraudas

Tomēr aktrise ir pateicīga Solveigai un seriāla radošajai komandai par lielisko iespēju izspēlēt tik sarežģītu tēlu. Augstāko pilotāžu no Anitas Solveiga prasījusi, atrodoties cietumā. Dažas dienas pirms pēdējo sēriju izrādīšanas Anita atzīst, ka seriālu neskatās līdzpārdzīvojuma dēļ — lai arī viņas pēdējā filmēšanas diena bijusi 1. februārī, vienalga sāpīgi nolūkoties, kā Solveiga kā tāds izmisis zvērēns tiek iedzīts stūrī. Vēlāk — tad gan viņa ar interesi sekošot līdzi, kā klājas pārējiem seriāla varoņiem, īpaši Elizabetei un Zentai.

„Nu jau pagājis mēnesis un mazpamazām atgūstos. Jāteic, ka Solveigas dēļ esmu sākusi arī vairāk smaidīt — nejauši garāmgājēji, mani atpazīstot, uzsmaida, un es plati atsmaidu pretī,” atklāj aktrise. Patiesi ieinteresēti par viņu ir bērni. Anita atminas, kā iepriekšējā dienā piedalījusies Liepājas bērnu daiļrunāšanas konkursa žūrijā. „Viņi, ieraugot pie galda „Solveigu”, aizmirsa to, kas vispār jārunā — no pārsteiguma patiesi bija sastinguši!”

Visemocionālākais Kvālai bijis mirklis, kad pēc konkursa pie viņas pienākusi maza meitenīte un līdzjūtīgi apvaicājusies, kāpēc iepriekšējā vakarā „viņa” (Solveiga) tik gauži raudājusi. „Mazā bērna līdzjūtība kā ar mazu adatiņu to sāpi iedūra vēl dziļāk sirdī, un es apraudājos…” neslēpj šķietami skarbā dāma.

Atvērta piedāvājumiem

Visskumjāk Anitai bijis šķirties no seriāla kolēģiem. „”UgunsGrēka” kolektīvā jutos ārkārtīgi labi, visi bijām ļoti tuvi — gan aktieri un radošais personāls, gan tehniskie darbinieki. Pēc savas pieredzes zinu, ka rets ir tāds kolektīvs, kurā nav nepieciešams iejušanās laiks, bet „UgunsGrēkā” tāds ir,” simpātijas pret kolēģiem Rīgā atklāj aktrise. Viņa domīga secina — tikai tagad, kad pati „ārā”, varot tā īsti iedomāties, kā jutās aktrise Dita Lūriņa, kad Martai pēkšņi nācās atstāt ierasto seriāla dzīvi, un Veronika Plotņikova, atvadoties no savas Fimas.

Filmēšanās galvaspilsētā Anitai nenozīmēja tikai iespēju nokļūt seriālā, bet arī regulāri apciemot dēlu, kurš Rīgā dzīvo, mācās un strādā (starp citu, vienā ēkā ar seriāla „māju”). Ņemot vērā, ka šosezon arī Liepājas teātrī darba aktrisei Kvālai kļuvis ievērojami mazāk, jo teātrim pievienojušies 16 jauni aktieri, viņa apsver domu par jauniem izaicinājumiem. „Viens posms manā dzīvē beidzies. Iespējams, biju pielaidusi šo lomu pārāk tuvu sev klāt, tāpēc nostalģijas periods ievilcies. Pārdomu periodi dzīvē nav slikti, iespējams, tāpēc nonākšu pie kāda jauna izaicinājuma,” prāto aktrise, piebilstot, ka šobrīd jūtas kā „atvērta grāmata jauniem piedāvājumiem”.

Jāpiebilst, ka ne visi seriāla kolēģi pamanījuši „Solveigas” prombūtni. Anita smejot stāsta, ka nesen sazvanījusies ar aktrisi Maiju Doveiku, kura seriālā atveido Elizabeti. Kā zināms, Doveika februāra vidū atgriezās no Čīles, kur kopā ar ģimeni ciemojās pie vīra vecākiem. Anita, būdama liela garšvielu cienītāja, lūgusi Maijai šo to atvest no Čīles, kur garšvielas ir daudz aromātiskākas nekā Latvijā nopērkamās. Kad nesen sazvanījusies ar Maiju, viņa priecīga attraukusi, ka garšvielas Anitu gaida filmēšanās studijā, un bijusi ļoti izbrīnīta, ka „Solveiga” vairs tajā neiegriežas. Tagad tiekot apsvērta doma garšvielu piegādāšanā iesaistīt kāda autobusa šoferi, kurš kā kurjers sūtījumu varētu nogādāt no Rīgas līdz Liepājai.

Solveiga skaidro, kāpēc ir tik ļauna

Seriāla „UgunsGrēks” aizkadri

Ieva Valtere/Foto: no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva